ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ, ΚΟΥΝΑΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΓΙΑ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ»ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟΝ… ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ… ΑΥΤΙΣΜΟΥ
Σπύρος Θεοδωράτος                                                          www.elzoni.gr
31/05/2012

Μολονότι στην έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, περιλαμβάνεται η παραδοχή πως η Ελλάδα την διετία 2009-2011 μείωσε το έλλειμμά της «πολύ περισσότερο από κάθε άλλη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτύχει κράτος-μέλος στο παρελθόν» (!), αδυνατεί κανείς να βρει το παραμικρό ψήγμα αυτοκριτικής, για την βαθειά ύφεση που απέφεραν τα μέτρα λιτότητας στην οικονομία. Αντιθέτως, η έκθεση βρίθει νέων παραινέσεων για «ανταγωνιστικότητα», «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και -μεγαλύτερη- «μείωση του κόστους παραγωγής»…

Ξεπερνούν πλέον κάθε επαφή με την πραγματικότητα  όσα περιλαμβάνονται στη νέα έκθεση της Κομισιόν για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με τον… πύργο από ελεφαντόδοντο των Βρυξελλών να πιέζει με κάθε τρόπο για νέες, βαθύτερες μεταρρυθμίσεις αναφορικά με το κόστος παραγωγής - την ώρα που οι μισθοί και το εν γένει εργασιακό τοπίο στη χώρα ανταγωνίζεται ευθέως την Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο (…). 

Το χειρότερο ωστόσο, έγκειται στο ότι στην έκθεση δεν περιλαμβάνεται ούτε…. ίχνος αυτοκριτικής για την ακόμη βαθύτερη ύφεση και ανεργία που απέφεραν οι συνταγές των δανειστών της Ελλάδας.  

«Η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και την υλοποίηση των αναπτυξιακού χαρακτήρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», αποφαίνεται αρχικά η Κομισιόν, ωσάν να μην την απασχολεί ούτε κατ’ ελάχιστον η πραγματικότητα που έχει από μόνη της καταστήσει λανθασμένες, επιπόλαιες  και «δογματικές» τις μέχρι σήμερα αποφάσεις για την τόνωση (…) της ελληνικής οικονομίας. 

Εξάλλου, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συνέταξαν την έκθεση – οι οποίοι, σημειωτέον, ωςυπάλληλοι της ΕΕ λαμβάνουν μηνιαίο μισθό περί τις 6.000 ευρώ, «καθαρά» -  θα πρέπει άμεσα να προωθηθούν οι πολιτικές εκείνες που θα οδηγήσουν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με… «την καλύτερη των περιπτώσεων», όπως επί λέξει αναγράφεται, από το 2014 – και «παρά τις προβλέψεις που δεν επαληθεύθηκαν». 

Σε τι ακριβώς συνίστανται οι πολιτικές αυτές; αναμενόμενα πράγματα: συνέχιση του προγράμματος «δημοσιονομικής σταθεροποίησης» (μια σταθερότητα την έχουμε, είναι αλήθεια…), «αύξηση της απασχόλησης με μείωση του κόστους παραγωγής», «ενίσχυση του εσωτερικού αποπληθωρισμού» (!), «μετάβαση της οικονομίας από την κατανάλωση στην τόνωση των εξαγωγών».  

Μα αν δεν κάνουμε λάθος, αυτό το τελευταίο μπορεί να μπει σε εφαρμογή σε ελάχιστους μήνες, αν επιστρέψει η Ελλάδα σε εθνικό νόμισμα – και επομένως θα αδυνατεί de facto να κάνει εισαγωγές και να καταναλώνει (…). 

Το καλύτερο, δε: στην έκθεση υπογραμμίζεται η αδήριτη ανάγκη μιας…  «εμπροσθοβαρούς μείωσης στους ονομαστικούς μισθούς και στο μη μισθολογικό κόστος» - για το καλό της ανάπτυξης, βεβαίως - βεβαίως. Κύριε διευθυντά, θέλετε ένα… εμπροσθοβαρές κουλουράκι  με τον καφέ σας;

Όσον αφορά στο περιβόητο κλείσιμο της «τρύπας» ύψους 5,5% του ΑΕΠ για το διάστημα 2013-2014, η Κομισιόν δεν μασάει τα λόγια της : «Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές δαπανών». 

Παράλληλα, η Επιτροπή αναφέρεται σε «ανεπαρκή πρόοδο στη μεταρρύθμιση των δημοσίων συμβάσεων, καθώς και στη φορολογική μεταρρύθμιση», ενώ ανάλογα είναι τα συμπεράσματα και για την περιβόητη «υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων», για την οποία η απόφανση του γιατρού ενέχει μια... ανατριχιαστική ουδετερότητα: «περιορισμένη σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό». 

Εξάλλου, ως φαίνεται η νέα… τελευταία λέξη της μόδας στις Βρυξέλλες είναι η λέξη «ταμπού». Δεν τα θέλουν καθόλου κάτι τέτοια στο Διευθυντήριο, τα βρίσκουν πολύ… τριτοκοσμικά. «Πρέπει  να δοθεί τέλος σε διάφορα ταμπού που συνιστούν εμπόδια στη προώθηση πολιτικών» - Αφρικανοί, ε Αφρικανοί.  

Τέλος, έχει και κάτι… ελπιδοφόρο η έκθεση της Κομισιόν: ότι η επόμενη έλευση της Τρόικας δεν έχει ορισθεί ακόμη, και πως "αυτή θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου". 

Εν τέλει, είναι πράγματι  αλήθεια πως το σύστημα ανατρέπεται μονάχα εκ των ένδον: εκεί στις Βρυξέλλες, πρέπει να έχουν… πιάσει, πλέον, τα «κόζια» αμετανόητοι μαοϊστές, τροτσκιστές  και ορισμένοι καταστασιακοί. 

Μα, δεν εξηγείται αλλιώς.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc