Οικονομία

Η σκληρή μάχη των αιθέρων

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των αεροπορικών εταιρών γίνεται όλο και πιο σκληρός. Η Lufthansa κάνει περικοπές, αλλά παράλληλα επενδύει και εκσυγχρονίζει. Η Air Berlin εισαγάγει νέες low cost πτήσεις. Και η Ryanair;
Η μεγαλύτερη εταιρία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη Ryanair εντυπωσίαζε πάντα με πρωτότυπες προτάσεις για μείωση του κόστους λειτουργίας. Οι περισσότερες προέρχονται συνήθως από τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Μάικλ Ο΄ Λίρι. Μεταξύ άλλων είχε προτείνει να μειωθούν οι ποσότητες πάγου στα ποτά που προσφέρει η εταιρία κατά τη διάρκεια της πτήσης. Λιγότερος πάγος, χιλιάδες λιγότερα κιλά για την Rynair στις πτήσεις της, εξοικονόμηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως όπως λέγεται. Η εταιρία ήθελε επίσης να πετάει μόλις με έναν πιλότο, για να μειώσει ακόμη περισσότερο το κόστος, αυτό ωστόσο δεν επετράπη…

Εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και των υψηλών τιμών κηροζίνης, η μείωση του κόστους λειτουργίας έχει γίνει το κεντρικό σύνθημα για τις περισσότερες αεροπορικές εταιρίες. Οι εταιρίες υποφέρουν από την υψηλή τιμή του πετρελαίου, λέει προς τη ΝΒ ο ειδικός σε θέματα αερομεταφορών Χάινριχ Γκροσμπονγκάρντ. «Φέτος το πετρέλαιο είναι ακόμη πιο ακριβό και αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν οι φόροι και τα δικαιώματα ρύπων». Ένα επιπλέον πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές εταιρίες είναι ο διαρκώς εντεινόμενος ανταγωνισμός από τις κρατικές αεροπορικές των χωρών του Περσικού Κόλπου.

Δύσκολοι καιροί και για τις low cost
Η Ryanair ήθελε να πετάει με έναν πιλότο...
Οι καιροί είναι δύσκολοι ακόμη και για τις εταιρίες χαμηλού κόστους. Ακόμη και η Ryanair δεν ατενίζει πλέον με τόση αισιοδοξία το μέλλον, βλέποντας να διαγράφεται το τέλος της τόσο επιτυχημένης της πορείας. Οι εταιρίες low cost έχουν φτάσει στα όρια τους, σημειώνει ο ειδικός Γκροσμπονγκάρντ, προσθέτοντας ότι οι διαφορές στις τιμές μεταξύ παραδοσιακών και χαμηλού κόστους εταιριών έχουν μειωθεί πλέον σημαντικά.

Επιπλέον, όπως τονίζει ο ειδικός, η Ryanair, για παράδειγμα, έκανε για ένα μεγάλο διάστημα χρυσές δουλειές με την Boing. «Η Ryanair έκανε τεράστιες παραγγελίες και έτσι αγόραζε σε εκπληκτικές τιμές. Στη συνέχεια πουλούσαν οι ίδιοι τα αεροπλάνα πιο ακριβά στην αγορά». Σήμερα ωστόσο οι κατασκευαστές δεν το επιτρέπουν αυτό και η Ryanair χάνει έτσι μια σημαντική πηγή εσόδων.

Low cost πτήσεις στην Airberlin
Από την 1η Ιουλίου ξεκινά στην Air Berlin η εκπτωτική ταρίφα JustFly
Τη δική της μάχη δίνει τους τελευταίους μήνες και η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Γερμανίας, η Airberlin. Πέρα από ένα σκληρό πρόγραμμα περικοπών, οι Γερμανοί εισαγάγουν νέες low cost πτήσεις. Από την 1η Ιουλίου ξεκινά η εκπτωτική ταρίφα JustFly: το check-in θα γίνεται πλέον μόνον online ενώ, όπως και στην Germanwings, οι αποσκευές θα χρεώνονται. Παράλληλα η Airberlin αλλάζει το επιχειρηματικό της μοντέλο επενδύοντας πλέον περισσότερο και στις πτήσεις εκτός Ευρώπης.

Ριζικές ανακατατάξεις και στη Lufthansa η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε απολύσεις αλλά και συγχωνεύσεις θυγατρικών της. Μέσω του νέου προγράμματος περικοπών Score η εταιρία ευελπιστεί να αυξήσει το κέρδος της μέχρι τα τέλη του 2014 κατά 1,5 δις ευρώ. Παρότι την περασμένη χρονιά η γερμανική εταιρία μετέφερε για πρώτη φορά περισσότερους από 100 εκατομμύρια επιβάτες, ο τζίρος παρέμεινε συγκριτικά μικρός. Λόγω χαμηλής ζήτησης η Lufthansa σκοπεύει να καταργήσει σε ορισμένες πτήσεις τις θέσεις business-class.
Στις πτήσεις με μεγάλη ζήτηση για τις εν λόγω θέσεις ωστόσο θα υπάρξουν νέα καθίσματα με δυνατότητα μετατροπής σε κρεβάτι. Με αυτό το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού η εταιρία θέλει να υπογραμμίσει την ηγετική της θέση στην κατηγορία Premium.

Ενόψει νέων συγχωνεύσεων
Lufthansa - νέα καθίσματα με δυνατότητα μετατροπής σε κρεβάτι
Ανησυχία την ίδια ώρα και στην Air France εν μέσω φημών για κατάργηση 5.000 θέσεων εργασίας. Την περασμένη χρονιά η μητρική της, Air France-KLM κατέγραψε απώλειες ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ. Μέσω προγράμματος μείωσης του κόστους λειτουργίας η εταιρία θέλει να εξοικονομήσει 2 δις ευρώ μέχρι τα τέλη του 2014.

Ο ειδικός σε θέματα αερομεταφορών Χάινριχ Γκροσμπονγκάρντ προβλέπει και νέες συγχωνεύσεις στο άμεσο μέλλον, καθώς στην Ευρώπη, όπως λέει, υπάρχουν πολλές αεροπορικές εταιρίες οι οποίες αδυνατούν να επιβιώσουν μόνες τους. «Στην παρούσα φάση τίθεται το ερώτημα της πορτογαλικής TAP. Ποιος θα την αναλάβει;» Ενδιαφέρον έχει εκφράσει τόσο η Lufthansa όσο και η μητρική της British Airways, International Airlines Group.


Monika Lohmüller / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc