ΣΠΗΓΚΕΛ ΤΟ σχεδιο της Μερκελ για να κερδίσει τις εκλογές του 2017

Spiegel: Το σχέδιο της Μέρκελ για να κερδίσει τις εκλογές του 2017

«Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους μπορεί να ελπίζει σε τέταρτη θητεία»
Spiegel: Το σχέδιο της Μέρκελ για να κερδίσει τις εκλογές του 2017
2
εκτύπωση  

«Με τις εθνικές εκλογές μόλις ένα χρόνο μακριά, πολλοί έχουν ξεγράψει την Ανγκελα Μέρκελ. Αλλά παρ΄όλο που το κόμμα της συνεχίζει να υποφέρει στις τοπικές εκλογές, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους η καγκελάριος μπορεί να ελπίζει σε μια τέταρτη θητεία - αν αποφασίσει να είναι υποψήφια», γράφει το Spiegel online. Ακολουθούν αποσπάσματα από την ανάλυση του Ρόλαντ Νέλες:

«Η Ανγκελα Μέρκελ έχει τελειώσει. Χάνει υποστηρικτές συνεχώς και ρίχνει τους πρώην συντηρητικούς στα χέρια της δεξιάς λαϊκίστικης Εναλλακτικής για την Γερμανία (AFD). Η πολιτική της για τους πρόσφυγες απειλεί να διασπάσει την εδώ και δεκαετίες συνεργασία μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της (CDU) και της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU). Με λίγα λόγια, η νυν καγκελάριος της Γερμανίας δεν έχει πιθανότητες επανεκλογής στις κάλπες του 2017.

Αυτό ήταν το αφήγημα τους τελευταίους μήνες, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά μπορεί να υποδεικνύει ότι οι πιθανότητες της Μέρκελ δεν είναι πολύ κακές για το επόμενο έτος. Εξετάστε τους ακόλουθους λόγους που θα μπορούσαν κάλλιστα να την οδηγήσουν να εκλεγεί για τέταρτη θητεία στην καγκελαρία το επόμενο φθινόπωρο.

Πρώτον και κύριο, η βάση στήριξής της είναι εκπληκτικά σταθερή. Παρά την συνεχιζόμενη πτώση της Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης, δεν υπάρχει πραγματικά κάποιος που να απειλεί να την προσπεράσει. Η Μέρκελ εξακολουθεί να είναι 8 έως 10 μονάδες μπροστά από το SPD, κάτι που δείχνει ότι μια αρκετά μεγάλη ομάδα οπαδών δεν της έχουν γυρίσει την πλάτη τους. Υπάρχουν (προς το παρόν, τουλάχιστον) ελάχιστες ενδείξεις ότι θα την εγκαταλείψουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Και σε άμεση σύγκριση με τον πιθανό αντίπαλό της, τον επικεφαλής του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, οι έρευνες δείχνουν ότι η Μέρκελ είναι πολύ πιο μπροστά.

Παρ΄όλο που το χάσμα μεταξύ του βαυαρικού CSU και του CDU της Μέρκελ είναι βαθύ - προϊόν της ενδελεχούς απόρριψης των πολιτικών της Μέρκελ στο προσφυγικό από το CSU - είναι ολοένα και πιο προφανές ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων θα μπορούσαν να  βλάψουν και τα δύο στις εκλογές του επόμενου έτους. Με την προοπτική μιας συμμαχίας Αριστερών να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, Μέρκελ και CSU βρίσκονται υπό πίεση για να αναιρέσουν τις διαφορές τους. Αυτό θα είναι μια μεγάλη ώθηση για τις πιθανότητες επανεκλογής της Μέρκελ.

Το ζήτημα των προσφύγων έχει ήδη χάσει κάποια από την αμεσότητά του. Τα κρατίδια και οι δήμοι της Γερμανίας κάνουν καλύτερη δουλειά για την εξεύρεση μόνιμης στέγης για τους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στη χώρα και οι Γερμανοί δεν είναι πλέον συνεχώς αντιμέτωποι με την μετανάστευση «κρίση». Αυτό θα πάρει τον αέρα από τα πανιά του AFD και θα μειώσει την πίεση στη Μέρκελ.

Η Μέρκελ δεν έχει πει ακόμα με σιγουριά αν θα θέσει υποψηφιότητα για μια τέταρτη θητεία, και όσο περισσότερο καθυστερεί, τόσο λιγότερο χρόνο θα έχουν οι αντίπαλοί της στο εσωτερικό του CDU για να παρουσιάσουν μια εναλλακτική λύση. Με μόλις 12 μήνες να απομένουν για τις γενικές εκλογές, μια πιθανή προσπάθεια μέσα στο κόμμα να της δείξουν την έξοδο θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη. Επιπλέον, δεν είναι σαφές ποιος θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός υποψήφιος για την καγκελαρία».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»