Έκκληση για τη σωτηρία της Ελλάδας σε ζοφερό τοπίο
Σοφία Βούλτεψη
31/05/2012                                                                          www.elzoni.gr

Η πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και οι πραγματικοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν – παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της εγχώριας παραπληροφόρησης – αποτυπώνονται σε επιστολή-έκκληση πενήντα κορυφαίων οικονομολόγων που απευθύνεται στους ηγέτες της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, η Credit Suisse ανέβαζε σε 20%, έναντι 15% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και μάλιστα μέσα στο 2012, ενώ παράλληλα υπογραμμίζονται οι κίνδυνοι για μείωση κατά 10% του ΑΕΠ και αύξηση κατά 30% του πληθωρισμού. 

Εκτιμάται επίσης ότι για την Ευρώπη το άμεσο θα ήταν 260 δις ευρώ, ενώ η κρίση θα εξαπλωνόταν και το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα συρρικνωνόταν κατά 2%. 

Επιπλέον, η Credit Suisse προβλέπει πιθανότητες 10% για πλήρη διάσπαση της Ευρωζώνης μέσα στο 2012. 

Το άμεσο κόστος αυτού του σεναρίου θα ήταν 1 τρις ευρώ, ποσό που ξεπερνά το κόστος της διάσωσης, ενώ τα έμμεσα κόστη θα ήσαν πολλαπλασίως υψηλότερα και με τη Γερμανία να καταλήγει μακροπρόθεσμα σε μεγάλο χαμένο της κρίσης. μακροπρόθεσμα. Σε αυτό το σενάριο το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα μειωνόταν 5%-10%. 

Οι ζοφερές αυτές προοπτικές οδήγησαν τους πενήντα διακεκριμένους επιστήμονες στην έκκλησή τους – ανάμεσά τους και πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο Ιταλός Τζουλιάνο Αμάτο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Άιχελ, και ο Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, εκ των «σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης. 

Ιδιαίτερα σημειώνουν ότι αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που πιστεύουν ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε χωρίς προβλήματα να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το χώρο του κοινού νομίσματος. 

«Εμείς, αντίθετα, πιστεύουμε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συνεπαγόταν μια πολιτική και οικονομική καταστροφή», αναφέρουν, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης δεν προσφέρουν σίγουρη προστασία.

Όπως υποστηρίζουν, «ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει την διάλυση όλης της ευρωζώνης, κάτι που θα οδηγούσε σε βαθιά ύφεση και θα είχε ως συνέπεια μια νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση».

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να επιστρέψει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, εντός της ευρωζώνης, ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν ότι η πολιτική λιτότητας ήταν καταδικασμένη στην αποτυχία.

Παράλληλα, καλούν σε μια συμβιβαστική λύση που θα εγγυάται το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα, αλλά θα προφέρει και περισσότερο χρόνο στην Αθήνα για να αποπληρώσει τα χρέη της στο ΔΝΤ και στους εταίρους της.
 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»