δρακόντια μέτρα εν οψει τηςδιαδήλωσης.....

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα η Κολωνία αναμένει αύριο το απόγευμα μέχρι 30.000 υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα θα γίνουν τέσσερεις μικρότερες αντιδιαδηλώσεις. Εκφράζονται φόβοι για συγκρούσεις και επεισόδια.
Η Κολωνία υποδέχεται αύριο το απόγευμα στις 4μμ ώ.Ε. έως και 30.000 οπαδούς του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Την τουρκική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Αθλητισμού, ο οποίος αναμένεται να απευθύνει χαιρετισμό στους διαδηλωτές. Παράλληλα οι αρχές της πόλης ανέκριναν τέσσερεις μικρότερες αντιδιαδηλώσεις, από αριστερές ομάδες, από τις νεολαίες των γερμανικών κομμάτων, αλλά και δύο ακροδεξιούς σχηματισμούς. Για λόγους ασφαλείας η διαδήλωση των οπαδών του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και οι μικρότερες κινητοποιήσεις των ακροδεξιών θα γίνουν στην δεξιά πλευρά του Ρήνου, που χωρίζει την Κολωνία, ενώ εκείνες των αριστερών και των πολιτικών νεολαιών στην αριστερή πλευρά, κοντά στο κέντρο της πόλης.
Τα μέτρα είναι στην πόλη είναι δρακόντεια. Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κολωνίας Γιούργκεν Μάτις 2.700 αστυνομικοί και τουλάχιστον 8 τηλεβόλα νερού θα βρίσκονται επί τόπου για να διασφαλίσουν ότι οι κινητοποιήσεις θα κυλήσουν ειρηνικά. Δεν είναι ωστόσο λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους για βίαια επεισόδια και συγκρούσεις, όχι μόνο μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και μεταξύ γερμανών ακροδεξιών και αριστερών.
Αμφισβητεί την ελευθερία της άποψης στην Γερμανία ο Ερντογάν
Τούρκοι από τη Γερμανία, αλλά και από γειτονικές χώρες αναμένονται στην Κολωνία
Τούρκοι από τη Γερμανία, αλλά και από γειτονικές χώρες αναμένονται στην Κολωνία
Λίγες ώρες πριν τις διαδηλώσεις στην Κολωνία λάδι στη φωτιά ρίχνει και ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος αμφισβητώντας ότι σε Γερμανία και Αυστρία γίνεται σεβαστή η ελευθερία της άποψης. Υποστήριξε μάλιστα ότι απαγορεύεται σε τούρκους που ζουν στις εν λόγω χώρες να τοποθετούν την τουρκική σημαία μπροστά στο σπίτι τους. Την ίδια στιγμή εκκλήσεις για ειρηνικές κινητοποιήσεις στην Κολωνία απευθύνουν πολλοί γερμανοί πολιτικοί. Ανάμεσά τους και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος προειδοποίησε ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την μεταφορά πολιτικών εντάσεων από την Τουρκία στη Γερμανία, ούτε τον εκφοβισμό όσων έχουν διαφορετική άποψη».
Αποφασισμένος για άμεση επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας εμφανίστηκε πάντως ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κολωνίας λέγοντας ότι σε περίπτωση φαινομένων βίας η επέμβαση θα είναι «άμεση και συνεπής». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «όταν συναντώνται ακροαριστεροί και ακροδεξιοί μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο ότι δεν ανταλλάσουν μόνο απόψεις». Την ίδια στιγμή ο Γιούγκεν Μάτις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κινητοποίησης υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν αν το θεωρήσει αναγκαίο. «Ενημερώνομαι κάθε ώρα για ότι συμβαίνει στο προοίμιο της κινητοποίησης», είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας.
dpa, afp / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc