τη στήριξη των ΗΠΑ Ζήτησε ο ΑΛ. Τσίπρας

Πολιτική

Τη στήριξη των ΗΠΑ ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Να στηρίξουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα ασκώντας την επιρροή τους στους κόλπους του ΔΝΤ αλλά και σε διακρατικό επίπεδο προς τους Ευρωπαίους εταίρους για ελάφρυνση του χρέους ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας από τον αμερικανό αντιπρόεδρο.
Στα αιτήματά του αυτά μάλιστα ο έλληνας πρωθυπουργός βρήκε εν πολλοίς ευήκοα ώτα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη χθεσινή ημίωρη συνάντηση μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα και Τζο Μπάιντεν στα Ηνωμένα Έθνη, ο Λευκός Οίκος τάχθηκε υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους πιστωτές, ζητώντας ταυτόχρονα την απρόσκοπτη εφαρμογή του μνημονίου από την ελληνική κυβέρνηση.
Στη συνάντηση που επικεντρώθηκε στην οικονομία συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού, ενώ ο Αλεξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο προσφυγικό επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική προσέγγιση στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτή, και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε τη διπλωματική στήριξη των ΗΠΑ ώστε να συνεχισθεί η εφαρμογή της.
«Κοινή αντίληψη» στο θέμα του χρέους
Ο αντιπρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στη συνέχιση της εφαρμογής από την Ελλάδα του οικονομικού της προγράμματος
Ο αντιπρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στη συνέχιση της εφαρμογής από την Ελλάδα του οικονομικού της προγράμματος
Η αίσθηση που απεκόμισε η ελληνική πλευρά είναι ότι υπάρχει «κοινή αντίληψη» με τις ΗΠΑ στο θέμα του χρέους, καθώς η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η διευθέτησή του θα συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής.
Σε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισημαίνεται ότι «ο αντιπρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στη συνέχιση της εφαρμογής από την Ελλάδα του οικονομικού της προγράμματος, σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους της, καλωσορίζοντας τα δύσκολα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και ενθαρρύνοντας τη συνέχιση της πορείας σταθερής προόδου όσον αφορά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα». Παράλληλα, αναφέρεται ότι ο κ. Μπάιντεν «τόνισε και πάλι τη σημασία που έχει να υλοποιήσει η Ευρώπη τη δέσμευσή της να θέσει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία, μέσω μιας ουσιαστικής ελάφρυνσής του».
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος χαιρέτισε τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του προέδρου Ομπάμα για τους πρόσφυγες και επανέλαβε «την εκτίμησή του στις ιδιαίτερα σημαντικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αναγκών των μεταναστών και των προσφύγων».
Η ανακοίνωση καταλήγει με αναφορές στο Κυπριακό: «Οι ηγέτες χαιρέτισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο και τη δέσμευση των κύπριων ηγετών, όπως εκφράζεται στο κοινό ανακοινωθέν της 14ης Σεπτεμβρίου, να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας λύσης το 2016».
Ο κ. Μπάιντεν παρότρυνε τον πρωθυπουργό να επικοινωνεί μαζί του όποτε το κρίνει σκόπιμο, και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα παραμείνει ενεργή και στα τρία αυτά ζητήματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αλλά και της μεταβατικής, μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τον επόμενο πρόεδρο, τον Ιανουάριο.
Ομιλία Τσίπρα στο Concordia
Πολλά κράτη-μέλη της Ένωσης έχουν αρνηθεί στην πράξη τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από τις χώρες πρώτης εισόδου, κυρίως δε από την Ελλάδα
Πολλά κράτη-μέλη της Ένωσης έχουν αρνηθεί στην πράξη τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από τις χώρες πρώτης εισόδου, κυρίως δε από την Ελλάδα
Την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους άμεσα, «πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2017 σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, διότι αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιστρέψει στις αγορές το 2017", ανέδειξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και σε ομιλία του στο συνέδριο της Concordia, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη, παράλληλα με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η διευθέτηση του ζητήματος του χρέους είναι ο μόνος τρόπος για να επανέλθει η χώρα στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, και υπό αυτό το πρίσμα τόνισε ότι «μέχρι το τέλος του 2016 ο ορίζοντας θα πρέπει να καθαρίσει» και να ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ώστε να δοθεί σαφές μήνυμα στους επενδυτές και στις αγορές.
Επέκρινε ευθέως της χώρες της βόρειας Ευρώπης γιατί «ακολουθούν μια δογματική ατζέντα λιτότητας» η οποία έχει αποτύχει σε αντίθεση, όπως είπε, με τις ΗΠΑ που με τη δική τους επεκτατική προσέγγιση κατάφεραν να σταματήσουν την κρίση.
Αναφερόμενος στην ΕΕ υπογράμμισε ότι αν και η ίδια αποτελεί το ιστορικό προϊόν πολιτικής συνεργασίας, τελευταία το βάρος της λύσης των διακρατικών κρίσεων έχει μετατοπιστεί σε εθνικές κυβερνήσεις. Και αυτό, σε μια εποχή που η Ευρώπη έχει γίνει το σταυροδρόμι τριών παγκόσμιων κρίσεων: της οικονομίας, της μετανάστευσης, και της ασφάλειας, που εκτείνεται από τη Βόρεια Αφρική στη Μέση Ανατολή.
«Άγκυρα σταθερότητας» η Ελλάδα
Από την ομιλία Τσίπρα στο Concordia
Από την ομιλία Τσίπρα στο Concordia
Η ίδια λογική διαπερνά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Πολλά κράτη-μέλη της Ένωσης έχουν αρνηθεί στην πράξη τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από τις χώρες πρώτης εισόδου, κυρίως δε από την Ελλάδα. «Σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αβεβαιότητας, αναποφασιστικότητας και αναταραχής, η Ελλάδα παραμένει μια άγκυρα της γεωπολιτικής σταθερότητας», τόνισε ο κ. Τσίπρας και περιέγραψε τη χώρα ως τον κατεξοχήν σταθεροποιητικό παράγοντα στα δυτικά Βαλκάνια, χώρα «πρώτης γραμμής» στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων, εμπορικό και ενεργειακό κόμβο αλλά και αξιόπιστο συνομιλητή στην ανατ. Μεσόγειο που έχει αναπτύξει σχέσεις με τις χώρες της περιοχής σε διμερές, τριμερές (με την Κύπρο ) και σε πολυμερές επίπεδο.
Τέλος, αναφερόμενος στην οικονομία, σκιαγράφησε μια ιδιαίτερα θετική εικόνα, τονίζοντας ότι δεν υφίσταται πλέον θέμα Grexit ενώ υποστήριξε ότι η χώρα εισέρχεται σε πορεία ανάπτυξης μέσα από ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον, με έναν αξιοκρατικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, έχοντας δώσει τέλος στις πρακτικές των πελατειακών σχέσεων και της γραφειοκρατικής απάθειας.
Αθανάσιος Έλλις, Νέα Υόρκη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc