Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα ΓράμματαΕκτυπώστε το Αρθροmail to


Tη στενή συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας επιβεβαίωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αντώνης Σαμαράς και Μπόικο Μπορίσοφ, που συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών, η δεύτερη μετά τον Ιούλιο του 2010.
Ο πρωθυπουργός και ο Βούλγαρος ομόλογός του είχαν συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Σαμαρά να σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει επενδύσει 2,8 δισ. ευρώ στην Βουλγαρία και τον κ. Μπορίσοφ να τονίζει ότι οι δυο πλευρές σχεδιάζουν την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων που θα συνδέουν την Σόφια με τη Θεσσαλονίκη.
Οι δύο πρωθυπουργοί όμως έστειλαν κοινό μήνυμα στα Σκόπια ότι η διαδικασία της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ περνά από τη διευθέτηση της διαφοράς με την Ελλάδα για κοινά αποδεκτή ονομασία.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε αμέσως μετά ο Αντώνης Σαμαράς, οι δυο χώρες "επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους να συνεργαστούν ακόμη πιο εντατικά και ακόμη πιο στενά, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο".
"Η συνεργασία αυτή είναι πολυεπίπεδη, στηρίζεται στις άριστες σχέσεις των δυο χωρών... αφορά όλο το φάσμα των οικονομικών, γεωπολιτικών, οικονομικών ζητημάτων που απασχολούν τις δυο χώρες" σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία αυτή στρατηγική και υπογραμμίζοντας ότι "μπορεί πραγματικά να μεγιστοποιήσει την ευημερία, την επιρροή αλλά και την ασφάλεια και των δύο, καθώς και ολόκληρης της περιοχής".
Επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση τέθηκαν -όπως είπε ο κ. Σαμαράς- όλες οι πτυχές των διμερών σχέσεων και προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ υπογράφηκαν συμφωνίες στους τομείς της αγροτικής ανάπτυξης, της τεχνολογίας, πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, επιστήμης, πολιτισμού και αθλητισμού. Έμφαση δόθηκε στη διασυνοριακή συνεργασία, στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, στην παράνομη μετανάστευση και στη διαχείριση των υδάτων.
"Επιβεβαιώσαμε την κοινή στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, αλλά και στην υποχρέωση αυτών των χωρών να σέβονται τις αρχές της καλής γειτονίας. Και μάλιστα η αρχή αυτή του σεβασμού της καλής γειτονίας αναγνωρίζεται πλέον και ως προϋπόθεση για να ενταχτούν οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς" σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς, κάνοντας έμμεση αναφορά στο Σκοπιανό.
Μήνυμα προς την ίδια κατεύθυνση έστειλε από την πλευρά του και ο κ. Μπορίσοφ, λέγοντας: "Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας των δυτικών Βαλκανίων στις δομές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Μόνο τότε θα υπάρχει συνεργασία και ειρήνη. Αλλά έτσι όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία τηρούν αυστηρά τα θέματα που αφορούν τον αμοιβαίο σεβασμό... έτσι ελπίζω όλα τα κράτη από την περιοχή που θέλουν και επιθυμούν να μπουν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, να τηρήσουν όλους αυτούς τους κανόνες, έτσι όπως τους τηρούμε εμείς".
Ο κ. Μπορίσοφ επισήμανε ότι "οι βουλγαροελληνικές σχέσεις ήταν πάντα υποδειγματικές" και πρόσθεσε ότι υπάρχουν θέματα που επιδέχονται βελτίωσης προς όφελος της ευημερίας των δύο λαών, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δηλώσεις του στον άξονα Στρυμώνα και στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.
Νωρίτερα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είχε γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προεδρικό μέγαρο όπου και επιβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.  MEGA GEGONOTA

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»