Τραμπ: Εμπιστεύομαι εξίσου τον Πούτιν και τη Μέρκελ

«Εξόχως καταστροφικό λάθος» χαρακτήρισε το άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας κατά την προσφυγική κρίση, σε συνέντευξη του ο Ντόναλντ Τραμπ. Η Γερμανία άφησε «όλους αυτούς τους ανθρώπους» να μπουν στη χώρα, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται. «Γνωρίζετε ότι αγαπώ τη Γερμανία, διότι ο πατέρας μου κατάγεται από την Γερμανία και δεν θα ήθελα να βρεθώ σε αυτήν την θέση. Γι' αυτό και οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν μια πολιτική ασφαλών συνόρων από την πρώτη μέρα ανάληψης της προεδρίας από την κυβέρνησή μου» τόνισε ο Τραμπ ο οποίος αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.
«Το να αφήσει η Γερμανία όλους αυτούς του παράνομους να μπουν στη χώρα ήταν ένα τεράστιο λάθος. Η Γερμανία πήρε μια σαφή ιδέα για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Αντί να δεχτεί πρόσφυγες στο έδαφός της θα ήταν προτιμότερο να είχε δραστηριοποιηθεί περισσσότερο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία», πρόσθεσε ο Τραμπ  σε κοινή συνέντευξή του στη γερμανική Bild και τους Times.
Στη συνέχεια της συνέντευξής του ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παρέλειψε να εκφράσει και την άποψή του για την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντάς την με διαφορά ως την πιο ηγετική φυσιογνωμία στην Ε.Ε. Μάλιστα πρόσθεσε ότι ουσιαστικά η Ε.Ε. λειτουργεί για τη Γερμανία ως το όχημα για να πετύχει τους στόχους της.
Αναφερόμενος στο Brexit ο Τραμπ είπε ότι η γερμανική προσφυγική πολιτική ήταν εκείνη η οποία οδήγησε στην έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Εάν δεν εξαναγκαζόταν να δεχτεί όλους αυτούς τους πρόσφυγες, τόσο πολλούς, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό, δεν θα είχε γίνει το Brexit. «Οι πολίτες, οι χώρες επιθυμούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, η Μ. Βρετανία ήθελε (να διατηρήσει) την δική της. Οι πολίτες δεν θέλουν να έλθουν άλλοι στη χώρα τους και να την καταστρέψουν». Η έξοδος, μάλιστα της Μ. Βρετανίας θα αποδειχτεί ότι ήταν μια «θαυμάσια υπόθεση». «Κοιτάξτε την Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτή είναι στην ουσία η Γερμανία. Κατά βάση η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το μέσον για την επίτευξη του στόχου της Γερμανίας. Γι' αυτό θεωρώ ότι ήταν έξυπνο από μέρους της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει» πρόσθεσε στην συνέντευξή του ο Τραμπ, ο οποίος είπε, επισης, ότι πιστεύει πως κι άλλες χώρες της Ε.Ε. θα ακολουθήσουν το πρότυπο της Μ. Βρετανίας.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τόσο με το Βερολίνο όσο και το Κρεμλίνο ο Τραμπ είπε ότι εμπιστεύεται εξίσου την Μέρκελ και τον Πούτιν διατηρώντας όμως μια επιφύλαξη για τη διατήρηση αυτού του κλίματος εμπιστοσύνης, λέγοντας χαρακτηριστικά, «θα δούμε πόσο θα κρατήσει αυτό». Πάντως, εξέφρασε την πρόθεσή του να καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τη Μόσχα λέγοντας πως θα εξετάσει την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας.
Ο Τραμπ αναφέρθηκε και στο ΝΑΤΟ χαρακτηρίζοντας το ως έναν «απαρχαιωμένο» οργανισμό καθώς σχεδιάστηκε πριν από πολλά πολλά χρόνια ενώ οι χώρες που είναι μέλη στο ΝΑΤΟ δεν συνεισφέρουν τα χρήματα που θα έπρεπε, καθώς μόλις πέντε χώρες, όπως είπε, πληρώνουν το ποσό που τους αναλογεί.
Τέλος, ο Τράμπ απείλησε επίσης τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με υψηλές δασμολογικές κυρώσεις, εάν παράγει αυτοκίνητα στο γειτονικό Μεξικό και όχι στις ΗΠΑ. «Θα έλεγα στην BMW, εάν κατασκευάζετε ένα εργοστάσιο στο Μεξικό και θέλετε να πουλήσετε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ χωρίς να καταβάλετε φόρο 35%, τότε ξεχάστε το» απάντησε ο Τράμπ στο ερώτημα για το πως σχολιάζει την πρόθεση της αυτοκινητοβιομηχανίας του Μονάχου να κατασκευάσει εργοστάσιο στο Μεξικό το 2019. «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να κατασκευάσουν το εργοστάσιο τους στις ΗΠΑ» διευκρίνισε.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc