- Albanian Shqip
- Amharic አማርኛ
- Arabic العربية
- Bengali বাংলা
- Bosnian B/H/S
- Bulgarian Български
- Chinese 中文
- Croatian Hrvatski
- Dari دری
- English English
- French Français
- German Deutsch
- Greek Ελληνικά
- Hausa Hausa
- Hindi हिन्दी
- Indonesian Bahasa Indonesia
Επισκόπηση τύπου
Τσίπρας; «Ο καλύτερος, αλλά όχι αρκετά καλός»
Οι σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΕ απασχολούν τον γερμανόφωνο τύπο του Σαββάτου. Δεν λείπουν όμως και οι αναφορές στο προσφυγικό, ενόψει και της κρίσιμης «μίνι-συνόδου κορυφής» στη Βιέννη.
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ορκωμοσία της δεύτερης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου φιλοτεχνεί ένα πολιτικό πορτρέτο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με …αντιφάσεις. Στο σχετικό σχόλιο αναφέρεται: «Ο περιπετειώδης συνασπισμός του Τσίπρα με το κόμμα των δεξιών λαϊκιστών ΑΝΕΛ δεν διαθέτει παρά ισχνή πλειοψηφία τριών εδρών στο κοινοβούλιο. Όμως ο πρωθυπουργός υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλουν οι δανειστές, αν και συνήθως όχι με την ταχύτητα που θα επιθυμούσαν στις Βρυξέλλες. Όπου ωστόσο όλοι εκπλήσσονται με την ικανότητα του Τσίπρα να μεταμορφώνεται». Πάντως, το συμπέρασμα του σχολιογράφου δεν είναι θετικό: «Ο Τσίπρας δεν είναι ένας πολιτικός που έχει κάνει πραγματικά καλό στη χώρα. Φέρει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι δεν αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα. Το 2015, με επιπολαιότητα, είχε βαυκαλίσει τον λαό του με την ιδέα ότι υπάρχει εύκολη έξοδος από την κρίση, γι αυτό οι άνθρωποι τον ψήφισαν».
Στη συνέχεια ο σχολιογράφος της Süddeutsche Zeitung εκφράζει επιφυλάξεις για την ικανότητα της κυβέρνησης να πατάξει τη διαφθορά, αλλά και για την πρόσφατη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών. Για να καταλήξει ως εξής: «Η αλήθεια είναι ότι, εν μέρει, η πολιτική του πρωθυπουργού Τσίπρα έγινε πιο ειλικρινής. Εν μέρει όμως, απλώς απομυθοποιήθηκε. Ο Τσίπρας δεν είναι λυτρωτής. Δεν είναι καν ένας γνήσιος ανανεωτής. Αλλά, απ΄ότι φαίνεται, είναι απλώς ο καλύτερος που έχει να επιδείξει αυτή τη στιγμή η πολιτική τάξη στην Ελλάδα».
Γιατί δεν θέλουμε Grexit…
Η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου φιλοξενεί πολυσέλιδο αφιέρωμα για το μέλλον της Ευρώπης και, σε αυτό το πλαίσιο, δημοσιεύει ανάλυση για τις σχέσεις Ελλάδας-ΕΕ και τις συνέπειες μίας υποθετικής αποχώρησης από την ΕΕ. Όπως επισημαίνει, «από το 1980 μέχρι το 2010 έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα 78 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν μοχλεύσει συνολικά 1,1 τρισεκατομμύριο για την οικονομία» και «κανένα μεγάλο έργο υποδομής των τελευταίων 30 ετών δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς κοινοτική βοήθεια, για να μη μιλήσουμε για τις αγροτικές επιδοτήσεις ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ (που πήρε η Ελλάδα)».
Ωστόσο, επισημαίνεται στο άρθρο, «είναι δευτερεύοντα τα οικονομικά επιχειρήματα στη συζήτηση για την Ευρώπη. Πολύ πιο σημαντικοί θεωρούνται οι πολιτικοί κίνδυνοι ενός Grexit. (…) Επιπλέον, μία έξοδος της Ελλάδας θα ήταν μάλλον παράλογη, σε μία εποχή που όλες οι γειτονικές της χώρες έχουν αναγάγει σε ύψιστη προτεραιότητα της πολιτικής τους την ένταξή τους στην ΕΕ».
Σχέδιο έξι σημείων για τα κέντρα υποδοχής;
Το περιοδικό Der Spiegel υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταρτίσει «σχέδιο ανάγκης» για να καταπολεμήσει τα αυξανόμενα κρούσματα βίας στα κέντρα υποδοχής προσφύγων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Spiegel, το σχέδιο περιλαμβάνει έξι στοχευμένα μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι «η μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, η δημιουργία κέντρων κράτησης για τους ταραχοποιούς, καθώς και η αποστολή πρόσθετων αστυνομικών μονάδων. Επιπλέον, πρόκειται να βελτιωθεί η παροχή ιατρικής περίθαλψης με την αποστολή περισσότερων ιατρών και νοσηλευτών».
Ενόψει της «μίνι συνόδου κορυφής» για το προσφυγικό στη Βιέννη, η αυστριακή εφημερίδα Die Presse, στην ηλεκτρονική της έκδοση, εκτιμά ότι θα συζητηθούν κυρίως τρία ζητήματα: «η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η συμφωνία για το προσφυγικό με την Τουρκία και η πιθανή σύναψη αντίστοιχων συμφωνιών με χώρες της Αφρικής. Από εκεί αυξάνεται και πάλι η ροή των προσφύγων προς την Ιταλία. Γι αυτό, ο (αυστριακός καγκελάριος) Κερν είχε σκεφτεί, προς στιγμήν, να προσκαλέσει και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι. Αλλά αυτό θα υπερέβαινε το πλαίσιο της συνόδου. Συγκεκριμένες αποφάσεις δεν αναμένονται».
Γιάννης Παπαδημητρίου
Comments