Η ΧΊΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ νικήτρια του πρώτου ντιμπ᾿...

ΠΟΛΙΤΙΚΉ

Η Χ. Κλίντον νικήτρια του πρώτου ντιμπέιτ

Ήταν αναμφίβολα μια ιστορική τηλεοπτική αναμέτρηση που είχε, απροσδόκητα, έναν ξεκάθαρο νικητή. Στο πρώτο ντιμπέιτ των δυο υποψηφίων για την αμερικανική προεδρία η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε τις εντυπώσεις.
USA Wahlkampf TV Duell
Κατά την 90λεπτη τηλεοπτική αναμέτρηση με τον αντίπαλό της, υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ, η πρώην Πρώτη Κυρία εμφανίστηκε πιο ψύχραιμη ενώ ήταν και καλύτερα προετοιμασμένη όσον αφορά τα περιεχόμενα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση-αστραπή του CNN, το 62% των ερωτηθέντων θεωρούν νικήτρια τη Χίλαρι Κλίντον ενώ μόλις το 27% πιστεύουν ότι νικητής της βραδιάς και των εντυπώσεων ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Το στρατόπεδο του πολυεκατομμυριούχου από την άλλη διεκδικεί επίσης τα πρωτεία παραπέμποντας σε άτυπη διαδικτυακή σφυγμομέτρηση του CNBC.
Περί αντοχών
Επιθετικός όπως πάντα ο Τραμπ
Επιθετικός όπως πάντα ο Τραμπ
Τα θέματα που κυριάρχησαν στη μονομαχία των δυο υποψηφίων ήταν η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, το εξωτερικό εμπόριο, η φορολογία, η αγορά εργασίας, ο σεξισμός αλλά και η ενσωμάτωση της αφροαμερικανικής μειονότητας. Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν, όπως συνήθως, πέραν του δέοντος επιθετικός και καυστικός, χωρίς να μπορεί να πείσει με ουσιαστικά επιχειρήματα: «Δεν έχει το παρουσιαστικό. Δεν έχει αντοχές. Είπα ότι δεν έχει αντοχές. Και δεν πιστεύω ότι έχει αντοχές. Για να είσαι πρόεδρος αυτής της χώρας πρέπει να έχεις τεράστιες αντοχές».
Η απάντηση της υποψήφιας των Δημοκρατικών δεν άργησε: «Όταν θα έχει επισκεφθεί 112 χώρες και θα έχει διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία, μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, την απελευθέρωση κρατουμένων, το άνοιγμα νέων ευκαιριών για έθνη αυτού του κόσμου ή όταν θα έχει καταθέσει 11 ώρες σε Επιτροπή του Κογκρέσου, τότε θα μπορεί να μου μιλήσει για αντοχές».
Το Blog 538 μέτρησε ότι ο Τραμπ διέκοψε την αντίπαλό του 27 φορές, η τελευταία μόλις πέντε. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε αρκετά πιο ψύχραιμη, προσπαθώντας να πείσει με επιχειρήματα. «Θα πρέπει να μας πει ποιες είναι οι εναλλακτικές του επιλογές. Αλλά αυτές μοιάζουν με το σχέδιό του να πολεμήσει το ISIS. Λέει ότι πρόκειται για ένα μυστικό σχέδιο, αλλά το μόνο μυστικό είναι ότι δεν έχει σχέδιο».
Τραμπ: Να πληρώνουν όσοι προστατεύουμε
Η πρώην πρώτη Κυρία κέρδισε τις εντυπώσεις
Η πρώην πρώτη Κυρία κέρδισε τις εντυπώσεις
Η απάντηση του Τραμπ: «Χάνουμε δισεκατομμύρια. Δεν μπορούμε να είμαστε οι αστυνομικοί του πλανήτη. Δεν μπορούμε να προστατεύουμε τις χώρες όλου του κόσμου… όταν δεν μας πληρώνουν αυτά που πρέπει. Και δεν το λέει αυτό επειδή δεν έχει επιχειρηματικές ικανότητες. Χρειάζεται καρδιά. Χρειάζεται πολλά. Αλλά πρέπει να έχεις ικανότητες. Και δυστυχώς δεν έχει».
Το πρώτο αυτό ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη μεταδόθηκε στις ΗΠΑ από πολυάριθμους αμερικανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και ανά την υφήλιο μέσω Twitter και YouTube. Υπολογίζεται ότι το παρακολούθησαν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια τηλεθεατές. Άγνωστο παραμένει όμως κατά πόσον επηρεάζουν οι τηλεοπτικές αυτές μονομαχίες την έκβαση των εκλογών.
Οι Αμερικανοί καλούνται στις κάλπες για να αποφασίσουν για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο στις 8 Νοεμβρίου.
dpa, Κώστας Συμεωνίδης

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»