Ο νέος κόσμος
Του Κωστα Ιορδανιδη
Η εκταμίευση του νέου δανείου δημιούργησε αισιοδοξία. Η μετάθεση των νέων περικοπών, που βάσει του προγράμματος λιτότητος έπρεπε να επιβληθούν ήδη σε μισθωτούς του Δημοσίου και σε συνταξιούχους, δημιουργεί μία ψευδαίσθηση ευημερίας για την περίοδο των εορτών. Εχει η κυβέρνηση λόγους κοινωνικούς να ενθαρρύνει τη φυγή από μία σκληρότατη πραγματικότητα. Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά έξι βαθμίδες από τον οίκο Standard & Poor’s προσέδωσε «αντικειμενική» διάσταση στις εκτιμήσεις των κυβερνητικών παραγόντων.
Μακράν ημών κάθε προσπάθεια διαταράξεως των εορταστικών προβλέψεων. Νέος κόσμος γεννιέται και ασφαλώς θα είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν που καταλύεται. Στην Ελλάδα, τη χώρα των στρεβλώσεων, των αποδράσεων, της συνυπάρξεως με το παράλογο, ο καπιταλισμός στη χρηματοπιστωτική του εκδοχή δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι οι πάντες έχουν το δικαίωμα και επί πλέον τη δυνατότητα να ζουν όπως οι πλούσιοι.
Οι οικονομικές διαστρωματώσεις που ισχύουν σε κάθε κοινωνία υπέστησαν βιαία σάρωση. Μικροαστοί θεώρησαν ότι οι κόρες τους θα έπρεπε να πάρουν μαθήματα μπαλέτου, ότι τα αγόρια τους θα ήταν απαραίτητο να μάθουν ξιφασκία. Να αποκτήσουν δεξιότητες τελείως περιττές για τον μελλοντικό βιοπορισμό τους. Ο,τι εθεωρείτο προνόμιο της ανωτάτης αστικής τάξεως στο παρελθόν αντιμετωπίσθηκε ως αυτονόητο δικαίωμα για τα παιδιά δύο υπαλλήλων.
Η τάση αυτή θεωρήθηκε ως εκδημοκρατισμός του πλούτου και δανειοδοτήθηκε απερίσκεπτα από όλες τις πλευρές - τράπεζες, κράτος και ξένους δανειστές. Αλλά η κρίση ανέδειξε τη διαφορά ανάμεσα στον πλούτο της πιστωτικής κάρτας και του κατόχου χρυσών λιρών Αγγλίας παλαιάς κοπής ή νεωτέρας. Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν σημειώθηκε παρόμοια εξάρθρωση δομών και αντιλήψεων.
Εκούσα άκουσα πορεύεται η Ελλάς σε νέα φάση, με νέες οικονομικές διαστρωματώσεις, όπου ο κάθε ένας θα έχει όσα κοινωνικώς αρμόζει, κατά τη νέα τάξη που οικοδομείται. Ο κύκλος της προσαρμογής άνοιξε, αλλά δεν πρόκειται να κλείσει. Δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή στην προτεραία κατάσταση πραγμάτων. Κάποιοι θα καταφύγουν στον Ησίοδο αναπολώντας ότι «χρύσιον μεν πρώτιστα γένος ανθρώπων», αλλά αυτό θα αποτελεί μικρά παραμυθία. Θα ανακύψει ασφαλώς σε κάποια φάση η ανάγκη οικοδομήσεως νέων αξιών, εκτός της κλίμακος του οικονομικού πλούτου, αλλά περί αυτού ουδείς λόγος, προς το παρόν τουλάχιστον.
Η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Αγκελα Μέρκελ εξέθεσε το πλαίσιο εντός του οποίου έχει την πρόθεση να οικοδομήσει τη νέα τάξη πραγμάτων. Στην τελευταία της συνέντευξη στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» τόνισε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν προσφέρουν πλέον το μόνο σύστημα αναφοράς για τον υπόλοιπο κόσμο. Νέα πρότυπα αναπτύξεως έχουν αναδυθεί και ανέφερε την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, «όπου οι πολίτες τους εργάζονται σκληρά και δείχνουν επινοητικότητα». Αυτός είναι ο νέος κόσμος και φυσικά δεν μοιάζει ελκυστικός.     καθημερινη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»