G8: Θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

G8: Θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της
Η κρίση χρέους στην Ευρώπη και οι επιπτώσεις της στη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία επισκίασαν κάθε άλλο θέμα κατά τη σύνοδο της G8 στο Καμπ Ντέιβιντ, με τους ηγέτες να δηλώνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την επίλυση της ευρωκρίσης αλλά και να επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Οι ηγέτες στη κοινή δήλωση επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον μας για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη με τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.
«Συμφωνούμε στην σημασία μίας ισχυρής και συνεκτικής ευρωζώνης για παγκόσμια σταθερότητα και ανάκαμψη, επιβεβαιώνουμε το ενδιαφέρον μας για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη με τήρηση των δεσμεύσεων της» επισημαίνουν στα συμπεράσματα.
Την ίδια θέση επανέλαβε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ: «Το μήνυμα που έδωσα είναι η ελπίδα ότι η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη, σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και θα υποστηριχτεί από την Ευρώπη για να ενισχύσει την ανάπτυξη».
Σε άλλο σημείο επισημαίνουν ότι «δεσμευόμαστε στην δημοσιονομική υπευθυνότητα και, σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε τη σταθερή και βιώσιμες δημοσιονομικές πρακτικές που παίρνουν υπόψη τις εξελισσόμενες οικονομικές συνθήκες των χωρών και επισημαίνουν την εμπιστοσύνη και την ανάκαμψη».
Η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, συνεχίζουν, αλλά οι αντιξοότητες δεν έχουν λείψει, επισημαίνουν ακόμη.
Την ίδια ώρα, σε ερώτηση αν η G8 πήρε αποφάσεις για την ευρωζώνη, ο Ομπάμα απάντησε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερο. «Ως εδώ τα πήγανε καλά, πρέπει να κάνουμε περισσότερα», είπε.
Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό ζήτημα ήταν ψηλά στην ατζέντα μετά και την κοινή θέση Ομπάμα-Ολάντ την Παρασκευή ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για ισχυρά μέτρα ανάπτυξης αντιτιθέμενοι εμμέσως αλλά σαφώς στην Άνγκελα Μέρκελ όπως και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
Και οι δύο εξέφρασαν τη θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Την Παρασκευή οι συζητήσεις των οκτώ περιστράφηκαν γύρω από ανοιχτά διεθνή ζητήματα όπως η Συρία και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας.
Εξέφρασαν δε από κοινού την θέση ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ για τη Συρία πρέπει να εφαρμοστεί· ότι η Βόρειο Κορέα κινδυνεύει με απομόνωση αν συνεχίσει στο δρόμο των προκλήσεων· και ότι το Ιράν πρέπει να δείξει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό, όπως ισχυρίζεται.
Μετά το διήμερο στο Καμπ Ντέιβιντ, ακολουθεί τη Κυριακή και τη Δευτέρα η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Σικάγο όπου προφανώς θα τεθούν ζητήματα όπως το Αφγανιστάν.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
πηγή: NewsKosmos.Com/news.pathfinder.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»