Η όξυνση της ευρωκρίσης και οι εξελίξεις στην Συρία είναι στο επίκεντρο των σχολίων των ευρωπαϊκών εφημερίδων. Έμφαση δίνει μερίδα του τύπου στην ενίσχυση των λαϊκιστικών κομμάτων στην Νότια Ευρώπη.
«Όψεις του λαϊκισμού» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία. «Η περίπτωση της Ελλάδας καταδεικνύει ότι ο λαϊκισμός μπορεί να προέλθει σίγουρα και από αριστερά. Ο αριστερός λαϊκισμός στην Ελλάδα, που επικεντρώνεται γύρω από την ριζοσπαστική Αριστερά και με το όνομα Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο στοχεύει σε μια εκλογική νίκη προκειμένου να θέσει υπό πίεση την πρόθυμη για λιτότητα ΕΕ, δεν θα πρέπει να αναμένει ενέργειες πολιτικής υποτίμησης ή μιντιακής απομόνωσης. Αυτό διασφαλίζει στον αριστερό λαϊκισμό ένα πλεονέκτημα έναντι του δεξιού λαϊκισμού από τον οποίο αποστασιοποιούνται με –λίγο ή πολύ- ισχυρά επιχειρήματα οι δημοκράτες. Τίθεται το ερώτημα πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται κανείς στους ψηφοφόρους των λαϊκιστών.
Θα πρέπει τα δημοκρατικά κόμματα να προσελκύσουν τους δυνητικούς ψηφοφόρους των λαϊκιστικών κομμάτων, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό χωρίς να τους προσφέρει κανείς κάτι ή θα πρέπει να τους εγκαταλείψει κανείς και μόνο μετά την είσοδό τους στο κοινοβούλιο ή στην κυβέρνηση να αναλάβει αγώνα εναντίον τους;» διερωτάται η εφημερίδα για να καταλήξει: «Επειδή οι δημοκράτες δίνουν έμφαση στην αποτροπή αρνητικών συνεπειών για τον λαό τους, απομένει μόνο η φόρμουλα του Στράους: να κάνουν τα πάντα προκειμένου οι ακραίοι κομματικοί ηγέτες να μην αποκτήσουν τη νομιμότητα μεταφοράς της εκστρατείας τους από τα πεζοδρόμια στα κοινοβούλια», τονίζεται στο δημοσίευμα.
«Η ευρωκρίση βαθαίνει»
Οξύνεται η κρίση του ευρώ
Η κλιμάκωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ισπανία και η διασφάλιση περισσότερου χρόνου για την δημοσιονομική της εξυγίανση από την Κομισιόν είναι το θέμα πολλών ρεπορτάζ στις ευρωπαϊκές εφημερίδες. Η γερμανική Bild διακρίνει εφιαλτικές προοπτικές: «Η Ισπανία δεν κατορθώνει να ελέγξει την τραπεζική της κρίση. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, ενώ η Ιταλία μετά βίας μπορεί να δανεισθεί χρήματα. Τα καπέλα επικινδυνότητας σε ιταλικά και ισπανικά ομόλογα έφτασαν το επικίνδυνο όριο του 7% και οι αγορές αντιδρούν νευρικά στέλνοντας την ισοτιμία του ευρώ στα 1,24 δολάρια. Οι ειδικοί προειδοποιούν για ενδεχόμενο οικονομικής κατάρρευσης εντός του θέρους», παρατηρεί η εφημερίδα.
Την διαπίστωση ότι η κρίση του ευρώ βαθαίνει με αφορμή την τραπεζική κρίση στην Ισπανία συμμερίζεται και η ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblatt: «Ο ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι θα αναγκαστεί να κάνει το ταπεινωτικό βήμα προς τα έξω και αυτό αφορά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι προφανές ότι η Ισπανία θα πρέπει να χτυπήσει την πόρτα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM, προκειμένου να διαδώσει τις τράπεζές της. Κάτι που δεν ανταποκρίνεται στους σκοπούς του εν λόγω ταμείου ανάγκης και μπορεί να λειτουργήσει μόνο εφόσον συναινέσει σε αυτό ο μπαμπούλας Γερμανία. Προτού λοιπόν τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης δέχεται ήδη πιέσεις. Με τους ερασιτεχνισμούς του ο Ραχόι όξυνε τα υφιστάμενα προβλήματα στην Ευρώπη. Η ευρωκρίση βαθαίνει», καταλήγει το δημοσίευμα.
Κανείς δεν σκέφτεται σοβαρά στρατιωτική επέμβαση στη Συρία
Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Συρία
Στις τελευταίες εξελίξεις στο συριακό αναφέρεται σχόλιο της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία υπογραμμίζει ότι με την απέλαση των σύρων πρέσβεων και την καταδίκη της Δαμασκού για την πρόσφατη σφαγή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξαντλήθηκε το διπλωματικό οπλοστάσιο των κυρώσεων. Κι αυτό γιατί το τελευταίο στάδιο των κυρώσεων, δηλαδή ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αποτρέπεται από την Μόσχα και το Πεκίνο. Αλλά ακόμη και ένα καταδικαστικό ψήφισμα δεν θα σήμαινε τίποτε άλλο από την κλιμάκωση των απειλών. Κανείς στον δυτικό κόσμο δεν σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Ούτε ο αμερικανός ούτε ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος πιεζόμενος από τον συγγραφέα Λεβί παρασύρθηκε σε μια μαλακή διατύπωση, σύμφωνα με την οποία δεν αποκλείεται επέμβαση», καταλήγει η εφημερίδα.
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου DW DE
Comments