Γκ. Σρέντερ: Η «συνταγή» του Βερολίνου δεν έχει νόημα

  • Άποψη
  • Thursday, May 31, 2012 - 7:38:28 PM
Γκ. Σρέντερ: Η «συνταγή» του Βερολίνου δεν έχει νόημα
 tvxs.gr/node/96120
Το Βερολίνο έχει μη ρεαλιστικές απαιτήσεις, όταν ζητά από την Αθήνα να υιοθετήσει πολιτική λιτότητας και ταυτόχρονα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, δηλώνει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ και εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από περισσότερο χρόνο. Εκτιμά πάντως ότι εν τέλει η χώρα μας δεν θα βγει από το ευρώ, αλλά προσθέτει ότι στις εκλογές οι Έλληνες είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν αν θέλουν να σωθούν. 
Ασκώντας κριτική στην πολιτική που ακολουθεί το Βερολίνο, ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, διαπιστώνει: «Αυτό που κάνει η γερμανική κυβέρνηση, δηλαδή να λέει στην Ελλάδα ότι πρέπει να υλοποιήσει ταυτόχρονα τις μεταρρυθμίσεις και την πολιτική λιτότητας δεν έχει καμία λογική, ούτε πολιτική, ούτε οικονομική. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν ανάγκη από περισσότερο χρόνο. Δεν μπορώ να προσυπογράψω συνολικά την ποίηση του Γκίντερ Γκρας για την Ελλάδα, αλλά έχει ένα δυνατό επιχείρημα: δεν δώσαμε στην Αθήνα πολλές ευκαιρίες».

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου, ο Σρέντερ τονίζει: «Πολλά εξαρτώνται (από τους Έλληνες), από το πώς θα ψηφίσουν σε δυο εβδομάδες, αν θέλουν να σωθούν. Αν υπάρξει κυβέρνηση διατεθειμένη να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, μπορούμε να σώσουμε (την χώρα). Όπως είπα όμως, θα χρειαστεί να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση.
Το πιο σοβαρό λάθος που κάναμε, είναι ότι αφήσαμε τον Παπανδρέου μετέωρο. (Ο Παπανδρέου) ήταν ξεκάθαρος: δώστε μου περισσότερο χρόνο. Τώρα οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν, αλλά και οι ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται μέσα σε μια νύχτα. Οφείλουμε να πούμε αμέσως ότι θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα, ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν μεταρρυθμίσουν την χώρα, αλλά και ότι θα μπορέσουν να το κάνουν σταδιακά. Ωστόσο, προς το παρόν, ασκούμε μόνο πίεση στην Αθήνα».

Όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτά αν μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα, θα προκαλούσε την κατάρρευση όλης της ευρωζώνης, ο Σρέντερ απαντά ότι θα ήταν «μια νίκη των αγορών έναντι της πολιτικής»,ενώ ερωτηθείς για το κατά πόσο η ΕΕ θα είναι σε θέση να περιορίσει τις επιπτώσεις, ο πρώην καγκελάριος αποφαίνεται:
«Σε γενικές γραμμές δεν μου αρέσει να μιλώ υποθετικά. Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι η Αθήνα θα βγει από το ευρώ. Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 3% του ΑΕΠ της ΕΕ. Και σ' αυτούς που προβλέπουν ντόμινο, απαντώ ότι θα αρκούσε μια ισχυρή πολιτική τοποθέτηση για να το εμποδίσουμε».

Ο Σρέντερ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την πολιτική σκηνή της χώρας του, προβλέποντας ότι το κόμμα της Μέρκελ (CDU)- η οποία σκέφτεται με κομματικά κριτήρια και υπολογίζει όπως λέει τις επιπτώσεις των αποφάσεών της στο εσωτερικό- δεν θα μπορέσει να νικήσει στις επόμενες εκλογές. Παρότι, όπως λέει, μπορεί να παραμείνει πιο ισχυρό από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD)- στο οποίο ανήκει και ο ίδιος- θα τα βρει σκούρα στην προσπάθεια συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού. «Συνεπώς δεν πιστεύω ότι η Μέρκελ θα παραμείνει στην εξουσία μετά το 2013» συμπεραίνει.

Όσο για τον περίφημο γαλλο-γερμανικό άξονα, ο πρώην καγκελάριος δεν θεωρεί ότι τίθεται σε κίνδυνο από την εκλογή Ολάντ, επισημαίνοντας ότι «κάθε Γάλλος πρόεδρος και κάθε καγκελάριος συνειδητοποιούν πολύ γρήγορα ότι στην Ευρώπη τίποτα δεν προχωρά αν το Βερολίνο και το Παρίσι δεν δουλέψουν μαζί. Το ίδιο θα συμβεί με την Μέρκελ και τον Ολάντ…».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»