Πέθανε ο σκηνοθέτης και ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος

 

Πέθανε ο σκηνοθέτης και ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος

Αντιμετώπιζε πολλαπλά προβλήματα υγείας - Ιδρυτής του Αμφι-Θεάτρου
Πέθανε ο σκηνοθέτης και ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος
Share5
εκτύπωση  

Έφυγε από τη ζωή το πρωί της Τρίτης ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος, ο ιδρυτής του Αμφιθεάτρου, πανεπιστημιακός και ακαδημαϊκός. Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Τον περασμένο Ιούλιο στη σκηνή του Ηρωδείου ο Σπύρος Ευαγγελάτος υποκλίθηκε στο κοινό του: Είχαν έρθει να τιμήσουν τον σκηνοθέτη, τον θεατράνθρωπο, τον δάσκαλο, τον καθηγητή, τον ακαδημαϊκό, τον πνευματικό άνθρωπο, τον φίλο.

Συγκινημένος βγήκε στη σκηνή μετά το τέλος της παράστασης με τον «Αμύντα» του Γεωργίου Μόρμορη. Χάρηκε την επιτυχία του και όλοι μιλούσαν για τη γεμάτη φρεσκάδα ματιά του. Τρεις μήνες μετά, στις 20 Οκτωβρίου τα 76. Τα προβλήματα υγείας είχαν αρχίσει να μαζεύονται. Ο ίδιος όμως διατηρούσε πάντα μια εσωτερική δύναμη και την αγάπη για τη ζωή.

Γεννημένος στην Αθήνα, το 1940 από καλλιτεχνική οικογένεια (πατέρας του ήταν ο μουσικός Αντίοχος Ευαγγελάτος), με σπουδές στο Πανεπιστήμιο (Φιλοσοφική) και στο Εθνικό Θέατρο (Δραματική Σχολή) και μεταπτυχιακά στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστρία, δεν άργησε να αφιερωθεί στο θέατρο. Τα ενδιαφέροντά του ήταν ποικίλα γι΄αυτό και από νωρίς μοιράστηκε στα τρία, καθώς επέλεξε το αρχαίο δράμα, το κλασικό ευρωπαϊκό θέατρο και τέλος την κρητο-επτανησιακή παράδοση την οποία θέλησε και κατάφερε να αποκαταστήσει.

Οι πρώτες του θεατρικές προσπάθειες έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του ΄60. Τη «Νεοελληνική Σκηνή» διαδέχθηκε η συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο (1971-1977). Ενδιαμέσως ίδρυσε το «Αμφι-θέατρο» (1975) με το οποίο υπηρέτησε πιστά τη θεατρική τέχνη, τον περισσότερο καιρό μαζί με τη Λήδα Τασοπούλου (1953-2005), σύζυγο και μούσα του, εντός και εκτός Ελλάδας.

Παράλληλα με την πορεία του ως θεατράνθρωπος ο Σπύρος Ευαγγελάτος αναλάμβανε διευθυντικές θέσεις (ΚΘΒΕ, Λυρική Σκηνή) και προχωρούσε στην ακαδημαϊκή του καριέρα. Το 2012 ανακηρύχθηκε αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και έναν χρόνο μετά ανέλαβε τη θέση του προέδρου. Είχε πολλά θεατρικά βραβεία στο ενεργητικό του ενώ είχε τιμηθεί και με το παράσημο του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος».

Μετά από σκοτεινή προσωπική περίοδο που ακολούθησε τον θάνατο της Λήδας Τασοπούλου και, πέντε χρόνια μετά, του 24χρονου γιου του Αντίοχου, ο Σπύρος Ευαγγελάτος επέστρεψε δυναμικά στο θέατρο και στη ζωή _παντρεύτηκε την ηθοποιό Χριστιάνα Μαντζουράνη. Παρακολουθούσε την πορεία της Κατερίνας Ευαγγελάτου και έφτιαχνε τις δικές του παραστάσεις. Η «Μήδεια» του Ευριπίδη με τον Γιώργο Κιμούλη στον επώνυμο ρόλο (2013) είναι ένα από τα τελευταία δείγματα της δημιουργικής φαντασίας και της τόλμης που τον ακολουθούσε σε όλη τη ζωή του.

Η κηδεία του σκηνοθέτη και ακαδημαϊκού Σπύρου Ευαγγελάτου θα γίνει από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, στις 3.00 μ.μ. 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»