Να διαψευστούν οι οργισμένοι, να μην διαψευστούν οι ελπίδες
28/12/2012

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Δύο διαφορετικοί τρόποι σκέψης εξακολουθούν να συγκρούονται στην καθημαγμένη χώρα και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν ικανοποιηθεί η ανάγκη για Δικαιοσύνη, αν δεν πληρώσουν όσοι φοροδιέφευγαν επί δεκαετίες, αν δεν επιστρέψουν τα χρήματα που έλειψαν από τα κρατικά ταμεία, αν δεν τιμωρηθούν κάποιοι – αν και η τιμωρία έπεται στις προσδοκίες του κόσμου, που προτιμά να δει όσους επί χρόνια έπιναν στην υγεία των κορόιδων και έβγαζαν τα κλεμμένα στο εξωτερικό να επιστρέφουν τα χρήματα.

Υπάρχουν εκείνοι που έχουν χάσει την υπομονή τους  και δεν δέχονται κανένα λογικό επιχείρημα.

Φθάνουν στο σημείο να δηλώνουν πως δεν έπρεπε να πάρουμε τη δόση, διότι πρόκειται για δανεικά που θα πληρώσουν οι επόμενες γενεές.

Υπάρχουν και εκείνοι που αν και έχουν επίσης στριμωχτεί πολύ, αντιλαμβάνονται πως χωρίς τα χρήματα θα ζούσαμε πολύ μεγαλύτερα δεινά.

Στο ερώτημα «έχουμε τρία εκατομμύρια συνταξιούχους, στους οποίους καταβάλλονται συντάξεις ύψους 2,5 δις ευρώ μηνιαίως, μπορείτε να φανταστείτε τι θα γινόταν αν αυτόν τον Δεκέμβριο δεν έπαιρναν τις συντάξεις τους;», οι πρώτοι απαντούν:

-Δεν ξέρω, δεν μ’ ενδιαφέρει, γαία πυρί μιχθήτω.

Και οι δεύτεροι:

-Τι λες, παιδί μου; Θα γινόταν εμφύλιος!

Και οι μεν και οι δε, όμως, συμφωνούν στην ανάγκη να πληρώσουν αυτοί που χρόνια τώρα κέρδιζαν και λογαριασμό δεν έδιναν.

Αλλά οι πρώτοι πιστεύουν πως αυτό δεν θα συμβεί και οι δεύτεροι απλώς ελπίζουν να συμβεί.

Αδήριτη ανάγκη να διαψευσθούν οι πρώτοι και να μην διαψευστούν οι ελπίδες των δεύτερων.

Η έκθεση του ΔΝΤ και της Κομισιόν για την αδυναμία της Ελλάδας να πατάξει την φοροδιαφυγή, αποτελεί κόλαφο για τη χώρα μας.

Και ντροπή που χρειαζόταν να έλθουν οι ξένοι για να μας υποδείξουν τα αυτονόητα – για να τους βρίζουμε κι’ από πάνω.

Η συστηματική δυσφήμηση της χώρας και οι διάφορες λίστες καταθετών του εξωτερικού, που έχουν περιέλθει σε γνώση των δανειστών μας, μας οδήγησαν στο τελευταίο σκαλοπάτι της αναξιοπιστίας.

Αλλά χωρίς τα χρήματα της δόσης, η χώρα δεν θα μπορούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ούτε να καταβάλει 1 δις ευρώ για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ούτε να δώσει το επίδομα θέρμανσης, ούτε να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις προς τους δήμους, ούτε να επιστρέψει τον ΦΠΑ, ούτε να ανταποκριθεί ο ΕΟΠΥΥ στις υποχρεώσεις τους προς τους φαρμακοποιούς και άλλους παρόχους υγείας, ούτε να προπληρώσει τα επιδόματα ανεργίας για τον Δεκέμβριο. 

Όλα αυτά μεταφράζονται σε εκατομμύρια ευρώ που η χρεοκοπημένη Ελλάς δεν θα μπορούσε να καταβάλει.

Τον Ιανουάριο περιμένουμε μια δόση 9,2 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 7,2 θα πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (ώστε να μπορούν να προβούν σε ρυθμίσεις δανείων) και τα 2 στην κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού (που συνεχίζει υφιστάμενο).

Η λογική του «γαία πυρί μιχθήτω» δεν οδηγεί πουθενά πλην της άτακτης χρεοκοπίας και των συνεπειών της που κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί (με τρόμο) να φανταστεί.      elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc