Εκτός στόχου ΔΝΤ και ΕΕΡίχνουν νερό στον μύλο της δραχμής
Σοφία Βούλτεψη
30/05/2012                                                                         WWW.ELZONI.GR

Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται για τα καλά η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε αντίθεση με την Κομισιόν που, όπως πάντα, όχι μόνο αποφεύγει να σχολιάσει, αλλά και… επαυξάνει. 

Οι αντιδράσεις εκτός συνόρων είναι εντονότερες ακόμη και από αυτές που εκδηλώνονται στην Ελλάδα, καθώς όλοι – πλην ΔΝΤ και Βρυξελλών - αντιλαμβάνονται πως τέτοιες απαξιωτικές δηλώσεις ρίχνουν νερό στον μύλο της αποσταθεροποίησης – ειδικά ενόψει εκλογών. 

Η συμπεριφορά της Λαγκάρντ αποδίδεται κατ’ άλλους σε σκοπιμότητα και κατ’ άλλους σε αλαζονεία, με τον γερμανικό Τύπο να καλεί Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον να… το βουλώσουν! 

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, αντί σχολίου, προτίμησε να εστιάσει και αυτός στην ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί βασικό στοιχείο του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας και σημειώνοντας πως οι ελληνικές αρχές, μαζί με την Ομάδα Δράσης της Κομισιόν εργάζονται στενά προς αυτό τον σκοπό – ομολογώντας με τον τρόπο αυτό και την δική τους αποτυχία. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η απάντησή του σε ερώτηση σχετικά με την επόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, την οποία τοποθέτησε για το διάστημα μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. 

Για επιλογή παραμονής της χώρας στο ευρώ μίλησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία, αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα. 

Στο μεταξύ, απίθανο παραμένει το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Όπως εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής του οίκου, Τζον Όλερτ, σε περίπτωση που αυτή πραγματοποιείτο θα ασκούσε πίεση στο αξιόχρεο των άλλων χωρών της ευρωζώνης. 

«Αν η Ελλάδα ήταν σε θέση να φύγει από το ευρώ, αυτό θα είχε κατά την άποψή μας συνέπειες για μία σειρά από αξιολογήσεις, έως το σημείο πολλές από αυτές να τεθούν υπό παρακολούθηση», δήλωσε ο Όλερτ στο πρακτορείο Dow Jones. 

Όπως σημείωσε, η σπουδή ορισμένων υπερχρεωμένων χωρών της Ευρώπης να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες τους επιδείνωσε τα δημοσιονομικά τους προβλήματα. 

«Σε πολλές περιπτώσεις, η λιτότητα αύξησε την πίεση στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις. Αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι η λιτότητα από μόνη της δεν αποτελεί λύση, πρέπει να υπάρξει κάποιος προσανατολισμός στην ανάπτυξη, γιατί χωρίς ανάπτυξη είναι πραγματικά δύσκολο να μπουν τα πράγματα σε μία τροχιά», δήλωσε. 

Συμπέρασμα: ΔΝΤ και ΕΕ όχι μόνο διέπραξαν σοβαρά λάθη, αλλά και αρνούνται να τα αναγνωρίσουν, συνεχίζοντας να τα επαναλαμβάνουν.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc