OIKONOMIA


ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

«Φταίνε οι Βρυξέλλες για την επιδείνωση της κρίσης στην Ελλάδα»

Σκληρή κριτική κατά των Ευρωπαίων για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την κρίση χρέους και ιδιαίτερα την Ελλάδα εξαπολύουν ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Σημίτης και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ: Για την έκτακτη κατάσταση, την οποία αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, ευθύνονται περισσότερο τα δομικά λάθη της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, παρά τα λάθη της ηγεσίας των Αθηνών
ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ: Για την έκτακτη κατάσταση, την οποία αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, ευθύνονται περισσότερο τα δομικά λάθη της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, παρά τα λάθη της ηγεσίας των Αθηνών

Την άποψη ότι για την έκτακτη κατάσταση, την οποία αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, ευθύνονται περισσότερο τα δομικά λάθη της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, παρά τα λάθη της ηγεσίας των Αθηνών, που οδήγησαν σε υψηλά ελλείμματα, εξέφρασε στη «Frankfurter Allgemeine» ο κ. Σημίτης, κατά τον οποίο προτεραιότητα στην Ελλάδα θα έπρεπε να είχε δοθεί στις δομικές μεταρρυθμίσεις, παρά στα μέτρα λιτότητας.
Το πρώτο Μνημόνιο
Αναφερόμενος μάλιστα στο πρώτο Μνημόνιο, που υπέγραψε η χώρα με την τρόικα, υποστηρίζει ότι επιδείνωσε την κρίση και οι όροι του αποδείχτηκαν μη ρεαλιστικοί, καθώς ούτε κράτη με καλύτερες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να εφαρμόσουν.
Ο κ. Σημίτης αμφισβητεί τη θέση ότι ένα κράτος-μέλος της Ευρωζώνης δεν ευθύνεται για τα χρέη ενός άλλου κράτους-μέλους. Η πραγματικότητα έδειξε πως ήταν αναγκαία «μια αμοιβαία στήριξη, η οποία ξεπερνά τα νομικά κείμενα», επισημαίνει ο ίδιος.
«Φταίνε οι Βρυξέλλες για την επιδείνωση της κρίσης στην Ελλάδα»
Η έξοδος από την κρίση είναι δυνατή μόνο μέσα από μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην ΕΕ, μόνο μέσα από μια «φυγή προς τα εμπρός», η οποία «θα ανοίξει τον δρόμο στην οικονομική διακυβέρνηση και τη μεγαλύτερη πολιτική ολοκλήρωση», σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό.
Αναφέρει, επίσης, πως «ήταν λανθασμένη η άποψη των ιδρυτών της Νομισματικής Ενωσης, κατά την οποία οι τράπεζες μπορούσαν έγκαιρα και από μόνες τους να αναστείλουν τη χρηματοδότηση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες αυτορύθμισης των αγορών ήταν πολύ μεγάλη».
Επικριτικός ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ
Αιχμές κατά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων
Επικριτικός προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και λιγότερο αισιόδοξος από άλλους πολιτικούς για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2013 εμφανίζεται σε άρθρο του στην «Die Zeit» ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ.
Ειδικότερα θεωρεί ότι η κρίση χρεών δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί. «Το πρόβλημα της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα ή στην Ισπανία», τονίζει, «δεν έχει επιλυθεί», κάτι που ο ίδιος χαρακτηρίζει «αποτυχία των ευρωπαϊκών κοινωνιών εν γένει».
Ο πρώην καγκελάριος από τη μία επαινεί τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για την επιτυχή διαχείριση της κρίσης, από την άλλη όμως υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπήρξαν, τη χρονιά που πέρασε, κατώτερες των περιστάσεων. «Η μία σύνοδος μετά την άλλη, έμειναν όμως χωρίς λύσεις. Η Μέρκελ προσπαθεί να μεταθέσει τη μεγάλη διαγραφή ελληνικών χρεών μετά τις γερμανικές εκλογές. Ισως τα καταφέρει, αλλά δεν είναι σίγουρο», αναφέρει ο κ. Σμιτ. Υποστηρίζει ακόμη ότι η Γερμανία θα πρέπει να προσέξει πολύ σε ό,τι αφορά την ανάληψη ηγετικού ρόλου στην κρίση, κάτι που πολλοί ζητούν, γιατί, όπως επισημαίνει, «εάν η ΕΕ δεν λειτουργήσει, θα επιρριφθεί ευθύνη γι' αυτό στη Γερμανία».
Καταλήγει, δε, λέγοντας πως μεταξύ των Ευρωπαίων υπάρχει μια ηθική υποχρέωση για επίδειξη αλληλεγγύης. «Εδώ και είκοσι χρόνια η αλληλεγγύη υπάρχει στο Σύνταγμα. Το κύριο κίνητρο αλληλεγγύης για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ ήταν να στηριχθεί η ελληνική δημοκρατία, καθώς οι Ελληνες είχαν καταφέρει με δικές τους δυνάμεις να διώξουν τη δικτατορία. Σήμερα η αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό είναι εξίσου αναγκαία όσο και τότε», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»