Ο ΜΙΖΕΡΑΜΠΛΙΣΜΌς ΤΟΥ συριζα

Ο «μιζεραμπλισμός» του ΣΥΡΙΖΑ

Ο «μιζεραμπλισμός» του ΣΥΡΙΖΑ
Share3
εκτύπωση  

Ο Ευ. Βενιζέλος (φωτογραφία) γνώριζε πολύ καλά ότι εάν αποκαλούσε στη Βουλή συλλήβδην του Συριζαίους «άθλιους, αξιοθρήνητους, ελεεινούς», τότε θα του ζητούσαν να ανακαλέσει και ο προεδρεύων θα έδινε εντολή να μη γραφούν καν στα πρακτικά. Συνεπώς έπρεπε να εφεύρει κάτι ώστε να τους χαρακτηρίσει έτσι (και να εξηγήσει και γιατί) χωρίς τον φόβο της ανάκλησης. Γλωσσομαθής όπως είναι, δανείστηκε μια λέξη από τα γαλλικά που στη μετάφρασή της σημαίνει όλα τα παραπάνω που ήθελε να πει. Ποια ήταν αυτή η λέξη;«Μιζεραμπλισμός του ΣΥΡΙΖΑ», που προέρχεται από το... «miserable». «Δεν μπορώ να ακούω άλλα κλάματα στην κυβέρνηση, ότι της επιτίθενται και ότι γίνεται δολοφονία χαρακτήρων και να τα λένε αυτά άνθρωποι που οικοδόμησαν τη σταδιοδρομία τους στο ψέμα, στην εξαπάτηση και στην ηθική δολοφονία των αντιπάλων τους» είπε για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτοί που τα άκουσαν από τα υπουργικά έδρανα δεν ήταν άλλοι από τους Γ. Κατρούγκαλο και Ευ. Τσακαλώτο. Ο κ. Βενιζέλος στα λίγα λεπτά που είχε στη διάθεσή του τόνισε ακόμη ότι «δεν υπάρχουν πολιτικές προϋποθέσεις για να πιστέψει ο λαός ότι υπάρχει προοπτική», κάνοντας λόγο για «μιζεραμπλισμό» και «αποθέωση της μιζέριας και της ηττοπάθειας». Να σημειώσω ότι όταν ο κ. Βενιζέλος ομιλεί στη Βουλή το καφενείο του Κοινοβουλίου αδειάζει, αφού οι πάντες θέλουν να τον ακούσουν. Αφήστε που ορισμένοι του ΣΥΡΙΖΑ κρατούν και σημειώσεις.


Ο Κατρούγκαλος και το ψέμα
Ηρθε κάπως καθυστερημένα στη Βουλή ο (πολύς) Γ. Κατρούγκαλος, με το γνωστό του ύφος (κεφάλι πάνω και φτιάχνοντας καθ' οδόν την τούφα από τα μαλλιά του), κοστουμαρισμένος, με το (απαραίτητο) ποσέτ (με λαχούρια) και μπήκε απευθείας στην αίθουσα της Ολομέλειας. Και έπεσε σε θέμα της... αρμοδιότητάς του: το ψέμα! Οι βουλευτές της ΝΔ Ι. Βρούτσης και του ΠαΣοΚ Ι. Μανιάτης τον κατηγορούσαν ευθέως ως... ψεύτη αφού είχε υποσχεθεί φοροαπαλλαγή σε νέους αγρότες, επιστήμονες κ.τ.λ. και δεν κράτησε την υπόσχεσή του. Μάλιστα του υπενθύμισαν τις εμφανίσεις του στο Σύνταγμα όταν ήταν στην αντιπολίτευση μαζί με τους τότε αγανακτισμένους που ξεσπάθωνε εναντίον των περικοπών στις συντάξεις και στους μισθούς, λέγοντάς του ότι κατέκτησε ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Είναι ο μοναδικός υπουργός στον πλανήτη που... «ξε-ψήφισε νόμο». Δηλαδή ψήφισε έναν δικό του νόμο και εν συνεχεία ξαναψήφισε έναν άλλον δικό του νόμο που καταργούσε τον πρώτο νόμο που ψήφισε. Ο κ. Κατρούγακλος ζήτησε αμέσως τον λόγο επί προσωπικού. Απόλυτη σιωπή στην Ολομέλεια και είπε το αμίμητο ότι «το ψέμα σκοτώνει τον κοινοβουλευτισμό» κατηγορώντας τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ ως... «ψεύτες». Σείστηκε η αίθουσα από γέλια.


Ο μασέρ του Μαξίμου
Εως τώρα δεν είχα ασχοληθεί με τα συνεταιράκια των Συριζαίων, τους Οικολόγους-Πράσινους, αφού δεν είχαν δώσει αφορμή για εκτροχιασμό από την κομματική και κυβερνητική γραμμή. Αλλά αυτή η «μίνι ανταρσία», εναντίον της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ με εντυπωσίασε, αφού οι δύο Οικολόγοι στη Βουλή κ.κ. Τσιρώνης (που είναι και αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος) και Δημαράς είπαν στην αρχή ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν και κινδύνευε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αφού έκαναν την «επανάστασή τους» και κέρδισαν 15 λεπτά δημοσιότητας κλήθηκαν άρον-άρον στο Μέγαρο Μαξίμου για... μασάζ. Και ξέρετε από ποιον μασέρ; Τον υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη, ο οποίος τους τα είπε ένα χεράκι. Ισως να τους έπεισε λέγοντάς τους να ξεχάσουν την ΕΥΔΑΠ και το νερό, αλλά τη... βροχή δεν πρόκειται να την εντάξουν στο Υπερταμείο.


Συριζαίικα άλλα κόλπα
Ορισμένοι υπουργοί έχασαν την ψυχραιμία τους. Δεν ανέχονται καν την κριτική, και όταν δεν συμφωνούν με τα ρεπορτάζ δεν περιορίζονται να εκδώσουν απλώς μια διάψευση (και να τη διοχετεύσουν στα δικά τους μέσα), αλλά κάνουν και... μούτρα. Σαν τα μικρά παιδιά που νιώθουν ότι κάποιος ή κάποιοι τους πείραξαν. Θέλετε ορισμένα παραδείγματα; Πρώτα απ' όλα ο Νίκος Φίλης. Ο υπουργός Παιδείας μετά το άδειασμα που δέχτηκε από το Μέγαρο Μαξίμου για τα Θρησκευτικά και για τους μητροπολίτες στη διάρκεια της χούντας, δεν έκανε μόνο τη γνωστή δήλωση-κωλοτούμπα, αλλά «απείλησε» δημοσιογράφο ότι εάν δεν κατεβάσει από το site το ρεπορτάζ για το θέμα των Θρησκευτικών και τη δήλωσή του ότι έχει την απόλυτη στήριξη του Πρωθυπουργού, θα εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα το διαψεύδει και θα δηλώνει ότι ουδέποτε μίλησε με τον δημοσιογράφο και όλα όσα γράφτηκαν προέρχονται από τη σφαίρα της φαντασίας του. Φυσικά το ρεπορτάζ δεν κατέβηκε, ούτε όμως η «διάψευση» ήρθε ποτέ. Θέλετε και άλλο παράδειγμα; Δεν άρεσαν στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη οι πληροφορίες που τον φέρουν να «καρατομείται» στον επερχόμενο ανασχηματισμό και διαμήνυσε στον δημοσιογράφο ότι «κλείνει για αυτόν η πόρτα του υπουργείου του». Ας την κλείσει, θα είναι για μερικές ημέρες ακόμα.


Σύκο... φυλής
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος έχει πρόβλημα με τα ελληνικά του. Και όταν πάει σε σύνθετα ελληνικά, τότε έρχεται το σαρδάμ. Ηθελε να πει «φύλλο συκής», το μπέρδεψε και είπε «σύκο φυλής». Το διόρθωσε βεβαίως αμέσως, αλλά έμεινε...

.......

Τακτικότερος επισκέπτης του Προεδρικού Μεγάρου είναι, μου λένε οι πράκτορές μου, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα διαφθοράς Δ. Παπαγγελόπουλος, Και από πίσω δεύτερος αλλά όχι καταϊδρωμένος έρχεται ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Τα σχόλια δικά σας.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»