ΠΟΛΙΤΙΚΗ 20.07.2016 Eντείνει τις πιέσεις η Αγκυρα για τους «οκτώ»

 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Eντείνει τις πιέσεις η Αγκυρα για τους «οκτώ»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σε περαιτέρω επιβάρυνση του κλίματος στις σχέσεις με την Αθήνα προχωρά η Αγκυρα, με αφορμή την υπόθεση των οκτώ αξιωματικών που έχουν αιτηθεί ασύλου στην Ελλάδα, αλλά κατηγορούνται ως συμμετέχοντες στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, η οποία και ζητεί την ταχύτατη έκδοσή τους. Χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Κερίμ Ουράς, πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, εκτίμησε ότι η άρνηση έκδοσης των οκτώ «δεν θα βοηθούσε» τις διμερείς σχέσεις λόγω της ευαισθησίας της κοινής γνώμης. Αντιθέτως, είπε, η ταχεία έκδοσή τους θα μπορούσε να μετατραπεί σε κάτι πολύ «θετικό» για τις σχέσεις των δύο χωρών. Παράλληλα, άσκησε κριτική για τον χειρισμό της ελληνικής πλευράς τόσο κατά τα πρώτα λεπτά από την εκπομπή σήματος κινδύνου από το τουρκικό «Black Hawk» όσο και μετά την προσγείωσή του στην Αλεξανδρούπολη.
Η είδηση ενόχλησε ιδιαιτέρως την Αθήνα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ακολούθησε επικοινωνία ανάμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών και στον Τούρκο πρέσβη, ο οποίος ανέφερε ότι η δήλωσή του δεν αποδόθηκε σωστά. Από το ΥΠΕΞ ζητήθηκαν διευκρινίσεις για να αποφευχθεί μια σκληρή ανακοίνωση. Ακολούθως, ο κ. Ουράς προέβη σε διευκρινιστική δήλωση, κάνοντας λόγο για «διαστρέβλωση» των δηλώσεών του. «Η άμεση έκδοση του στρατιωτικού προσωπικού στην Τουρκία θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Από την άλλη, μια αρνητική απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά αισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη και φυσικά αυτό είναι κάτι που ο ίδιος δεν επιθυμεί, καθώς το βασικό καθήκον του ως πρέσβη είναι να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις και να κρατήσει τα πράγματα σταθερά», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Οι διευκρινίσεις αυτές κρίθηκαν ικανοποιητικές από το υπ. Εξωτερικών. Η σαφής επιλογή τήρησης –δημοσίως– χαμηλών τόνων από την Αθήνα, κινείται ξεκάθαρα στη λογική της εξαρχής εκδηλωθείσας πρόθεσης να μη μετατραπεί το ζήτημα των οκτώ στρατιωτικών σε αφορμή εξαγωγής της τουρκικής κρίσης στην Ελλάδα.
Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ουράς είχε επισημάνει ότι η υπόθεση της εκδίκασης του αιτήματος των οκτώ στην Ελλάδα παρακολουθείται πολύ στενά από την τουρκική κοινή γνώμη. Πρόσθεσε πως στην Τουρκία υπάρχει συναισθηματική φόρτιση και υπογράμμισε ότι μια ταχεία επιστροφή των οκτώ στην Τουρκία, «μπορεί να μετατραπεί σε ένα πολύ θετικό γεγονός για τις διμερείς σχέσεις». Αντέτεινε πως αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τότε «θα ήμουν αρκετά ανήσυχος ως πρέσβης και, πρέπει να το πω αυτό, δεν θα βοηθούσε καθόλου, καθώς τα συναισθήματα της κοινής γνώμης ίσως αποδειχθούν αντιδραστικά». «Τι θα σκεφτόσασταν εσείς αν η Τουρκία εμφανιζόταν να παρέχει καταφύγιο σε ανθρώπους που μόλις είχαν συμμετάσχει σε μια απόπειρα πραξικοπήματος. Περιττό να πω ότι δεν θα ήσασταν πολύ χαρούμενοι», επισήμανε. Ανέφερε επίσης, ότι οι ελληνικές αρχές έκαναν λανθασμένους χειρισμούς, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετές «χαμένες ευκαιρίες».
Αρχικά, σύμφωνα με τον κ. Ουράς, οι ελληνικές αρχές έπρεπε να αντιληφθούν ότι το «mayday» που εξέπεμψε το ελικόπτερο ήταν προσχηματικό, ότι δεν υπήρχε στην πραγματικότητα κίνδυνος και να απαγορεύσουν την είσοδό του στην Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι ακόμη και μετά την προσγείωση στην Αλεξανδρούπολη υπήρχε η δυνατότητα να αποφευχθεί μια «επίπονη, μακρά διαδικασία» για να απελαθούν. Ο κ. Ουράς κατέληξε ότι οι «τρομοκράτες πρέπει να δικαστούν στην Τουρκία, φυσικά σε συμφωνία με τους διεθνείς κανόνες και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους». Υπενθυμίζεται ότι οι οκτώ συλληφθέντες (Αμπντουλάχ Γετίκ, Φεριντούν Τσομπάν, Μπιλάλ Κουργκούν, Σουλεϊμάν Μπουγιούκ, Ουγκούρ Τσαν, Αχμέτ Γκιουζέλ, Γκεντσάι Κογιούν και Μεσούτ Κιράζ), είναι δύο ταγματάρχες, τέσσερις λοχαγοί και δύο υπαξιωματικοί της Αεροπορίας Στρατού με έδρα τη βάση της Καλλίπολης.
Κατέθεσαν επισήμως το αίτημα ασύλου οι Τούρκοι στρατιωτικοί
Κατέθεσαν και επίσημα χθες στο περιφερειακό γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου στον Εβρο τα αιτήματά τους οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί. Εδωσαν δακτυλικά αποτυπώματα, δήλωσαν την οικογενειακή τους κατάσταση και το επίπεδο σπουδών τους και ορίστηκαν οι συναντήσεις για τις συνεντεύξεις τους με τους χειριστές των αιτημάτων. Οι συνεντεύξεις ξεκινούν την Τετάρτη 27 Ιουλίου και κάθε ημέρα δύο στρατιωτικοί θα συνομιλούν με χειριστές της Υπηρεσίας Ασύλου.
Με αυτό τον ρυθμό οι συνεντεύξεις πρόκειται να ολοκληρωθούν την 1η Αυγούστου, για να ακολουθήσει η εξέταση των υποθέσεων από τους χειριστές που θα κληθούν να αποφασίσουν σε πρώτο βαθμό επί των αιτημάτων ασύλου. Χθες, η τουρκική εφημερίδα Star υποστήριξε σε δημοσίευμά της ότι οι οκτώ στρατιωτικοί ανήκουν στην ομάδα των πραξικοπηματιών που επιχείρησε να σκοτώσει τον Ερντογάν. «Εάν ήταν στη Μαρμαρίδα (όπου βρισκόταν αρχικά τη βραδιά του πραξικοπήματος ο Ερντογάν) γιατί πέταξαν μέχρι την Αλεξανδρούπολη για να προσγειωθούν και δεν πέρασαν απέναντι;» λέει στην «Κ» η δικηγόρος Κατερίνα Δαπουδάνη, μία εκ των τριών συνηγόρων των Τούρκων στρατιωτικών.  

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc