Προσφυγικό και Κυπριακό στη συνάντηση Τσίπρα Ερντογαν

Πολιτική

Προσφυγικό και Κυπριακό στη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στη διαχείριση του προσφυγικού ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τον Τ. Ερντογάν. Τη σημαντική πρόοδο παρά τις αποκλίσεις στο Κυπριακό υπογράμμισαν οι δύο ηγέτες.
Στη διμερή συνάντηση που είχαν ο έλληνας πρωθυπουργός με τον τούρκο πρόεδρο τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας η οποία εκ των πραγμάτων σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το επίπεδο συνεργασίας Αθηνών - Άγκυρας, ενώ συμφώνησαν ότι όλα τα θέματα που χωρίζουν τις δυο χώρες θα πρέπει να λύνονται μέσα από διάλογο και σε πνεύμα συνεννόησης. Υπό αυτό το πρίσμα συζητήθηκε και η θετική εξέλιξη της κατακόρυφης μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά που παρατηρείται σε σχέση με πέρυσι.
Στη διάρκεια της συζήτησης, που διήρκεσε επί μακρόν - 1 ώρα και 45' - λόγω και της ανάγκης μετάφρασης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας από την Ευρώπη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ τάσσεται και υπέρ της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται χώρες της ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει τα 72 κριτήρια που έχει θέσει η Ένωση. Με το ίδιο σκεπτικό, υποστηρίζει και την ενταξιακή διαδικασία εφόσον η Άγκυρα σέβεται τον σχετικό οδικό χάρτη.
Tην έκδοση των 8 πραξικοπηματιών ζήτησε εκ νέου ο Ερντογάν
To ζήτημα της έκδοσης στην Τουρκία των 8 Τούρκων στρατιωτικών που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα επανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν
To ζήτημα της έκδοσης στην Τουρκία των 8 Τούρκων στρατιωτικών που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα επανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν
Ο κ. Ερντογάν ζήτησε την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, και ο κ. Τσίπρας, αφού έκανε γνωστό ότι τα ελληνικά δικαστήρια απέρριψαν χθες τις αιτήσεις για άσυλο των τριών εκ των οκτώ, απάντησε ότι το θέμα βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης και αντιμετωπίζεται με βάση το διεθνές δίκαιο ώστε να μην δύναται να προσβληθεί η τελική έκβαση της υπόθεσης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Άλλωστε, όπως υπενθύμισε στον Τούρκο πρόεδρο, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που εξέφρασαν δημόσια τη στήριξή τους στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας, κάτι που αναγνώρισε ο κ. Ερντογάν. Στο πλαίσιο της σύσφιγξης της διμερούς συνεργασίας συμφωνήθηκε η απρόσκοπτη προώθηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης και της ακτοπλοϊκής Θεσσαλονίκης - Σμύρνης.
Στο Κυπριακό, το δεύτερο κύριο θέμα συζήτησης, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι βασική παράμετρος μιας λύσης πρέπει να είναι η ασφάλεια όλων των κατοίκων και η αποχώρηση του τουρκικών δυνάμεων. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι σημειώνεται σημαντική πρόοδος, αλλά ταυτόχρονα αναγνώρισαν ότι εξακολουθούν να υφίστανται και αποκλίσεις. Το Κυπριακό θα βρεθεί σήμερα ψηλά στην διπλωματική ατζέντα των ΗΠΑ καθώς ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα έχει διαδοχικές χωριστές συναντήσεις, αρχικά με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, και στη συνέχεια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο κ. Αναστασιάδης πρόκειται να προσφωνήσει την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης.
Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Παλαιστίνης
Στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ η περιφερειακή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Παλαιστίνης
Στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ η περιφερειακή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Παλαιστίνης
Χθες, πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, και η πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Παλαιστίνης, που ανοίγει μια νέα σελίδα στην περιφερειακή συνεργασία, και λειτουργεί εξισορροπητικά έναντι του Ισραήλ. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η συγκεκριμένη συνεργασία που αποτελεί ελληνική πρόταση, επιβεβαιώνει την επιτυχία την ήδη υφιστάμενων σχημάτων συνεργασίας της Ελλάδας και της Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία και Λίβανο που δημιουργούν νέες δυνατότητες συνεργασίας, αλλά και ευκαιρίες, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, αντανακλά τη βούληση της Ελλάδας και της Κύπρου να διατηρήσουν τις παραδοσιακά στενές σχέσεις με την Παλαιστίνη και να τηρήσουν ισορροπίες, ώστε να μη δίνεται η εντύπωση ότι η βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ γίνεται σε βάρος των ιστορικών δεσμών φιλίας με τους Παλαιστίνιους και τους Άραβες γενικότερα. Για την Αθήνα η συνεργασία αυτή υπογραμμίζει το ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως «γεφυροποιός» και «έντιμος διαμεσολαβητής» στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.
Ο υπ. Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μίλησε για "μεγάλη συνεργασία" και έκανε γνωστό ότι το επόμενο βήμα είναι μια συνάντηση των πολιτικών διευθυντών προκειμένου να προετοιμάσουν την επόμενη συνάντηση Υπουργών, τον Ιανουάριο του 2017. Ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών ανέφερε ότι για τη δημιουργία αυτής της συνεργασίας με την Παλαιστίνη δεν ρωτήθηκε το Ισραήλ. "Δεν ερωτάμε τρίτους, όπως και δεν ρωτήσαμε τρίτους όταν κάναμε την τριμερή με το Ισραήλ" τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συμπλήρωσε: "Ο κανόνας είναι - και το δηλώνουμε ξανά - ότι αυτές οι τριμερείς δεν στρέφονται εναντίον κανενός, έχουν μια θετική και όχι αρνητική ατζέντα, μέσω της οποίας διευκολύνεται η ανάπτυξη της οικονομίας, της κοινωνίας και της πολιτικής συνεργασίας των τριών πλευρών". Ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων.
Αθανάσιος Ελλις, Νέα Υόρκη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc