Fitch: Οι πρόωρες εκλογές αυξάνουν το ρίσκο αλλαγής αξιολόγησης

Fitch: Οι πρόωρες εκλογές αυξάνουν το ρίσκο αλλαγής αξιολόγησης

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Οι πρόωρες εκλογές αυξάνουν το ρίσκο αλλαγής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, αναφέρει ο οίκος Fitch σε σχόλιο που δημοσίευσε την Τρίτη, σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Όπως αναφέρεται, οι διαπραγματεύσεις με τους επίσημους δανειστές και η πιθανή επάνοδος στις αγορές θα τεθούν σε αναμονή έως ότου γίνουν οι εκλογές. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η πολιτική αβεβαιότητα πιθανότατα θα παραμείνει υψηλή για «ορισμένους μήνες».
Σύμφωνα με τη Fitch, υπάρχουν δύο εστίες κινδύνου. Πρώτον, οι παρατεταμένες συζητήσεις με την τρόικα σε συνδυασμό με την μη πρόσβαση στις αγορές, που θα δημιουργήσουν πίεση στα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.
Δεύτερον, πιθανή πίεση που μπορεί να ασκηθεί στην οικονομία από αρνητική αντίδραση των καταθετών.
Και οι δύο παράγοντες μπορούν να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση και τους δανειστές, ώστε να φτάσουν σε συμφωνία.
Η Fitch υποστηρίζει ακόμη ότι αν βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει και τον πρώτο λόγο σε πιθανή κυβέρνηση, ενώ αν αποτύχει η Ελλάδα να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα ακολουθήσουν και δεύτερες, γεγονός που θα επιτείνει την πολιτική αβεβαιότητα.
Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ τρόικας και νέου κυβερνητικού σχήματος, ενώ σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις πιθανής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με την τροικα θα είναι πιο δύσκολες, καθώς μπορεί ο κ. Τσίπρας να έχει δεσμευτεί στην επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος και στην αποπληρωμή του ΔΝΤ και των ιδιωτών δανειστών, αλλά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πιθανότατα θα σταματήσει και θα υπάρξει πίεση στο μισθολογικό κονδύλι του Δημοσίου.
Επίσης, αναφέρει ότι θα υπάρξουν δημοσιονομικά ρίσκα, καθώς ενδεχομένως να αφαιρεθεί και ο φόρος επί της ακίνητης περιουσίας.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»