Το νέο μας blog είναι http://havdata.blogspot.com/ ****** [επιλογές από την ειδησεογραφία του διαδικτύου, σχόλια, νέα τοπικού ενδιαφέροντος, ¨κι¨ ό,τι άλλο τύχει]. [A selection of news, comments, and topics of interest]. [ Ελα να ζήσεις την ζωή σου έξω κάμποσες δεκαετίες νεοέλληνα για να καταλάβεις την προνομιακή της Ελλάδας ύπαρξη, στον χώρο στον χρόνο στο κλίμα στη θάλασσα στο αρχιπέλαγος και στην ζωή]. λορνιόν

Friday, January 13, 2017

Αναστασιάδης: Απαρχή για την εξεύρεση λύσης ο διάλογος στη Γενεύη

«Είναι γνωστό ότι την 1η Δεκεμβρίου έλαβα μία απόφαση ευθύνης για να επιτύχω δύο στόχους: Να διαφανούν επιτέλους οι προθέσεις της τουρκοκυπριακής και κυρίως της τουρκικής πλευράς σε ό, τι αφορά στο εδαφικό και στα θέματα ασφαλείας», ανέφερε ο Ν. Αναστασιάδης, προσθέτοντας: «Για πρώτη φορά από το 1974 η τουρκοκυπριακή  πλευρά κατέθεσε χάρτη, όπου καταγράφεται σημαντικό κομμάτι επιστροφής εδαφών, καίτοι ο χάρτης δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες μας. Ο χάρτης αποτελεί τη βάση διαπραγμάτευσης».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε ότι «για πρώτη φορά συγκλήθηκε πολυμερής διάσκεψη για την Κύπρο  με την Ε.Ε, όπου η Τουρκία ενεπλάκη για πρώτη φορά σε συζήτηση για τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα κατοχής». Για το το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ο Ν. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι ο διάλογος στη Γενεύη αποτελεί «την απαρχή για εξεύρεση λύσης κατά τρόπο που η κατάληξη να είναι αυτή που προσδοκά ο Κυπριακός λαός». Επιπλέον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι «η μόνη ολοκληρωμένη πρόταση που υπάρχει ενώπιον της διάσκεψης είναι η πρόταση  που κατατέθηκε από τη δική μας πλευρά».
Ο Νίκος Αναστασιάδης επίσης εξέφρασε τις θεσμές ευχαριστίες στην Ελληνική κυβέρνηση για την αμέριστη στήριξη και την άψογη συνεργασία. Ερωτηθείς Εάν υπήρχε προστριβή με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, είπε «Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με κουτσομπολιά. Με τον κ. Κοτζιά και την ελληνική κυβέρνηση είμαστε σε απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση».
Τέλος ο Πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα που μέχρι στιγμής καταγράφονται. «Βεβαίως στο τέλος θα φανεί εάν θα βρει ανταπόκριση από τις άλλες πλευρές η πρότασή μας», τόνισε, προσθέτοντας: «άρχισε ένας διάλογος για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια.
Η δική μας πρόταση είναι εφ όλης της ύλης, είτε στην ασφάλεια -εξωτερική και εσωτερική- είτε ακόμη και για τη διασφάλιση της συνταγματικής  τάξης μετά τη λύση. Δεν υπάρχει θέμα καταληκτικής ημερομηνίας. Είναι η απαρχή του διαλόγου που τώρα ξεκίνησε. Εϊμαστε σε συνεχή διάλογο. Και όσο ο διάλογος παραμένει ζωντανός ελπίζω» δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόσθεσε ακόμα πως «Δεδομένου οτι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και υπό τη μετεξέλιξη αν επιτευχθεί θα συνεχίσει να είναι μέλος. Κι αν δεν επιτευχθεί θα συνεχίσει να είναι μέλος. Μπορεί να παρέχει ασφάλεια. Αν η Τουρκία δεν ήθελε να συνεργαστεί δεν θα ήταν στις διαπραγματεύσεις, δεν θα επεξεργαζόταν προτάσεις, να ειναι κοντά αποδεκτά τα θέματα εγγυήσεων κτλ. Δεν ειναι θέμα αν ελπίζω, ενόσω ο διάλογος μένει ζωντανός και γίνονται βήματα ελπίζω. Άλλη η ελπίδα άλλο το τελικό αποτελεσμα».

No comments: