πρωτο θέμα η ασφάλεια στη συνάντηση ΑΝΑΣΤΑΣΙΆΔΗ-- Μπαιντεν.

ΚΟΣΜΟΣ 

Πρώτο θέμα η ασφάλεια στη συνάντηση Αναστασιάδη - Μπάιντεν

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τις κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας, επανέλαβε για άλλη μια φορά αλλά από το βήμα των ΗΕ, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατά την προσφώνησή του στον ΟΗΕ
Ενώ η ατζέντα Ακιντζί αναμένεται να κινηθεί στο αφήγημα της λύσης, με γρήγορο τέμπο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε έμφαση κατά την ομιλία του στα κεφάλαια, εδαφικό, εγγυήσεις-ασφάλεια, σαν τα θέματα που θα γείρουν την πλάστιγγα των εξελίξεων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τη συνάντηση να περνάει τη μια ώρα, και σε αυτή να κυριαρχούν τρία θέματα: Πρώτον, το θέμα της ασφάλειας και η ανάγκη μετά τη λύση η Κύπρος να είναι πάροχος ασφάλειας στην περιοχή, δεύτερον να αποφευχθούν διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν και επηρέασαν στο τελικό αποτέλεσμα και τρίτον, διμερή θέματα με την ενέργεια να κυριαρχεί αναφορικά με τις προοπτικές στην Αν. Μεσόγειο.
Υπήρξε δε και ενημέρωση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τα όσα έγιναν χθες ανάμεσα στον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ενώ ακολουθεί συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Ακιντζί.
Και ενώ στην έδρα των ΗΕ, λάμβανε χώρα η ομιλία του Νίκου Αναστασιάδη, στην Κύπρο σημειώνονταν παραβιάσεις του FIR Λευκωσίας, από μαχητικά της Τουρκίας.
Οι παραβιάσεις έγιναν εν μέσω ασκήσεων που λαμβάνουν χώρα μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας και ήδη σχολιάστηκαν αρνητικά από πολιτικές πηγές.
Μάλιστα, όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε σε ε/κ δημοσιογράφους σε ερώτηση αν θα γίνει συνάντηση των τριών, «γιατί όχι».
Σιγή ιχθύος από Τουρκία για κυπριακό
Υπενθυμίζεται πάντως, όπως ήδη μετέδωσε η «Κ» πως η Τουρκία κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, αναφορικά με το κυπριακό στον ΟΗΕ.
Αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν-Τζο Μπάϊντεν, η αμερικανική προεδρία έδωσε στη δημοσιότητα ένα λιτό κείμενο, με το οποίο επισήμανε ότι οι δυο πλευρές είχαν την ευκαιρία να εστιάσουν σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, όπως την κρίση της Συρίας και το Κυπριακό.
Το αμερικανικό κείμενο δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την συζήτηση για το Κυπριακό ενώ σιγή ιχθύος στο συγκεκριμένο ζήτημα τηρεί και η τουρκική πλευρά. 
Η συνάντηση Μπάιντεν - Αναστασιάδη
«Ήταν μια εποικοδομητική, ειλικρινής και ανοικτή συζήτηση που διήρκησε πέραν της μια ώρας. Τρία ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν της συζήτησης. Από τη μια το θέμα της Ασφάλειας και η ανάγκη μέσα από τη λύση του Κυπριακού η Κύπρος να μπορεί να συνεχίσει και να ενισχύσει περαιτέρω το ρόλο της ως παροχέας ασφάλειας στην ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης με το πέρας της συνάντησης.

Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη όπως αποφευχθούν διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν και επηρέασαν με το δικό τους τρόπο στο τελικό αποτέλεσμα, ενώ συζητήθηκαν και διμερή θέματα με την Ενέργεια να κυριαρχεί στην παρουσία και του αρμόδιου Υπουργού του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών και τις προοπτικές που υπάρχουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ερωτηθείς αν ο κ. Μπάιντεν μετέφερε κάποιο μήνυμα από τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι χθες έγινε εκτενής συζήτηση και με τον Τούρκο Πρόεδρο για το Κυπριακό και (ο κ. Μπάιντεν) ενημέρωσε σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει ενώπιον του κόσμου ένα σχέδιο που δεν θα έχει ασάφειες, εποικοδομητικές ή άλλες, ένα σχέδιο το οποίο θα είναι ξεκάθαρο και δεν πρόκειται σε καμιά απολύτως περίπτωση να οδηγηθεί σε μια λύση που γνωρίζει ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανησυχίες του κυπριακού λαού» τόνισε.
Αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι μάς «έγινε αμέσως μετά ενημέρωση για τη συζήτηση που έγινε για το Κυπριακό, που οφείλω να πω ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν της συζήτησης».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc