Ελληνες «ξένοι» στην Αμερική του Τραμπ


«No good deed goes unpunished», λένε οι Αμερικανοί, εννοώντας ότι πολύ συχνά οι καλές πράξεις δεν αναγνωρίζονται, αλλά ένας Ελληνοαμερικανός το διαψεύδει. Ο Θανάσης Παπούλιας, Ελληνας που έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες, ενώ ψώνιζε με τη σύζυγό του σε σούπερ μάρκετ, έγινε στόχος ρατσιστικής επίθεσης από γυναίκα που δεν «ενέκρινε» ότι μιλούσαν ελληνικά («να μιλάτε γ... αγγλικά, εδώ είναι Αμερική»), επιθυμεί να επιβραβεύσει την υπάλληλο του καταστήματος που προσέτρεξε σε βοήθειά τους. Στο βίντεο που ο ίδιος τράβηξε με το κινητό του την ώρα του συμβάντος (και έγινε γρήγορα viral στο Ιντερνετ), διακρίνεται η υπεύθυνη του σούπερ μάρκετ να λέει στη γυναίκα ότι «δεν επιτρέπουμε αυτή τη γλώσσα στο κατάστημά μας, δεν είστε ευπρόσδεκτη εδώ, αντίο». Τώρα, ο κ. Παπούλιας και η γυναίκα του «τρέχουν» online καμπάνια προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα ώστε να στείλουν τον καλό τους Σαμαρείτη στην Ελλάδα για διακοπές. «Ας βγει κάτι καλό απ’ όλο αυτό», λέει ο ίδιος.
Το περιστατικό σόκαρε την κοινότητα της ομογένειας, που σε σημαντικό ποσοστό ενέκρινε την εκλογή Τραμπ. «Μπορεί να σας πέρασαν για Μεξικανούς», προσπάθησε ένας Ελληνοαμερικανός σχολιαστής να «δικαιολογήσει» την επίθεση. Ανάλογο, σοκαριστικό, περιστατικό είχε συμβεί λίγο μετά τις εκλογές στην ανταποκρίτρια της «Κ» στην Ουάσιγκτον, Κατερίνα Σώκου. Οταν είπε σε συνταξιδιώτισσά της στο λεωφορείο ότι δεν απαγορεύεται κάποιος να μιλάει χαμηλόφωνα στο τηλέφωνό του, εκείνη της απάντησε: «Ανθρώπους σαν κι εσένα (σ.σ. ξένους), τώρα που βγάλαμε τον Τραμπ θα σας μάθουμε τρόπους».
«Ηταν μία απρόκλητη επίθεση από μία μεσήλικη γυναίκα, που νομίζω ότι δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχα μιλήσει ελληνικά», θυμάται η Κατερίνα. «Με ξάφνιασε γιατί δεν περίμενα κάτι τέτοιο στην πολυπολιτισμική Ουάσιγκτον, κι επειδή ήταν η πρώτη φορά που συναντούσα εχθρότητα στις ΗΠΑ επειδή είμαι ξένη. Λόγω έκπληξης δεν της απάντησα, αλλά όχι επειδή αισθάνθηκα ότι απειλούμαι». Η ίδια διευκρινίζει ότι τα παραπάνω δεν αντανακλούν το σύνολο των ψηφοφόρων του Τραμπ. «Εχω φίλους ψηφοφόρους του Τραμπ και η εμπειρία μου από αυτούς που προσέγγισα για τις ανάγκες του ρεπορτάζ ήταν ότι είναι φιλικοί και ανοιχτοί στο να μου μιλήσουν ως ξένη και δημοσιογράφο».
Σε «ασφαλή νησίδα»
Η αρχιτέκτων και αρθρογράφος της Lifo Λένα Φουτσιτζή ζει με τον άντρα της στην Πενσιλβάνια, μια εύρωστη πολιτεία που προς μεγάλη της έκπληξη «ψήφισε» μαζικά Τραμπ. «Τώρα εκ των υστέρων, παραδέχομαι ότι είχα δει πολλά σημάδια που δεν ήθελα να καταχωρίσω στον εγκέφαλο», είχε γράψει την επομένη των εκλογών (τις ταμπέλες υποστήριξης Τραμπ-Πενς στις αυλές των σπιτιών, π.χ.). Δύο μήνες μετά τι παρατηρεί; «Ζούμε σε πανεπιστημιούπολη που έβγαλε Χίλαρι, με μεγάλο ποσοστό ξένων από όλο τον κόσμο που ήρθαν για να δουλέψουν στο πανεπιστήμιο», λέει στην «Κ». «Οπότε δεν έχουμε νιώσει κάποια αλλαγή στο πετσί μας, και ελπίζουμε ότι το κλίμα θα παραμείνει ίδιο. Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις άλλωστε: το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία ότι το State College θα είναι μία από τις “ασφαλείς νησίδες” της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα συμμετέχει στο κυνήγι με αιφνιδιαστικούς ελέγχους για χαρτιά σε περαστικούς που “μοιάζουν να ζουν εδώ παράνομα”».
Πάντως, ο κόσμος παραμένει παγωμένος. «Η επιλογή των ανθρώπων που θα αναλάβουν ηγετικές θέσεις δεν αφήνει ούτε μια χαραμάδα ελπίδας, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, και έρχεται από αλλού», εκτιμά η ίδια. «Η Καλιφόρνια φαίνεται ότι θα αναλάβει τον ρόλο του δικηγόρου της χώρας ενάντια σε νομοσχέδια που πάνε πίσω τα πολιτικά δικαιώματα. Αμεσα οι αντιδράσεις φαίνονται στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου για συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας (οι «διαμαρτυρίες εναντίον Τραμπ» έχουν πια τη δική τους, μεγάλη σελίδα στο Wikipedia). Για την ώρα οι διαμαρτυρίες είναι στο περιθώριο των ειδήσεων, αλλά αν συνεχιστούν θα αναγνωριστούν, και όπως φαίνεται, έχουν αυξητικές τάσεις.
Οι ακτιβιστικές οργανώσεις που υποστηρίζουν δικαιώματα μειονοτήτων, την πρόσβαση στην έκτρωση και το Obamacare δέχονται περισσότερες δωρεές εδώ και μια δεκαετία. Κάποιοι λένε ότι η Αμερική μπαίνει «σε νέα χρυσή εποχή ακτιβισμού». Ολα αυτά είναι αισιόδοξα, αλλά δεν πρέπει να μας παραξενεύουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν ψήφισαν Τραμπ».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc