Ακρως αναγκαία η συνένωση της Κεντροαριστεράς

http://www.kathimerini.gr/

Επειτα από δύο χρόνια καταστροφικής διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το 86% των πολιτών αποδοκιμάζει την κυβερνητική πολιτική, σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Προφανώς οι πολίτες χόρτασαν ψέματα και (αυτ)απάτες, ενώ η καθημερινότητά μας είναι απελπιστική.

Σκληροί, δυσβάστακτοι φόροι, capital controls, πιστωτική ασφυξία. Οι επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία θερίζει, οι νέοι μεταναστεύουν, οι επενδύσεις δεν έρχονται. Το κοινωνικό κράτος συνθλίβεται, η φτώχεια αναδιανέμεται και επεκτείνεται, οι ημέτεροι διορίζονται, οι μη αρεστοί παύονται και το κυβερνητικό σχέδιο «μαδουροποίησης» της χώρας προχωρά. Επιπλέον, η ελεγχόμενη «δημοκρατία» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θέλει δημοσιογράφους και ΜΜΕ υποταγμένα, δικαιοσύνη απειλούμενη και πολίτες φοβισμένους. Ωστόσο, το ερώτημα αν θα πάμε σε νέο μνημόνιο με σκληρότερα μέτρα, ή αν θα οδηγηθούμε σε εθνική καταστροφή με έξοδο από την Ευρωζώνη, κυριαρχεί!

Σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία, η ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς είναι επιβεβλημένη. Η σύγχρονη ιστορία αποδεικνύει ότι ο προοδευτικός χώρος υπήρξε δύναμη αλλαγής. Εξέφρασε τα παραγωγικά τμήματα της κοινωνίας, προστάτευσε την επιχειρηματικότητα αλλά και την ανάγκη για κοινωνικό κράτος και αναδιανομή του πλούτου. Η δημοκρατική παράταξη, με διάφορους τίτλους και σύμβολα, στην ιστορική της διαδρομή, αγωνίστηκε για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τη θεσμική ολοκλήρωση. Εθεσε τα εθνικά προτάγματα δίνοντας περιεχόμενο στον πατριωτισμό, στην αλληλεγγύη, στην εθνική συμφιλίωση.

Τώρα οι συνθήκες επιβάλλουν η Κεντροαριστερά να ανασυνταχθεί δυναμικά:

• Για να αποτελέσει ανάχωμα στη δεξιά παλινόρθωση.

• Για να βάλει τέλος στο καταστροφικό καθεστώς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Μόνο με την επανακατάληψη του ζωτικού μας χώρου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει στο, κατά παράδοση, ποσοστό του 4%. Πλανώνται οι πολίτες που, ενώ δεν ανήκουν στη Δεξιά, νομίζουν ότι ψηφίζοντας Ν.Δ. θα αποβάλουν τον Τσίπρα! Στην πραγματικότητα ρίχνουν νερό στον μύλο ενός νέου διπολισμού Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα βοηθούν την εδραίωση του εθνολαϊκισμού ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην πολιτική σκηνή.

Ωστόσο, η αναγκαία μεγέθυνση της Κεντροαριστεράς δεν γίνεται με επανασυγκόλληση. Χρειάζεται ενότητα η οποία κτίζεται με ανοικτές διαδικασίες, απαιτείται η ανανέωση ιδεών και αντιλήψεων. Μπορεί στο εγχείρημα αυτό να μην περισσεύει κανείς. Ομως δεν μπορεί να υπάρχουν ηγεμονισμοί, παιχνίδια τακτικής και στείρες αντιπαραθέσεις. Χρήσιμες οι μάχες απόψεων και δημιουργική η έκφραση ιδεών που εμπλουτίζουν το σχέδιο εξόδου από την κρίση. Το κάλεσμα συμπόρευσης έχει ως πρώτο στάδιο τη διευρυμένη Δημοκρατική Συμπαράταξη και ως δεύτερο τη δημιουργία ενιαίου φορέα από το Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2017. Η εκλογή αρχηγού με ανοικτές διαδικασίες και από τους πολίτες, όπως έχει δηλώσει η Φώφη Γεννηματά, πριν από ένα έτος, είναι εγγύηση για την επιτυχία του αγώνα που θα δοθεί.

Το  Συνέδριο θα απευθύνεται σε όλες ανεξαιρέτως τις προοδευτικές δυνάμεις, κόμματα, φορείς και πολίτες. Προφανώς δεν απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, που συνιστά δύναμη οπισθοδρόμησης, όντας κληρονόμος όλων των παλαιοκομματικών πρακτικών από συστάσεως ελληνικού κράτους. Το διαζύγιό μας με τον λαϊκισμό θα πρέπει να είναι οριστικό και αμετάκλητο. Η συμβολή μας στην επιστροφή της χώρας στην αξιοπιστία και την κανονικότητα αποτελεί το ιστορικό μας χρέος.
* Βουλευτής Αττικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»