Ισχυρά χαρτιά για τη ΝΔ ο Σαμαράς και η συσπείρωση

Ισχυρά χαρτιά για τη ΝΔ ο Σαμαράς και η συσπείρωση

Μέσα σε ένα κλίμα έντονης πόλωσης, που ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται, τα κομματικά επιτελεία προετοιμάζουν τα «κρυφά» τους όπλα, προκειμένου να δώσουν την εκλογική μάχη της 25ης Ιανουαρίου.

Ισχυρά χαρτιά για τη ΝΔ ο Σαμαράς και η συσπείρωση
Οι εκλογές, που ουσιαστικά προκηρύχθηκαν χθες, με το τέλος της τρίτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας, όπου ο κ. Δήμας συγκέντρωσε 168 «ναι», ενώ υπήρξαν και 132 «παρών», είναι βέβαιον ότι θα κριθούν μέσα στις προσεχείς τρεις εβδομάδες, καθώς αυτήν τη ώρα -σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις- δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί, με δεδομένο μάλιστα ότι και το τοπίο παραμένει θολό, με τον κ. Παπανδρέου να ετοιμάζει νέο κόμμα και τη ΔΗΜΑΡ να είναι έτοιμη να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ηγέτες όλων των κομμάτων σχεδιάζουν ήδη τη στρατηγική τους, ενώ παράλληλα επεξεργάζονται και τις «γραμμές» πάνω στις όποιες θα στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους. Στη ΝΔ ως «ισχυρό χαρτί» προβάλλεται η εικόνα του ίδιου του κ. Αντ. Σαμαρά κόντρα σε αυτήν του κ. Αλ. Τσίπρα, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η αντιπαράθεση πρέπει να διεξαχθεί στη βάση του διλήμματος «ΣΥΡΙΖΑ ή μνημονιακή κυβέρνηση», ενώ ο κ. Β. Βενιζέλος προβάλλει για το ΠΑΣΟΚ την εικόνα του εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.
Στο εσωτερικό της ΝΔ έχουν ξεκινήσει ήδη οι συσκέψεις κορυφής, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής οι επιτελείς του κυβερνώντος κόμματος έχουν καταλήξει ότι αυτή θα στηριχτεί στα εξής:
Στην προβολή της εικόνας του πρωθυπουργού, καθώς -σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά- υπερτερεί σε θετικές κρίσεις έναντι αυτής του κ. Τσίπρα, ενώ είναι καλύτερη και από εκείνη της ΝΔ συνολικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο ίδιος ο κ. Σαμαράς στη δήλωσή του μετά το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας αναφέρθηκε αρκετές φορές σε πρώτο ενικό πρόσωπο.
Σε πρώτο ενικό
«Είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ασφαλή πορεία της χώρας. Είμαι εδώ για να εγγυηθώ ότι η χώρα θα φτάσει στο λιμάνι της ασφάλειας και της σταθερότητας. Χωρίς να κινδυνεύσουν ούτε οι θυσίες που έγιναν μέχρι σήμερα, ούτε και η ανάκαμψη που ήδη έχει αρχίσει. Είμαι εδώ για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο ή σε αμφισβήτηση τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.
Στην προβολή του διλήμματος: αλήθεια - ψεύτικες υποσχέσεις. Στόχος είναι η αποδόμηση των θέσεων που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο χαρακτηρισμός αυτών ως ανέφικτες και επικίνδυνες για την ελληνική οικονομία. Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του χθες έδωσε το στίγμα των προθέσεών του λέγοντας:
«Στις τέσσερις εβδομάδες έως τις εκλογές ο λαός θα μάθει όλη την αλήθεια, ώστε να αποφασίσει για το μέλλον του, στην πιο καθοριστική εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών. Ολη την αλήθεια για το πού βρίσκεται η χώρα σήμερα, για το πόσο κοντά βρισκόμαστε στην οριστική έξοδο από την κρίση. Αλλά και να μάθει ο λαός την αλήθεια για το πόσο εύκολο είναι να ξανακυλήσουμε στην πιο βαθιά και στην πιο δραματική κρίση. Για το πού, δηλαδή, οδηγούν οι ανευθυνότητες της αντιπολίτευσης».
«Είναι τώρα η ώρα της Δημοκρατίας! Και Δημοκρατία σημαίνει αλήθεια και ευθύνη. Οχι συκοφαντίες, όχι ψέματα και ψεύτικες υποσχέσεις, όχι λαϊκισμός και πυροτεχνήματα, όχι εκλογικοί εκβιασμοί και τρομοκρατία», κατέληξε.
Στη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ, καθώς και στην «αφύπνιση» νεοδημοκρατών και οπαδών της ευρύτερης φιλελεύθερης παράταξης που στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις επέλεξαν είτε την αποχή, είτε την ψήφιση άλλου κομματικού σχηματισμού του ευρύτερου κεντροδεξιού χώρου, με βασικό επιχείρημα «να μην έρθει ο Τσίπρας».
Στην ταύτιση του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι οι ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ, που προέρχονται στην πλειοψηφία τους από την Κεντροδεξιά, δεν συμφωνούν με τη θέση του κ. Καμμένου για πρόωρες εκλογές και θα τον τιμωρήσουν στις προσεχείς εκλογές.
Ηδη ο κ. Σαμαράς έχει μιλήσει για «βούρκο», όταν αναφέρεται στο δίδυμο -όπως λέει- Τσίπρα - Καμμένου και στα όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα με τις δήθεν απόπειρες δωροδοκίας, τους «κουμπαράδες» κ.λπ. Η ΝΔ θα επισημάνει τις επόμενες προεκλογικές εβδομάδες ότι από τις αποφάσεις που θα λάβει ο ελληνικός λαός θα κριθεί συνολικά η πορεία της χώρας και τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης θα φανούν πολύ άμεσα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τόνισε: «Το σωστό θα δικαιωθεί τώρα. Το λάθος θα πληρωθεί τώρα. Η ανευθυνότητα θα τιμωρηθεί τώρα. Οχι μετά από χρόνια. Μετά από μέρες ή εβδομάδες».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ
Ενωτικό κάλεσμα μετά την ψηφοφορία στη Βουλή
Με μια ενωτική δήλωση και κινούμενος πέρα και πάνω από κόμματα ο κ. Στ. Δήμας σχολίασε χθες το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια και νηφαλιότητα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο κ. Δήμας, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» θα είναι ο υποψήφιος που θα προτείνει η ΝΔ και μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου-, αφού ευχαρίστησε τους βουλευτές που τον ψήφισαν λέγοντας ότι «αποτελούν καθαρή πλειοψηφία της ελληνικής αντιπροσωπείας», προσέθεσε: «Οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις έχουν τώρα υπέρτατο χρέος να αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια και νηφαλιότητα, με υπευθυνότητα και με πρόθεση συναίνεσης τις πραγματικές οικονομικές και διεθνοπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Αυτό που μας ενώνει είναι υψηλότερο, ισχυρότερο και διαρκέστερο από οτιδήποτε άλλο. Είναι η Ελλάδα».
Ακόμη, αφού σημείωσε ότι «η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή θα ήταν η ορθή επιλογή», τόνισε: «Παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα με την προσφυγή στις κάλπες και το πολιτικό σύστημα μαζί με τον ελληνικό λαό οφείλει να εξασφαλίσει τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος και του κράτους δικαίου, μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης».
ΣΧΕΔΟΝ ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ
Κυριαρχούν οι μετακινήσεις βουλευτών
Ετοιμες είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους οι εκλογικές λίστες της ΝΔ, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει δοθεί η εντολή να προετοιμάσουν την επεξεργασία των υποψηφιοτήτων έτσι ώστε το κόμμα να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας προεκλογικής εκστρατείας-εξπρές.
Ο κ. Σαμαράς είχε δώσει τις σχετικές οδηγίες στον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Ανδρ. Παπαμιμίκο, ο οποίος με τη σειρά του ήταν σε «ανοιχτή γραμμή» με τον Δημ. Σταμάτη.
Χθες μάλιστα έγινε και η πρώτη σύσκεψη στα γραφεία της ΝΔ, με τη συμμετοχή «γαλάζιων δημάρχων» από ολόκληρη τη χώρα και των κ. Μεϊμαράκη, Σταμάτη και Παπαμιμίκου.
Στα ψηφοδέλτια της ΝΔ κυριαρχούν οι μετακινήσεις πολλών νυν βουλευτών, καθώς όλοι τους αναζητούν καλύτερες πιθανότητες εκλογής.
Η αρχή γίνεται από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, καθώς οι περισσότεροι που ήταν στη συγκεκριμένη λίστα το '12 μετακινούνται.
Οι υποψηφιότητες
Η Ντ. Μπακογιάννη επιστρέφει στην Α' Αθηνών, ο Γ. Μιχελάκης στη Β' Αθηνών και ο Χαρ. Αθανασίου στη Μυτιλήνη.
Στη Β' Αθηνών θα υπάρξουν και «νέες είσοδοι» πρωτοκλασάτων υποψηφίων.
Συγκεκριμένα, υποψήφιος θα είναι ο Γ. Κουμουτσάκος, αλλά και ο Ν. Δένδιας (μετακομίζει από την Κέρκυρα) και η Α. Ασημακοπούλου (που προέρχεται από τη λιστα των Ιωαννίνων).
Στην Α' Αθηνών η μετακόμιση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην ΕΕ, η επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη, η επάνοδος του Νικήτα Κακλαμάνη, η δήλωση αποχώρησης από την πολιτική του Πρ. Παυλόπουλου και η παραίτηση του Ανδρέα Ψυχάρη αλλάζουν τα δεδομένα.
Αγνωστο είναι επίσης το εάν η υποψηφιότητα του Θ. Πλεύρη (που θα υποστηριχθεί από τους κ. Βορίδη και Γεωργιάδη) θα έχει δυναμική, ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης μετακόμισε ήδη στην εκλογική περιφέρεια της Χίου, από όπου έχει αποσυρθεί ο πρώην υπουργός Κ. Μουσουρούλης.
Στη Β' Πειραιώς είναι πιθανόν να επιστρέψει ο Γ. Κουράκος, αλλάζοντας τις -ούτως ή άλλως- ευαίσθητες ισορροπίες μεταξύ των Γ. Τραγάκη και Τ. Νεράντζη και Φ. Κρανιδιώτη, ενώ στα Δωδεκάνησα επιστρέφει ως υποψήφια της ΝΔ, Μ. Ιατρίδη.
Στην Α' Θεσσαλονίκης αλλαγές ουσιαστικές δεν θα υπάρξουν. Υποψήφιος θα είναι και πάλι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ενώ στις Σέρρες θα υπάρξει ακόμη ένα στέλεχος με το ίδιο ονοματεπώνυμο: ο γιος του Αχ. Καραμανλή, Κωνσταντίνος.
Γιάννης Σαραντάκος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»