Αντιπρόρδροι εν ομηρεία


Αντιπρόεδροι εν ομηρεία

Share8
εκτύπωση  

Θα σας περιγράψω μια υπόθεση ομηρείας και για να γίνω σαφέστερος μιας κυβερνητικής ομηρείας, με απίστευτες παραμέτρους, που όμοιά της δεν έχει ξαναζήσει η ταλαίπωρη χώρα μας. Η κυβέρνηση, λοιπόν, εδώ και δύο μήνες κρατεί σε ομηρεία τους υποψήφιους αντιπροέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων. Επρεπε να είχαν επιλεγεί από το Υπουργικό Συμβούλιο από το τέλος Ιουνίου και δεν έχουν ακόμη επιλεγεί. Και, προσέξτε, εδώ ακριβώς αρχίζει να μετατρέπεται η κυβερνητική καθυστέρηση σε κανονική ομηρεία.

***
Ολοι οι υποψήφιοι που έχουν περάσει από την ακρόαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ζουν, όπως είναι φυσιολογικό, με την προσμονή της επιλογής τους. Και εν όψει του διορισμού τους στην ανώτατη αυτή δικαστική θέση είναι λογικό να επηρεάζεται η κρίση και η συμπεριφορά τους στην άσκηση των δικαιοδοτικών τους καθηκόντων. Αλλωστε, αν δεν είναι αυτός ο λόγος που η κυβέρνηση κρατεί σε ομηρεία επί δύο μήνες τους υποψήφιους αντιπροέδρους, σε τι άλλο μπορεί να χρησιμεύει αυτή η απαράδεκτη βραδύτητα;

***
Η παράταση μιας τέτοιας εκκρεμότητας έχει προκαλέσει δυσλειτουργία στους δικαστικούς μηχανισμούς των ανωτάτων δικαστηρίων, όπου, ως γνωστόν, οι αντιπρόεδροι είναι πρόεδροι των αντιστοίχων τμημάτων. Και δικαιολογημένα γεννάται το ερώτημα: Μήπως έχει σχέση η παράταση μιας τέτοιας εκκρεμότητας και η αντίστοιχη προσδοκία των υποψηφίων με τις αναμενόμενες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων σε μείζονος σημασίας υποθέσεις;

***
Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), για παράδειγμα, καλείται να αποφασίσει επί της συνταγματικότητας ή μη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών. Στη διαδικασία αυτή του ΣτΕ μετέχουν και υποψήφιοι αντιπρόεδροι τους οποίους η κυβέρνηση κρατεί σε ομηρεία. Ομηρεία; Γιατί; Επειδή, λένε οι επιφανείς νομικοί, καθυστερεί ως και σήμερα την πλήρωση των συγκεκριμένων θέσεων. Αλλά έπεται και συνέχεια (ομηρείας).

***
Και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο το οποίο έκρινε την περίπτωση του κ. Ντογιάκου συμμετείχε τουλάχιστον ένας από τους υποψήφιους αντιπροέδρους (ο Γ. Σακκάς, ο οποίος μάλιστα ήταν και... εισηγητής), που προαλείφεται για τη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου. Οπως αναφέρουν έγκριτοι νομικοί, η περίπτωση της πειθαρχικής δίωξης κατά του κ. Ντογιάκου έχει και άλλες ιδιαιτερότητες: για πρώτη φορά ίσως στα χρονικά των δικαστικών θεσμών συγκλήθηκε, συνεδρίασε και εν συνεχεία έλαβε απόφαση ανώτατο πειθαρχικό όργανο του δικαστικού σώματος κατά τη διάρκεια των δικαστικών... διακοπών.

***
Ολα αυτά ήρθαν σε γνώση του τομεάρχη Δικαιοσύνης της ΝΔ Κ. Τζαβάρα, ο οποίος, όπως έλεγε, εξέφρασε τη θλίψη του για την προϊούσα έκπτωση του κύρους των δικαστικών θεσμών με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. O tempora, o mores!

***
Στην κατά μέτωπο επίθεση της κυβέρνησης προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρα δεν υπάρχουν μυστικά. Ολα, όπως λένε οι γνωρίζοντες πράγματα και γεγονότα, είναι φανερά. Και τα μέσα και οι σκοποί. Ως προς τα μέσα έχουμε μία ακόμη περίπτωση  εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης και των φορολογικών αρχών. Ως προς τους σκοπούς, είναι ένας και μοναδικός. Ο κ. Στουρνάρας αντιμετωπίζεται ως οιονεί πολιτικός αντίπαλος. Και οΑλ. Τσίπρας κατά τη συνήθειά του θέλει προκαταβολικά να περιορίζει τις δυνατότητες όλων των εν δυνάμει ανταγωνιστών του. Το έκανε σε ανύποπτο χρόνο με τον Λουκά Παπαδήμο,το κάνει και τώρα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

***
Το επιτελικό κέντρο του Μεγάρου Μαξίμου επεδίωκε να «ξύσει» τον κ. Στουρνάρα από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών. Εν συνεχεία αναγκάστηκε να συμβιβαστεί μαζί του όταν έγινε διοικητής της ΤτΕ, αλλά μετά τις τελευταίες προτάσεις Σημίτη για ανάληψη της ηγεσίας της Κεντροαριστεράς αναζωπυρώθηκε η εχθρότητα και η πολεμική απέναντί του. Με απλά λόγια, πιστεύουν ότι ο κ. Στουρνάρας μπορεί να ηγηθεί της χώρας και για τον λόγο αυτόν θέλουν να τον πλήξουν και να τον θέσουν εκτός τροχιάς.

***
Τώρα για την Τράπεζα Αττικής θα πρέπει να σημειωθεί ότι από καιρό είναι η επιδίωξη του αντιπροέδρου Ι. Δραγασάκη για τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος. Ηθελαν και θέλουν την Αττικής να τη μετατρέψουν σαν την τράπεζα του Γούκου στα Ιωάννινα. Μια παρατράπεζα, δηλαδή, για να εξυπηρετεί τους φίλους και τις παρέες τους, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του νεοκαναλάρχη.

Το βοσκοτόπι του Καλογρίτσα
Ε, αυτό δεν ξανάγινε με τον προσωρινό αδειούχο καναλάρχη, κουμπάρο του Χρ. Σπίρτζη και του Π. Καμμένου. Δανείστηκε 5.000 στρέμματα βοσκοτόπι, το οποίο με τους δικούς του υπολογισμούς είναι αξίας... 100 εκατ. ευρώ, και εξασφάλισε τηλεοπτική άδεια. Οι κάτοικοι της Ιθάκης δεν μπορούν ακόμη να πιστέψουν ότι η έκταση η οποία βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη και που ως τώρα τη... χρησιμοποιούσαν βοσκοί για τα κοπάδια τους, αξίζει τόσο πολλά και ότι χρησιμοποιήθηκε για να αποκτήσει με αυτήν τηλεοπτική άδεια ο κ. Καλογρίτσας που δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στο νησί. Ιδιοκτήτης της έκτασης είναι ένας «κολλητός» του κ. Καλογρίτσα, ο κ. Καραμπάτσος, ο οποίος, όπως μαθαίνω, την αγόρασε πριν από πολλά χρόνια με σκοπό να χτίσει εκεί πεντάστερο ξενοδοχείο. Και ποτέ δεν το έχτισε.  Οπως μου είπε ο δήμαρχος Ιθάκης Δ. Στανίτσας, τον κ. Καραμπάτσο δεν τον συνάντησε στο νησί. Η έκταση αυτή έχει λίγα ελαιόδενδρα και λίγα αμπέλια, δεν είναι δημόσια γη και κανείς δεν ησχολείτο με αυτήν εκτός από μερικούς βοσκούς που έβοσκαν τα πρόβατά τους. Οσο για την αξία των 100 εκατ. ευρώ, λέει πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο και ότι αυτό είναι έργο των εκτιμητών. Τελευταίως όμως, λίγο προτού αρχίσουν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, κάποιος ή κάποιοι ήρθαν, καθάρισαν και περιέφραξαν την έκταση αφήνοντας ελεύθερο μόνο ένα μονοπάτι. Οι κάτοικοι και κυρίως οι βοσκοί ρωτούσαν να μάθουν γιατί τόση βιασύνη για την περίφραξη του απέραντου βοσκοτόπου ώσπου έμαθαν τα περί Καλογρίτσα.

Οι κοπάνες των υπουργών
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα σκίζονται στη... δουλειά. Ξημεροβραδιάζονται στα κανάλια της διαπλοκής ή τσακώνονται μεταξύ τους για τις αρμοδιότητες. Φαίνεται άλλωστε αυτό από τα αποτελέσματα. Για αυτό και δεν προσέρχονται συχνά στη Βουλή για να απαντήσουν στις ερωτήσεις που καταθέτουν οι βουλευτές. Οχι ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος ήταν στα καλύτερά του στο παρελθόν, όμως τώρα έχει παραγίνει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ο Ν. Βούτσης, το 70% των ερωτήσεων δεν απαντώνται. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Ευ. Τσακαλώτος, το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του οποίου, όπως ορισμένοι σύντροφοί του προσπάθησαν να τον δικαιολογήσουν (διαπραγματεύσεις, ταξίδια), «ξεπερνά κατά πολύ τις 14 ώρες». Πάντως ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης το έριξε το «καρφί» του: «Δεν δικαιολογείται όμως να έχει αναβληθεί επτά φορές η ερώτησή μου για τον κορεάτη σύμβουλό του Κιμ Γκλεν, όσα ταξίδια και να έχει κάνει ο κ. Τσακαλώτος» του είπε.  Αλήθεια, γιατί δεν λένε με πόσα χρήματα αμείβεται ο κορεάτης σύμβουλος;

Ο Ευκλείδης και η «βασίλισσα της μπουχάρας»
Αστραψε και βρόντηξε η Δέσποινα Μοιραράκη στο «Hilton» όταν είδε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο να πηγαίνουν στον χώρο όπου είχε απλώσει τα χαλιά της στο ξενοδοχείο για να μιλήσουν ιδιαιτέρως.

***
Η κουστωδία των παρατρεχάμενων μετακινήθηκε κι αυτή και της έφραξε την είσοδο της έκθεσης με τα μπορντοροδοκόκκινα χαλιά. Λίγο αργότερα, μόλις είδε τον κ. Τσακαλώτο να εμφανίζεται, ξέσπασε: «Μου δυσκολεύετε τη ζωή μου εδώ μέσα!». Ο υπουργός στάθηκε, την άκουσε, δεν της απάντησε (και τι να της πει;) και συνέχισε κανονικά να ενημερώνει το πηγαδάκι των δημοσιογράφων που λειτούργησαν στην περίπτωση αυτή ως ανθρώπινη ασπίδα απέναντι στην οργή της «βασίλισσας της μπουχάρας».

***
Την προηγούμενη ημέρα η κυρία Μοιραράκη είχε πέσει στο «Ηilton» επάνω στον Γιάννη Στουρνάρα και τον υποδέχθηκε με την επική ερώτηση: «Πώς απ' εδώ, Γιάννη;».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»