Ψάρεμα σε θολά νεράΣκοτσέζικο ντους με έξοδο και δόσεις με.. δόσεις
Σοφία Βούλτεψη
26/05/2012                                                                         www.elzoni.gr

Σε σκοτσέζικο ντους υποβάλλεται η Ελλάδα, καθώς οι καλές ειδήσεις – όσον αφορά στις συνέπειες μιας εξόδου από το ευρώ – διαδέχονται τις κακές και τανάπαλιν.

Εναλλάξ καθημερινά υπάρχει ένας καταιγισμός δηλώσεων πότε εκ μέρους όσων υποστηρίζουν πως η Ευρώπη είναι αρκετά θωρακισμένη για να αντέξει μια έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη και πότε εκ μέρους εκείνων που διατείνονται πως τέτοιες συζητήσεις είναι επικίνδυνες, καθώς οι κίνδυνοι από μια τέτοια έξοδο δεν έχουν μετρηθεί με ακρίβεια.

Για παράδειγμα, εσφαλμένες χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα τις εκτιμήσεις ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ  δεν θα είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις σε ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπληρώνοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποσταθεροποιούσε την παγκόσμια οικονομία. 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore καλεί μάλιστα την ΕΕ να θεσπίσει επειγόντως έναν μηχανισμό εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.

«Είναι εσφαλμένο να σκεφτόμαστε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Εξάλλου, αυτό θα αποσταθεροποιούσε το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας», προειδοποιεί ο κ. Νταλάρα. 

Τονίζει ακόμη ότι «είναι αναγκαίο οι ευρωπαϊκές αρχές να αποσαφηνίσουν τις διαστάσεις του προβλήματος και να κατευθυνθούν προς μία στοχευμένη παρέμβαση» και τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να έχει τη δυνατότητα να διοχετεύσει κεφάλαια απευθείας στις τράπεζες.

Ο επικεφαλής του IIF θεωρεί επίσης ότι η ευρωζώνη πρέπει να κατευθυνθεί προς μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση ως προς τη λιτότητα, ώστε να μην σκοτώσει την ανάπτυξη και εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την επιμονή που επιδεικνύεται για τη μείωση των ελλειμμάτων βραχυπρόθεσμα, σημειώνοντας πως ο στόχος θα έπρεπε να είναι η βιωσιμότητα του ελλείμματος μεσοπρόθεσμα.

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα πυροδοτούσε μια «αλυσιδωτή αντίδραση αβεβαιότητας» που θα έπληττε τον τραπεζικό τομέα στη Βρετανία, δήλωσε και ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ.

Σύμφωνα με τον Κλεγκ, τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση δεν θα έλυνε τα προβλήματα στην ευρωζώνη, αλλά αντιθέτως θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία.

Σε μια συγκυρία που «οι οικονομίες είναι τόσο εύθραυστες όσο είναι τώρα», ανέφερε σε συνέντευξή του στην εκπομπή Newsnight του BBC, δεν είναι «λογικό» να τάσσεται κανείς «υπέρ της επιπρόσθετης αστάθειας» και δη «σε αυτό το βαθμό», παρουσιάζοντας ένα τέτοιο σενάριο «ως μια πορεία για να βγούμε από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

«Δε νομίζω ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο να περιγραφεί ως μια συνταγή για την επιτυχία», πρόσθεσε ο επικεφαλής του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ήσσονος εταίρου στην κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αύξανε, αντί να μειώσει, την αβεβαιότητα», επέμεινε ο Κλεγκ.

Οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν σοβαρό λάθος αν δεν προετοιμάζονται για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς.

«Δεν υπάρχει οργανωμένη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το τι θα κάνουμε (αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη). Τώρα, αν οι κεντρικές τράπεζες και οι εταιρείες δεν προετοιμάζονται για το σενάριο αυτό, κάνουν ένα σοβαρό επαγγελματικό λάθος», σημείωσε μιλώντας στο European American Press Club στο Παρίσι. 

Βασικός στόχος είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δήλωσε ο επίτροπος Κάρελ Ντε Χουχτ αρμόδιος για θέματα Διεθνούς Εμπορίου, επισημαίνοντας όμως ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους σχετικά με τις δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί για την Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Ντε Χουχτ είπε ότι παρερμηνεύτηκαν και ότι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η απόλυτη προτεραιότητα. Ωστόσο, συνέχισε, θα ήταν ανεύθυνο το να μην είμαστε προετοιμασμένοι ακόμη και για δραματικές εξελίξεις.

Αλλά καθυστερούν τις δόσεις

Παρ’ όλα αυτά, το Βερολίνο συνεχίζει να πιέζει, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να υποστηρίζει ότι η χώρα μας δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή εξωτερική οικονομική βοήθεια και επομένως «δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα αν καθυστερήσει μερικές εβδομάδες η χορήγηση της νέας δόσης στην Ελλάδα».

«Απ' όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση καθ' όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους», είπε ο Μάρτιν Κότχαουζ στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο. Όπως σημείωσε, μια καθυστέρηση λίγων εβδομάδων στην καταβολή της δόσης «δεν θα προκαλέσει προβλήματα».

Νωρίτερα, είχε δηλώσει πως οι πιστωτές της Ελλάδας χρειάζονται μια θετική αναφορά για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα προτού εκταμιεύσουν τη δεύτερη δόση της βοήθειας, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, στα τέλη Ιουνίου.

Από την πλευρά του, και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γιενς Βάιντμαν έστειλε στην Αθήνα αυστηρό μήνυμα πως αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα σταματήσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης τάχθηκε επίσης κατά της έκδοσης ευρωομολόγων, λέγοντας ότι η δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει τον «εκνευρίζει» ελαφρώς. Η ανάπτυξη απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε.

Άφησε, παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο ταχύτερης αύξησης των μισθών στη Γερμανία σε σχέση με άλλες χώρες για ένα διάστημα, αν και διευκρίνισε πως η διαφορά θα είναι της τάξεως των δεκαδικών ψηφίων.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»