ΠOΛITIKHHμερομηνία δημοσίευσης16-12-12

Αγοράζουν τα ομόλογα και μετά το «κούρεμα»

Οι αγορές προεξοφλούν ανοδική κίνηση γι’ αυτό και οι αποδόσεις είναι υψηλέςΤου Ηλια Γ. Μπελλου
Ανάρπαστα παραμένουν, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς την Τρίτη, τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία βρίσκονται πλέον, στη συντριπτική τους πλειονότητα, στα χέρια ξένων επενδυτών. Αυτό προκύπτει τόσο από την κατά 5% άνοδο του 10ετούς τίτλου την Τετάρτη, μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς (και την κατά 8,5% την Τρίτη), όσο και από την ευρύτερη συμπεριφορά της αγοράς, η οποία προεξοφλεί σαφώς υψηλότερα επίπεδα για το ελληνικό χρέος.
Πρέπει να τονιστεί ότι από την ανακοίνωση του εγχειρήματος της επαναγοράς στο Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου έως αυτή την Τετάρτη, τα εν λόγω ομόλογα σημείωσαν κέρδη της τάξης του 36%. Το 25% σημειώθηκε μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, από την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου έως την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, οπότε και η τιμή τους κινήθηκε από τα 34,40 λεπτά στα 47. Για το καλάθι των 20 ελληνικών ομολόγων, γνωστό και ως strip, η άνοδος από τα 28,1 λεπτά ανά ευρώ ονομαστικής αξίας έως τα 38, στα μέσα αυτής της εβδομάδας, ήταν της τάξης του 35%. Από τα χαμηλά των 13,3 λεπτών, στα οποία διαπραγματευόταν το strip το καλοκαίρι, οι αποδόσεις έφτασαν στο 185%.
«Οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν κίνηση προς σαφώς υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα», εξηγεί στην «Κ» στέλεχος του treasury room μεγάλου βρετανικού οίκου, συμπληρώνοντας πως την ίδια ώρα η προσφορά τίτλων στη δευτερογενή αγορά, που θα μπορούσε να πιέσει τις τιμές, έχει περιοριστεί δραστικά από την ίδια την επαναγορά.
Ηδη κάποιοι μιλούν για επικείμενη κίνηση των τιμών του strip προς τα 50 λεπτά ανά ευρώ και μάλιστα σε ορίζοντα τριμήνου, διάστημα κατά το οποίο εκτιμάται ότι δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να εκδηλωθούν δυσάρεστες εκπλήξεις από πλευράς country risk, αλλά και θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας. Μια τέτοια αποτίμηση, όμως, μεταφράζεται σε απόδοση για το 10ετές ομόλογο, που λήγει το 2023, της τάξης του 7%. Επίπεδο το οποίο αρχίζει να προσεγγίζει τα προ εξόδου από τις αγορές επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, επισημαίνει η ίδια πηγή. Και επίπεδο που σε κάθε περίπτωση θα δημιουργούσε περαιτέρω θετικό κλίμα για την ελληνική υπόθεση.
Σημειώνεται πως η μεσοσταθμική απόδοση των ελληνικών ομολόγων έχει υποχωρήσει ήδη κοντά στο 11,5% από 22,5% στα μέσα Ιουνίου και του 10ετούς τίτλου στο 12% από 26% τον Ιούνιο. Αντιστοίχως τα spreads με τα γερμανικά ομόλογα αναφοράς έχουν υποχωρήσει κατά 1.000 μονάδες βάσης για το strip και κατά 1.330 για το 10ετές. Με δεδομένο πως το ελληνικό χρέος παραμένει ως επί το πλείστον σε χαρτοφυλάκια hedge funds, η συντήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα ακόμα και με όρους «τεχνικών τρόπων» αποτελεί θεωρητικά τουλάχιστον εύκολη υπόθεση, σχολιάζει Ελληνας διαχειριστής μεγάλης τράπεζας.
Στα χέρια των hedge funds εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή διακρατείται ελληνικό χρέος συνολικής ονομαστικής αξίας 10 έως 15 δισ. ευρώ μετά και τις νέες αγορές στις οποίες προέβησαν το τελευταίο διάστημα. Τα περισσότερα από αυτά ακολουθούν στρατηγική αύξηση θέσεων σε ελληνικά ομόλογα χρηματοδοτώντας την από τα κέρδη που εγγράφουν τόσο από την επαναγορά ομολόγων όσο και από την πώληση θέσεών τους στη δευτερογενή. Χαρακτηριστική η απόφαση της Greylock Capital Management LLC, η οποία, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Hans Humes, προσέφερε μόνον το 60% περίπου των τίτλων που κατείχε επισημαίνοντας πως «αποτελούν μια πολύ καλή επένδυση, η απόδοση της οποίας είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη».     kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc