Θύελλα για τη Λίστα Λαγκάρντ2013: Οι προκλήσεις του μέλλοντος, οι σκιές του παρελθόντος

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Με τη χώρα να μπαίνει στη δίνη ενός σοβαρού σκανδάλου πλαστογραφίας υποδεχόμαστε το 2013, του οποίου το πρώτο τρίμηνο (και κυρίως ο «κολοβός» λόγω εορταστικής περιόδου Ιανουάριος) αποτελεί μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, όσον αφορά στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των επομένων δύο δόσεων του δανείου. 

Χάρη στην πρώτη – και μεγαλύτερη – δόση, το κράτος ήδη ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του και ολοκλήρωσε πριν από την εκπνοή του 2012 τη διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς δημόσιους οργανισμούς και ιδιώτες. 

Ήδη καταβλήθηκαν 693,4 εκατ. ευρώ για εφάπαξ, δήμους, φαρμακοποιούς, πανεπιστήμια και επιστροφές φόρων, ενώ ο στόχος είναι να καταβληθεί το ποσό του 1,6 δις ευρώ. 

Πρόκειται για 40 εκ. ευρώ που δόθηκαν για τα εφάπαξ 1.200 δημοσίων υπαλλήλων που συνταξιοδοτήθηκαν, 255,3 εκ ευρώ για υποχρεώσεις σε 42 δήμους, 234,1 εκ ευρώ για επιστροφές ΦΠΑ και 164 εκ ευρώ για οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς. 

Ακολουθούν, 45 εκ ευρώ προς τα πανεπιστήμια, 185 εκ ευρώ προς το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, άλλα 17,1 εκ ευρώ για επιστροφές ΦΠΑ, 357,7 εκ ευρώ για επιστροφές φόρων προς την Εγνατία, 316, 3 εκ ευρώ για επιστροφές φόρων. 

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση οφείλει να «τρέξει» για να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για την καταβολή των επόμενων δόσεων, αλλά και για να αναπτύξει δράσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας, την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Παράλληλα, η Βουλή, η κυβέρνηση, τα κόμματα, η Δικαιοσύνη, έχουν να διαχειριστούν την εξαιρετικά κρίσιμη υπόθεση της πλαστογράφησης της Λίστας Λαγκάρντ, με την σύσταση προανακριτικής επιτροπής και την ποινική διαδικασία που όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει. 

Σήμερα, αν και παραμονή πρωτοχρονιάς, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης αίτημα για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σχετικά με την αλλοίωση της λίστας, ενώ από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει ότι θα καταθέσει δική του ξεχωριστή πρόταση με άγνωστο μέχρι στιγμής περιεχόμενο, αν και διαφαίνεται ήδη από τις δηλώσεις των στελεχών του η πρόθεση να πληγεί η κυβέρνηση μέσω εμπλοκής του Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Σημειώνεται πως η Βουλή μπορεί, αφού έχει υποβληθεί το αίτημα για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, να αποφασίσει με πλειοψηφία 151 ψήφων την ανάθεση της υπόθεσης στο Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο που αποτελείται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς. Εντός ορισμένης προθεσμίας θα πρέπει να παραδοθεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου στον πρόεδρο της Βουλής. 

Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου, αρνείται κατηγορηματικά τα περί παρέμβασής του στα στοιχεία της λίστας, επιμένει πως δεν γνώριζε ότι σ’ αυτήν συμπεριλαμβάνονται συγγενικά του πρόσωπα και τονίζει ότι δεν θα δεχθεί να γίνει το «εξιλαστήριο θύμα» της υπόθεσης.

Χωρίς αμφιβολία, το 2013 μπαίνει μέσα σε ένα πολιτικό αλλά και ποινικό περιβάλλον, όπου το πολιτικό σύστημα θα υποχρεωθεί να δοκιμάσει τις αντοχές του και να αποδείξει την ικανότητά του να ισορροπήσει, ανάμεσα στον έλεγχο του παρελθόντος και την αναγκαία φυγή προς τα εμπρός. 

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, στα μηνύματα για το νέο έτος καταβάλλονται προσπάθειες για αισιοδοξία και ελπίδα. 

Το μήνυμα του πρωθυπουργού 

«Κάθε Πρωτοχρονιά είναι ευκαιρία να κάνουμε απολογισμό για το παρελθόν και σχέδια για το μέλλον…
Αλλά για μας τους Έλληνες αυτή η Πρωτοχρονιά είναι διαφορετική:

Δεν κάνουμε πια σκέτο «απολογισμό» για το παρελθόν…
Κόβουμε τα δεσμά με ό,τι μας κράταγε πίσω!
Δεν κάνουμε μόνο σχέδια για το μέλλον…
Ετοιμάζουμε άλματα στο μέλλον!
Τη χρονιά που πέρασε, το 2012, διαψεύσαμε τις χειρότερες προβλέψεις για την Ελλάδα: Μας είχαν «ξεγραμμένους! Όλο και περισσότεροι προεξοφλούσαν ότι η Ελλάδα θα βουλιάξει, θα απομονωθεί, θα βγει από την ευρωζώνη, θα θυσιαστεί ως η «Ιφιγένεια» της Ευρώπης, θα μετατραπεί σε παράδειγμα προς αποφυγήν για όλους….
Οι διεθνείς αγορές και οι εταιρίες στοιχημάτων, ακόμα, πόνταραν στην καταστροφή της Ελλάδας!
Μέσα σε λίγους μήνες τους κάναμε να χάσουν το στοίχημα! Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες. Και σήμερα όλο και περισσότεροι ποντάρουν ότι θα τα καταφέρουμε…
Πείσαμε ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση χρέους. Εξασφαλίσαμε μοναδικούς στην Ιστορία όρους δανεισμού. Δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και τομές που θα επιτρέψουν στη χώρα να σταθεί πάλι στα πόδια της και στους Έλληνες να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους.
Μέσα σε πέντε μήνες τολμήσαμε ό,τι δεν διανοήθηκε κανείς όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Τη χρονιά που πέρασε, διαψεύσαμε τις χειρότερες προσδοκίες για την Ελλάδα.
Τη χρονιά που αρχίζει, το 2013, θα ξεπεράσουμε τις καλύτερες προσδοκίες για την Ελλάδα και τους Έλληνες.…
--Ήδη, ξεπληρώνουμε όλα όσα χρωστά το Δημόσιο στους πολίτες του εδώ και τρία χρόνια.
--Ήδη, αποκαθιστούμε την ομαλή λειτουργία των τραπεζών, για να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά.
--Ήδη, εξασφαλίζουμε ότι τα χρήματα που θα μπουν στην ελληνική οικονομία μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα είναι περισσότερα απ’ όσα θα βγουν λόγω λιτότητας. Κι αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια…
--Ήδη, η ανταγωνιστικότητα της χώρας σε όλους τους δείκτες διεθνούς κατάταξης κάνει άλματα προς τα πάνω…
--Ήδη, η ασφάλεια του πολίτη εμπεδώνεται, ενώ οι πρώτες κουκούλες άρχισαν να βγαίνουν.
--Ήδη, πάρθηκαν τα πρώτα μέτρα για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης, ήδη αρχίσαμε να «ανακαταλαμβάνουμε» τις πόλεις μας και τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται…
--Ήδη, η ασυλία των «επωνύμων» τελειώνει και μαζί το καθεστώς ατιμωρησίας των ισχυρών…
Μένουν να γίνουν ακόμα πολλά. Τα πιο σημαντικά:
* Η επανεκκίνηση της οικονομίας, με επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Ώστε να αρχίσει να απορροφάται η ανεργία.
* Η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει τον πλούτο και τη γεωπολιτική της θέση και να αντιμετωπισθεί όχι ως «βαρίδι» πια, αλλά ως πολύτιμος εταίρος για τους φίλους της…
* Η αποκατάσταση των αδικιών με προτεραιότητα στους πιο αδύναμους και με έμφαση στην Υγεία, στην Παιδεία και στην απλούστερη, δίκαιη και αναπτυξιακή φορολογία.
Και βλέπουμε πλέον το φαινόμενο, στην επιτυχία του Έλληνα να ποντάρουν σήμερα όσοι προεξοφλούσαν μέχρι χθες την καταστροφή της Ελλάδας!
--Ήδη, διαψεύσαμε τους χειρότερους φόβους τους.
Τώρα θα ξεπεράσουμε τις καλύτερες προσδοκίες τους.
--O,τι πετύχαμε το καταφέραμε γιατί πιστεύουμε στην Ελλάδα και στο μέλλον της. Και γιατί στηριχθήκαμε στην ενότητα της ελληνικής κοινωνίας.
--O,τι σχεδιάζουμε θα το καταφέρουμε, εφόσον όλοι οι Έλληνες πιστέψουν στις δυνάμεις τους και μείνουμε ενωμένοι μέσα στις δυσκολίες.
Το 2012 ήταν χρονιά καμπής για την Ελλάδα. Ανακόψαμε την πορεία προς την καταστροφή και θέσαμε τις βάσεις για την ανάκαμψη της χώρας.
Το 2013 θα είναι χρονιά άλματος προς το μέλλον. Για την αναγέννηση της πατρίδας μας.
Ενωμένοι αποφύγαμε τα χειρότερα.
Ακόμα πιο ενωμένοι, θα πετύχουμε τα καλύτερα».                                 elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»