ΣΥΡΙΖΑ:Κόμμα ασπόνδυλο ετοιμάζεται για συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: Κόμμα ασπόνδυλο, ετοιμάζεται για συνέδριο...

Η υποτονική συνεδρίαση της ΚΕ, οι διαχειριστικές λογικές και πώς η «καρέκλα» πήρε τη θέση του «πρεκαριάτου»
ΣΥΡΙΖΑ: Κόμμα ασπόνδυλο, ετοιμάζεται για συνέδριο...
3
εκτύπωση  

Ένα κόμμα ασπόνδυλο, με διάθεση και τακτικές διαχειριστικές, ομαδοποιήσεις με το βλέμμα στραμμένο στην «καρέκλα» - κομματική ή κυβερνητική - και εν τέλει, σε ρόλο σκηνικού για τις επικοινωνιακές επιδιώξεις της ηγετικής ομάδας, ήταν η εικόνα που εξέπεμψε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης, το Σάββατο, υπήρξε μία καινοτομία: οι εργασίες δεν άνοιξαν ως συνήθως με ομιλία του Αλ. Τσίπρα, αλλά του γραμματέα της ΚΕ Π. Ρήγα.

Αποτέλεσμα ήταν η απογοητευτική προσέλευση, σε βαθμό που από κάποια στιγμή και έπειτα αναζητούνταν ομιλητές προκειμένου να καλυφθεί ο χρόνος και να μην λήξουν οι εργασίες του οργάνου προτού καν συμπληρωθούν μερικές ώρες.

Εν τέλει, ενώ το φιλόδοξο, όπως αποδείχθηκε, πρόγραμμα προέβλεπε λήξη των εργασιών στις 10 το βράδυ, όλα είχαν ολοκληρωθεί γύρω στις 4 το απόγευμα και οι παρόντες είχαν τον χρόνο να σπεύσουν στα παρακείμενα του Κάραβελ καφενεία.

Την επόμενη ημέρα εμφανίστηκε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος ήταν φανερό ότι θέλησε περισσότερο να αξιοποιήσει το βήμα της ΚΕ ώστε να έχει ευκαιρία αντιλόγου απέναντι στονΚυρ. Μητσοτάκη και όσα είχε πει το προηγούμενο βράδυ στο Βελλίδειο ο πρόεδρος της ΝΔ. Πολύ λιγότερο τον απασχόλησε να περιγράψει κάποια νέα πορεία για τον ΣΥΡΙΖΑ και την μετα-μνημονιακή του πορεία.

Κατά τα λοιπά, στην συνεδρίαση υπήρξαν κάποιες χλιαρές αντιδράσεις κυρίως από τους λεγόμενους 53 και κατά βάση ως προς την εικαζόμενη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την Σοσιαλδημοκρατία, με αφορμή τις τακτικές πλέον συνομιλίες του κ. Τσίπρα με τους Ολάντ και Ρέντσι και την πρόσφατη Σύνοδο των Αθηνών.

Επιπλέον, αν μπορεί κάποιος να εντοπίσει κάποιον σοβαρό προβληματισμό, ήταν αυτός που εκφράστηκε από όλους σχεδόν τους εκπροσώπους νομαρχιακών οργανώσεων, οι οποίοι επισήμαναν την υποτονική συμμετοχή μελών και πολιτών στον προσυνεδριακό διάλογο και μετέφεραν μία εικόνα σύμφωνα με την οποία ούτε τα μισά από τα (κατά την επίσημη εκδοχή) 30.000 μέλη του κόμματος δεν είναι ενεργά. Με βάση αυτό, η αναλογία «1 σύνεδρος ανά 10 μέλη» που έχει αποφασιστεί για την σύνθεση του σώματος του συνεδρίου, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.


Όπως πάντως σημείωναν βουλευτές και στελέχη του κόμματος, η ομάδα των «53» είναι πλέον φανερό ότι ακολουθεί μία τακτική που περισσότερο έχει να κάνει με την διαχείριση της κομματικής τους επιρροής και την διεκδίκηση θέσεων είτε στον κρατικό μηχανισμό είτε στην κυβέρνηση (όπως φάνηκε και με την πρόσφατη απόπειρα διορισμού της συζύγου του Χρ. Παπαδόπουλου στο υπερταμείο), και λιγότερο με τις ιδεολογικές τους ανησυχίες.

Στο πλαίσιο αυτό, αν κάτι διαφάνηκε σε αυτήν την συνεδρίαση σύμφωνα με παρευρισκόμενους ήταν η περιχαράκωση κάποιων ομάδων στο κομματικό περιβάλλον, με στόχο την διαφύλαξη κεκτημένων. Πέραν των 53, οι βασικότερες τέτοιες ομαδοποιήσεις είναι η λεγόμενη ενωτική (και προεδρική) κίνηση του Ν. Παππά και η πλατφόρμα 2010 των Δ. ΠαπαδημούληΡένας Δούρου, κ.ά. Ολες αυτές οι ομάδες είχαν τις δικές τους «παρασυνάξεις» και θα έχουν και τις δικές τους συνδιασκέψεις εν όψει του συνεδρίου της 13-16ης Οκτωβρίου.
Χαρακτηριστικό της υποτονικότητας της συνεδρίασης ήταν ακόμη και το γεγονός ότι πέρασε σχεδόν ασχολίαστη μία καυστική παρέμβαση-προειδοποίηση όπως η πρόσφατη του ευρωβουλευτή Κ. Χρυσόγονου σχετικά με το δρόμο που έχει πάρει το κόμμα και η κυβέρνηση.

Υπήρξαν παρά ταύτα και εκδηλώθηκαν κάποιες νέες αναζητήσεις όπως αυτή του Αντ. Κοτσακά για την μετατόπιση του βάρους και της δυνατότητας κοινωνικής παρέμβασης από το προλεταριάτο στο πρεκαριάτο, την νέα κοινωνική τάξη ημι-ανέργων, υποαπασχολούμενων, ανασφάλιστων κλπ. Σύμφωνα με παρευρισκόμενους ακόμη και τέτοιου είδους αναζητήσεις συναντούν όμως πλέον την παγερή αδιαφορία των παραδοσιακών μαρξιστών…

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»