Hμερομηνία δημοσίευσης22-12-12

«Ανάκαμψη με στήριξη Γερμανίας και Ε.Ε.»

Ο επικεφαλής του Ιδρύματος Αντενάουερ, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ τονίζει στην «Κ» ότι «η Ευρωζώνη πρέπει να μείνει ενωμένη»Συνέντευξη στον Αθανασιο Ελλις
Με τη στήριξη της Γερμανίας και των Ευρωπαίων εταίρων της, η Ελλάδα θα ανακάμψει, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος του ιδρύματος Αντενάουερ και στενός συνεργάτης της Αγκελα Μέρκελ, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ. Ο κορυφαίος Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός και πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, υπογραμμίζει την ανάγκη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων, ενώ αναφερόμενος στην προοπτική «κουρέματος» του ελληνικού χρέους προς τον επίσημο τομέα, σημειώνει ότι «τα πάντα πρέπει να προχωρήσουν βήμα - βήμα».
- Πώς μπορούν να βελτιωθούν οι ελληνογερμανικές σχέσεις;
- Η Ελλάδα και η Γερμανία είχαν πάντα πολύ καλές σχέσεις. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτές θα συνεχισθούν και στο μέλλον. Δυστυχώς, έχουν προβληθεί αρνητικές πληροφορίες στα γερμανικά και τα ελληνικά ΜΜΕ, ενώ και κάποιες δηλώσεις πολιτικών δεν βοήθησαν. Πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο.
- Αναγνωρίζετε υπερβολές και διαστρεβλώσεις στον τρόπο με τον οποίο γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και πολιτικοί της χώρας, έχουν παρουσιάσει την Ελλάδα;
- Εχουν υπάρξει ατυχείς προβολές από ΜΜΕ και στις δύο χώρες που πρέπει να αποτρέψουμε στο μέλλον. Στη Γερμανία ακούστηκαν απαξιωτικές απόψεις και ανοησίες στις οποίες εναντιώθηκα. Πρόθεσή μας είναι η παρουσία του ιδρύματος Αντενάουερ στην Αθήνα να συμβάλει ώστε να υπάρξουν περισσότερη αλληλοκατανόηση και διάλογος.
- Πώς βλέπει η καγκελάριος την κυβέρνηση Σαμαρά;
- Εχω την αίσθηση ότι τρέφει μεγάλο σεβασμό για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνησή του, όπως και για τον ελληνικό λαό. Είμαστε βέβαιοι, ιδιαίτερα μετά τη συνάντησή μου με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό για την Ελλάδα, οικονομικά και πολιτικά.
- Πώς θα επανέλθει η Ελλάδα σε πορεία ανάπτυξης;
- Η Ελλάδα βιώνει μια δύσκολη περίοδο, αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι με την υποστήριξη της Γερμανίας και των άλλων Ευρωπαίων εταίρων της θα πετύχει. Εχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Το έλλειμμα μειώθηκε κατά τα δύο τρίτα. Τέτοια εκτεταμένη εξυγίανση των οικονομικών δεν έχει ξαναγίνει στην Ευρώπη.
- Οι οικονομολόγοι θεωρούν αναγκαίο ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους προς τον επίσημο τομέα. Συμφωνείτε;
- Είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση. Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί το μέλλον. Δεν πρέπει να πάρουμε βιαστικές αποφάσεις. Τα πάντα πρέπει να προχωρήσουν βήμα - βήμα.
- Πώς βλέπετε τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη;
- Η Ελλάδα είναι μια σημαντική χώρα της Ε. Ε. Είμαστε ενωμένοι από την αρχή της αλληλεγγύης. Εάν κάποιο μέλος της οικογένειας αντιμετωπίζει προβλήματα και προκλήσεις, η οικογένεια πρέπει να μείνει ενωμένη και να βοηθήσει ο ένας τον άλλο. Σε αυτή τη βάση πιστεύω ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει και πως θα προχωρήσουμε μαζί στο μέλλον.
- Μήπως είναι σφάλμα να προσεγγίζεται η ελληνική κρίση μόνο οικονομικά, και όχι γεωπολιτικά;
- Στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο του 21ου αιώνα οι Ευρωπαίοι πρέπει να μείνουν ενωμένοι. Εάν δεν το κάνουν, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να υπερασπιστεί τις αξίες και τα συμφέροντά της. Χρωστάμε πολλά, πολιτικά και πολιτιστικά, στην πρώτη δημοκρατία της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που ξεκίνησε από ένα απάνθρωπο σύστημα εθνικοσοσιαλισμού, οι Γερμανοί είχαν τη στήριξη των Ευρωπαίων. Οταν ο Κόνραντ Αντενάουερ ξεκίνησε την πολιτική της συμφιλίωσης και ευρωπαϊκής ενοποίησης είχε την υποστήριξη άλλων ηγετών και των Ευρωπαίων πολιτών. Η Γερμανία είναι μέχρι σήμερα βαθιά ριζωμένη στην ευρωπαϊκή ιδέα, και η καγκελάριος Μέρκελ είναι απόλυτα προσηλωμένη σε αυτή την πολιτική.
- Πώς αποτιμάτε την άνοδο της Χρυσής Αυγής;
- Η ενίσχυση εξτρεμιστικών κομμάτων προκαλεί ανησυχία. Γνωρίζουμε από την ιστορική εμπειρία μας τη ζημία που προκαλούν στους λαούς. Είναι ευθύνη μας ως Γερμανοί, Ελληνες και Ευρωπαίοι, να ακολουθήσουμε πολιτικές που εδράζονται στην αλληλοκατανόηση και την εμπιστοσύνη, και όχι σε αποκλεισμούς λαών και χωρών. Το κοινό μας μέλλον βρίσκεται σε μια ισχυρή δημοκρατική Ε. Ε.    kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»