Επισκόπηση τύπου

O Μούρσι υπεύθυνος για το διχασμό

Η επικράτηση του «ναι» στο αιγυπτιακό δημοψήφισμα για την έγκριση του διαφιλονικούμενου συντάγματος και η ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Ιαπωνία από τον συντηρητικό Άμπε είναι τα θέματα της επισκόπησης.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες στις ηλεκτρονικές τους σελίδες αναφέρονται στην επικράτηση του «ναι» στην Αίγυπτο, δίνοντας έμφαση στο μικρό ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα και προβλέποντας ότι θα κλιμακωθεί η ένταση στην χώρα. Έτσι, η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου παρατηρεί: «Παρά τις μεγάλη ικανότητα των ισλαμιστών να κινητοποιούν τις δυνάμεις τους το δημοψήφισμα χαρακτηρίζεται από την χαμηλή συμμετοχή που κινήθηκε στο 33%. Σ` αυτό θα πρέπει να προστεθεί ο διχασμός των ψηφοφόρων. Στο συντηρητικό πληθυσμό της υπαίθρου η συναίνεση προς το Σύνταγμα ήταν μεγαλύτερη από εκείνη στις μεγάλες πόλεις, την Αλεξάνδρεια και το Κάιρο. Αλλά και η νεολαία, ο κύριος φορέας της εξέγερσης του 2011 απέρριψε το Σύνταγμα».
Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει ότι «η έγκριση του Συντάγματος συνιστά νίκη του αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων». Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, «ανοιχτό παραμένει εάν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και οι Σαλαφιστές σύμμαχοί τους θα επαναλάβουν την επιτυχία τους στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε δύο μήνες ή εάν θα πληρώσουν την απώλεια εμπιστοσύνης που προκάλεσε η προσπάθεια επιβολής του Συντάγματος και οι απώλειες στην οικονομία».
Τι αξία έχει ένα δημοψήφισμα με συμμετοχή του ενός τρίτου των Αιγυπτίων;
Ο ένας στους τρεις Αιγύπτιους προσήλθε στις κάλπεςΟ ένας στους τρεις Αιγύπτιους προσήλθε στις κάλπες
Τον Μοχάμεντ Μούρσι θεωρεί υπεύθυνο για τον διχασμό της αιγυπτιακής κοινωνίας η γαλλική Le Monde, η οποία παρατηρεί: «Τι αξία μπορεί να έχει το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος, στο οποίο συμμετείχε το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος; Η έγκριση του νέου Συντάγματος που σηματοδοτεί το τέλος μιας διετούς μεταβατικής φάσης, ενίσχυσε την διάσπαση της αιγυπτιακής κοινωνίας αντί να ενώσει τους ανθρώπους στην κατεύθυνση μιας κοινής προσπάθειας. Τώρα υπάρχουν οι ισλαμιστές και οι άλλοι. Και ο πρόεδρος Μούρσι είναι υπεύθυνος για αυτό. Καθ` όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας συμπεριφέρθηκε ως κομματάρχης και όχι ως πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων. Καταπάτησε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης προκειμένου να κάμψει κάθε αντίσταση. Οι δυτικές δυνάμεις δεν επιτρέπεται να κλείσουν τα μάτια ενόψει του κινδύνου υπό την προεδρία του Μούσρι να εγκαθιδρυθεί στην Αίγυπτο ένα αυταρχικό καθεστώς παρόμοιο με εκείνο του Μουμπάρακ», καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.
Ο Άμπε θα στηρίξει την ατομική ενέργεια
O Άμπε έχει ορίσει ως την σημαντικότερη του προτεραιότητα την αναθέρμανση της ιαπωνικής οικονομίαςO Άμπε έχει ορίσει ως την σημαντικότερη του προτεραιότητα την αναθέρμανση της ιαπωνικής οικονομίας
Η ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Ιαπωνία από τον Σίνζο Άμπε σχολιάζεται από την αυστριακή Der Standard, που υπογραμμίζει: «Οι βουλευτικές εκλογές στην Ιαπωνία ήταν οι πρώτες μετά την πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα. Με τον Άμπε επιστρέφει στην εξουσία ένας υποστηρικτής της ατομικής ενέργειας. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νόντα είχε προαναγγείλει την σταδιακή αποστασιοποίηση από την ατομική ενέργεια μέχρι το 2040. Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Άμπε θα αναθεωρήσει αυτόν τον στόχο, μολονότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στηρίζει την στροφή από την ατομική ενέργεια», παρατηρεί η αυστριακή εφημερίδα.
Για το ίδιο θέμα η ελβετική Tagesanzeiger υπενθυμίζει ότι ο Άμπε «έχει ορίσει ως την σημαντικότερη του προτεραιότητα την αναθέρμανση της ιαπωνικής οικονομίας, η οποία υποφέρει από το σπάνιο φαινόμενο του αποπληθωρισμού, το οποίο θέλει τις τιμές να μειώνονται διαρκώς. Αυτό δηλητηριάζει την οικονομική ανάπτυξη, καθώς οι καταναλωτές αναμένουν να πέσουν ακόμη περισσότερο οι τιμές προτού προβούν σε κάποια αγορά. Ο αποπληθωρισμός είναι η μάστιγα της ιαπωνικής οικονομίας εδώ και δύο χρόνια», επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα.
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος                                 dw de
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»