Τα δύο κεράκια που... σβήνουν με ψέματα

http://www.kathimerini.gr/

Ολοι πλέον έχουν να πουν κι από κάποιο «ψέμα» που ειπώθηκε πριν από τις εκλογές, τη διετή επέτειο των οποίων «εορτάζει» ο κ. πρωθυπουργός (αδυνατώ να κατανοήσω το εορταστικό περιεχόμενο, πλην βεβαίως της γλυκυτάτης εξουσιολαγνείας...). Σημαντικότερο, όμως, είναι να αναλογιστούμε το πλήθος των χαμένων ευκαιριών. Για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, αλλά κυρίως και δυστυχώς για τη χώρα, το κράτος και τους πολίτες. Ακολουθεί μικρός κατάλογος.

Η πρώτη ευκαιρία που έχασε ήταν να αφήσει πίσω του (και πίσω μας) το δεύτερο μνημόνιο και να κατοχυρώσει τη θέση της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή πιστωτική γραμμή, όπως την είχε αφήσει πίσω της η κυβέρνηση. Η προθεσμία ήταν το τέλος του Φεβρουαρίου και πράγματι, στις 24 εκείνου διαβάσαμε την επιστολή του κ. Βαρουφάκη προς το Γιούρογκρουπ. Κατέγραφε μια μακρά λίστα συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, μερικών προσαρμογών δημοσιονομικού ενδιαφέροντος και σημαντικών αλλαγών σε θέματα καλής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Εκείνη τη μεγάλη ευκαιρία την κατέστρεψε το κομματικό κατεστημένο οπλισμένο από ένα κύμα αριστερόφρονης έπαρσης, επειδή τους φάνηκαν «μάλλον δεξιά» τα όσα είχε συμφωνήσει ο μέχρι εκείνη τη στιγμή συγκρατημένος (όσο αυτό ήταν τότε δυνατόν...) υπουργός Οικονομικών.

Η δεύτερη ευκαιρία χάθηκε εκ παραλλήλου όταν δεν τέθηκε σε εφαρμογή ο ήδη από το καλοκαίρι του 2010 ψηφισμένος συνταξιοδοτικός νόμος Λοβέρδου μαζί με τις προσαρμογές Κουτρουμάνη. Αν είχε μπει μπροστά το νέο πλαίσιο, θα είχαμε κερδίσει χρόνο για να γίνουν ομαλά και χωρίς το χασαπομάχαιρο Κατρούγκαλου όσες πρόσθετες προσαρμογές θα εμφανίζονταν ως απαραίτητες.

Η τρίτη ευκαιρία χάθηκε όταν το νεοκατεστημένο του Μαξίμου απέρριψε την πρωτοβουλία Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής είχε συμπτύξει σε Σημείωμα Βοήθειας για την Ελλάδα τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, επιτυγχάνοντας την επέκταση κατά ένα έτος όλων των χρηματοδοτικών αναγκών της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας θα λάμβανε μέτρα ύψους 5 δισ., ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό μέχρι το τέλος 2016, ενώ το φθινόπωρο θα προωθούσε τις κύριες διαρθρωτικές αλλαγές στη λίστα ΟΟΣΑ. Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε προκαταβολικά βυθίσει την ευκαιρία μιας τίμιας συμφωνίας, όταν, την Πέμπτη 2 Απριλίου, διευκρίνισε πως «παρέμενε σταθερή στον στόχο για (πρωτογενές) πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ»! Η τέταρτη, όχι χρονολογικά και μάλιστα πολύ σπουδαία, χαμένη ευκαιρία αφορά στον ενοχικό και προβοκατόρικο χειρισμό της μεταναστευτικής απειλής. Η κυβέρνηση πολλαπλασίασε τον κίνδυνο να θεωρηθεί η χώρα «εύκολη διέλευση» και δεν έκανε τίποτε ώστε να διαχωρίσει τους οικονομικούς παράτυπους μετανάστες από τους πρόσφυγες πολέμου. Με αποτέλεσμα να μειωθεί το κύρος της χώρας στους Ευρωπαίους και να γίνουμε συνυπεύθυνοι της ανόδου της Ακροδεξιάς. Θα μπορούσα να συνεχίσω με πολλές ακόμη χαμένες ευκαιρίες. Αφήνω τη θλιβερή αυτή φροντίδα σε εσάς.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc