Εν αναμονή των 14,8 δις ευρώΑξιοπιστία και μεταρρυθμίσεις στην πρώτη γραμμή

Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου προκειμένου να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα εντός των χρονοδιαγραμμάτων, ώστε να εκταμιευτούν εγκαίρως και οι επόμενες δύο δόσεις, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη χθεσινή σύσκεψη με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων. 

«Πρέπει να προασπίσουμε το κεκτημένο της αξιοπιστίας μας», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως «η παρουσία μου εδώ σηματοδοτεί την έμφαση που δίνω στο έργο των γενικών γραμματέων».

Όλα πρέπει να είναι έτοιμα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ής Ιανουαρίου, αλλά και πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ.

Το συνολικό ποσό που αναμένεται να εκταμιευτεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, είναι 14,8 δις ευρώ, εκ των οποίων 7,2 δις ευρώ τον Ιανουάριο για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. 

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης περιλαμβάνονται η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, η απόφαση για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, μέσω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και των επιστροφών φόρου σε ιδιώτες και η τοποθέτηση ειδικού γραμματέα εσόδων.

Ο Β. Σόιμπλε
Η Ελλάδα έχει συνείδηση ότι μόνο με δύσκολες μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να υπερβεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, δήλωσε σε συνέντευξή του στη σημερινή Bild ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η κυβέρνηση της Αθήνας ξέρει πως δεν μπορεί να διατυπώνει υπερβολικά οικονομικά αιτήματα προς τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Κατά συνέπεια, καταπιάνεται τώρα με τις μεταρρυθμίσεις», εξηγεί ο κ. Σόιμπλε.

Εκφράζει, παράλληλα, την εκτίμηση ότι τα χειρότερα όσον αφορά στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης βρίσκονται πλέον «πίσω μας». 

Δηλώνει επίσης πεπεισμένος ότι η Γαλλία, η οικονομική κατάσταση της οποίας αποτέλεσε πρόσφατα αντικείμενο επικρίσεων στη Γερμανία, «εκπληρώνει της υποχρεώσεις της».

«Η γαλλική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι κάθε χώρα οφείλει να διεξαγάγει μεταρρυθμίσεις με τρόπο συνεπή για να παραμείνει ανταγωνιστική», υποστηρίζει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, ο Σόιμπλε συνεχίζει να υπολογίζει σε μια «ικανοποιητική» ανάπτυξη το 2013. 

«Η κατάσταση είναι καλύτερη απ' ό,τι πιστεύουμε, επειδή μεταξύ άλλων το εμπόριο με τις ΗΠΑ και την Ασία ενισχύεται», εξηγεί.

Διαψεύδει, μάλιστα, ότι σχεδιάζει πρόγραμμα περιστολής δαπανών για να τεθεί σε εφαρμογή μετά τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου του 2013, όπως ανέφερε ο γερμανικός Τύπος.      elzoni,gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»