Ξηλώνονται» οι ένοπλες δυνάμεις στην Τουρκία

Πολιτική

«Ξηλώνονται» οι ένοπλες δυνάμεις στην Τουρκία

Συνεχίζεται το κύμα εκκαθαρίσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσολγου ανακοίνωσε τις απομακρύνσεις 88 υπαλλήλων του υπουργείου του. Το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου.
Τα μάτια όλων είναι σήμερα στραμμένα στη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που ξεκίνησε το πρωί κεκλεισμένων των θυρών στο πρωθυπουργικό μέγαρο υπό τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και όχι στο Γενικό Επιτελείο όπως είθισται ως σήμερα.
Το συμβούλιο που συνέρχεται μια φορά το χρόνο θα αποφασίσει για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Υπό τις παρούσες συνθήκες το συμβούλιο γίνεται σήμερα αντί για τις 8 Αυγούστου που είχε καθοριστεί καθώς η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει γρήγορα σε γενικό ξεκαθάρισμα των ενόπλων δυνάμεων αφού ακόμη παραμένει η αβεβαιότητα για το εάν όλα τα στελέχη της οργάνωσης «Χιζμέτ» του Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την τουρκική κυβέρνηση, έχουν εξαλειφθεί.
Κυβέρνηση με προεδρικά διατάγματα
H χώρα κυβερνάται με προεδρικά διατάγματα
H χώρα κυβερνάται με προεδρικά διατάγματα
Ήδη σήμερα, λίγο πριν αρχίσει η σημερινή συνεδρίαση, υπέβαλαν την παραίτησή τους δυο στρατηγοί του στρατού ξηράς. Η Τουρκία ύστερα από την κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης κυβερνάται δια προεδρικών διαταγμάτων με συμφωνία κυβέρνησης και προέδρου χωρίς τη γνώμη της βουλής.
Αργά λοιπόν χθες σε έκτακτη έκδοση της εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύτηκε διάταγμα με το οποίο αποτάσσονται 1.684 στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ως μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν. 149 από αυτούς είναι στρατηγοί και ναύαρχοι, περίπου δηλαδή το ήμισυ του συνόλου της στρατιωτικής ηγεσίας. 1099 είναι αξιωματικοί και 436 υπαξιωματικοί. Η ανησυχία είναι εαν το σαρωτικό αυτό πογκρόμ εκκαθαρίσεων συνεπάρει και όσους αντιτίθενται στην τουρκική κυβέρνηση και όχι μόνο στελέχη του κινήματος Χιζμέτ.
Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc