ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΦΤΑΙΕΙ Ο... ΣΤΡΑΒΟΣ ΓΙΑΛΟΣ!ΝΤΕΛΟΡ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΕΣ: ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΑΣ
29/12/2012

Θετικές κρίσεις για την ευρωπαϊκή πολιτική που ασκεί σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ διατυπώνει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν φταίει η Γερμανία για την κατάσταση της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, και σε παρατήρηση της εφημερίδας ότι ο ρόλος της Μέρκελ δεν αναγνωρίζεται θετικά σε Ελλάδα και Ισπανία καθώς και ότι στις χώρες αυτές η καγκελάριος απεικονίζεται με ναζιστική στολή, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνει: 

«Η δημαγωγία ενισχύεται. Αλλά εάν κάποιοι Έλληνες ή Ισπανοί επιρρίπτουν την ευθύνη για την κατάστασή τους στους Γερμανούς, απατώνται. Οι δικές τους κυβερνήσεις οδήγησαν τις χώρες τους στο αδιέξοδο και τώρα καλούνται οι απλοί πολίτες να τις βγάλουν από εκεί. Αυτό δεν επιτρέπεται να το ξεχνούμε. Η Ευρώπη δεν μπορεί να απαλλάξει κανέναν από τις υποχρεώσεις του. Το σύνθημα είναι: βοήθησε τον εαυτό σου για να σε βοηθήσει η Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική, o Ζακ Ντελόρ, αν και επικρίνει τη Μέρκελ για παθητική και διστακτική στάση τα τρία πρώτα χρόνια της κρίσης, τονίζει πως τώρα η καγκελάριος προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση περισσότερο από ό,τι άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ: 

«Η Μέρκελ έχει αποδείξει ότι θέλει να ενισχύσει θεσμικά την Οικονομική και Νομισματική Ένωση... Οι κυβερνήσεις μας οφείλουν να αναπτύξουν περισσότερα εποικοδομητικά οράματα. Προς το παρόν εμφανίζονται αδύναμοι για κάτι τέτοιο, με εξαίρεση την κυρία Μέρκελ».

Ο Κ. Σημίτης

Διαφορετική πάντως γνώμη εμφανίστηκε να έχει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος, σε ολοσέλιδο άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, αποδίδει τα αίτια των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας όχι στη λανθασμένη πολιτική των κυβερνήσεων, αλλά στον λανθασμένο τρόπο που δημιουργήθηκε η νομισματική ένωση.

Όπως επισημαίνει, οι αποκλίσεις σε επίπεδο ανάπτυξης ανάμεσα στο βορρά και το νότο, η ασθενέστερη ανταγωνιστικότητα των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και οι μεγάλες διαφορές στο εμπορικό ισοζύγιο πληρωμών τους «είναι μακράν οι πιο σημαντικοί λόγοι των συνεχώς αυξανόμενων χρεών τους και όχι η ανικανότητα των πολιτικών τους».

Οσον αφορά την κριτική που ασκείται για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο κ. Σημίτης υποστηρίζει ότι η οικονομική και νομισματική ένωση «δεν είναι ένα κλαμπ αναπτυγμένων χωρών, αλλά πολύ περισσότερο ένα στάδιο ανάπτυξης των κρατών-μελών για την ενίσχυση της οικονομικής τους συνεργασίας σε πρώτη φάση και στη συνέχεια, στην ενίσχυση της οικονομικής σύγκλισης και στην εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρουσιάζονται από την κατάργηση των συνόρων μεταξύ τους».                   elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»