Τα διεθνή μέσα σχολιάζουν τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 

Τα διεθνή μέσα σχολιάζουν τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Ξένος Τύπος
«Ενα βήμα πιο κοντά» στο ενδεχόμενο το πρόωρων εκλογών βρίσκεται η χώρα σύμφωνα με δημοσιεύματα των διεθνών μέσων μετά την λήξη της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το πρακτορείο Bloomberg σε άρθρο του λίγα λεπτά μετά το πέρας της ψηφοφορίας με τίτλο: «Η Ελλάδα κινείται πιο κοντά στις εκλογές καθώς ο Σαμαράς χάνει στην ψηφοφορία», υπογραμμίζει πως πλέον το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι «πιο κοντά», ενώ τονίζει πως «η προσοχή πλέον στρέφεται στην τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου. Η αποτυχία συγκέντρωσης των 180 ψήφων «θα έχει ως συνέπεια τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, η προοπτική των οποίων έχει φοβίσει τις αγορές, ανακαλώντας μνήμες της οικονομικής κρίσης του 2012, όταν η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη βρισκόταν σε κίνδυνο». 
Oι Financial Times σημειώνουν πως είναι απίθανο ο κυβερνητικός συνασπισμός να βρει τους 180 στην τρίτη ψηφοφορία ενώ παράλληλα επισημαίνουν πως «τα δύο μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης (σ.σ. Ανεξάρτητοι Έλληνες και Δημοκρατική Αριστερά) που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά αναμένεται να απέχουν». Έτσι πλέον «προβάλει η προοπτική για πρόωρες εκλογές και νίκη του αντιιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει το δημοσίευμα προσθέτοντας πως «ορισμένοι αναλυτές υποστήριζαν ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να συγκεντρώσει τουλάχιστον 170 ψήφους στη σημερινή ψηφοφορία για να έχει εύλογες πιθανότητες επιτυχίας στην τρίτη ψηφοφορία της Δευτέρας».
Στη διαδικασία της Προεδρικής εκλογής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα αναφέρεται και μέρος του ιταλικού τύπου. Οι 168 ψήφοι υπέρ της εκλογής του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, «είναι ένα αποτέλεσμα θετικότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών. O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχει λίγες περισσότερες ελπίδες, τώρα, να καταφέρει να τετραγωνίσει τον κύκλο κατά την τρίτη ψηφοφορία, η οποία έχει ορισθεί για τις 29 Δεκεμβρίου, όταν θα αρκούν 180 ψήφοι», γράφει ο απεσταλμένος της εφημερίδας La Repubblica Έττορε Λιβίνι.  «Όλη η Ευρώπη περιμένει την ψηφοφορία αυτή με κομμένη την ανάσα: αν ο νέος Πρόεδρος δεν εκλεγεί ούτε κατά την τρίτη ψηφοφορία, η Ελλάδα θα προσέλθει στις κάλπες στα τέλη Ιανουαρίου, για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Και σε όλα τα γκάλοπ (έστω και με μια διαφορά που μειώνεται ελαφρά) διατηρεί το προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ του κ.  Αλέξη Τσίπρα, η οποία είναι έτοιμη να θέσει υπό αμφισβήτηση τις συμφωνίες με την Τρόικα», προσθέτει η εφημερίδα.
Στην διαδικτυακή της έκδοση, η εφημερίδα La Stampaαναφέρει ότι «με την σημερινή ψηφοφορία σημειώθηκε ελαφρά πρόοδος. Οκτώ επιπλέον βουλευτές, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, εκφράστηκαν υπέρ του Σταύρου Δήμα», αλλά είναι ακόμη «πολύ λίγοι για να του εγγυηθούν την κατάκτηση του υψηλότερου θεσμικού αξιώματος». Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τις ενδεχόμενες εκλογές ως «έργο τρόμου για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και για τις αγορές και την Ευρώπη, οι χρηματαγορές της οποίας υπέφεραν ήδη, τις περασμένες ημέρες, εξαιτίας της πολιτικής αυτής κρίσης». Η εφημερίδα προσθέτει ότι η διαφορά ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί, στην παρούσα φάση, στο 3,4% και σημειώνει, επίσης, ότι «το 55% των Ελλήνων τάσσεται κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι ο Τσίπρας και το κόμμα του ίσως υπερεκτίμησαν τυχόν ευνοϊκές συνέπειες, προς όφελός τους, από ενδεχόμενη αποτυχία της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου».

Σε ανάλυση του Φράνκο Βεντουρίνι, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Corriere Della Sera, υπογραμμίζεται ότι «εξαιτίας της Ελλάδας οι αγορές τρέμουν και πάλι» και πως αν το όλο τοπίο δεν αλλάξει «η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε εμπροσθοφυλακή μιας ευρύτερης εκλογικής εξέγερσης κατά της λιτότητας». Ο αναλυτής προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει την οικονομική κάλυψη «για την εφαρμογή των προγραμματικών δεσμεύσεών του υπέρ του εξασθενημένου ελληνικού λαού». «Κατά συνέπεια, αναμένεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλύψει μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Ιl Sole 24 Ore, το σημερινό αποτέλεσμα αποτελεί πρόοδο σε σχέση με την πρώτη ψηφοφορία, αλλά οι παρατηρητές είχαν αναφερθεί, στις προβλέψεις τους, σε 170 ψήφους.
Η εφημερίδα του Μιλάνου κάνει αναφορά, παράλληλα, στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, με το οποίο δεσμεύθηκε, σε περίπτωση εκλογής νέου Προέδρου, να προκηρυχθούν εκλογές τον Φθινόπωρο του 2015 και αναφέρθηκε, ταυτόχρονα, στη δυνατότητα να διευρυνθεί η σύνθεση της κυβερνητικής ομάδας. «Το χρηματιστήριο της Αθήνας παρακολουθεί με αγωνία την όλη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και αργά σήμερα το πρωί παρουσίαζε απώλειες της τάξης του 2,43%», καταλήγει η εφημερίδα. 
Το πρακτορείο Reuters αναφερόμενο στις προθέσεις και προσδοκώμενες στάσεις των βουλευτών από την ΔΗΜΑΡ αλλά και από το κόμμα των ΑΝΕΛ σημειώνει πως ναι μεν έχουν δηλώσει ότι δεν θα υπερψηφίσουν τον κ. Δήμα,  «ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο πόση πειθαρχία μπορεί να επιβάλουν στα μέλη τους ενώ είναι πιθανός ένας πυρετώδης γύρος διαβουλεύσεων και τηλεφωνημάτων μέσα στα Χριστούγεννα».
Για «αβεβαιότητα» και «ανησυχίες» κάνουν λόγο τα αμερικανικά ΜΜΕ
Στους New York Times, που καταγράφει την ανταπόκριση του Associated Press, όπως και άλλες ιστοσελίδες αμερικανικών ΜΜΕ, αναφέρεται ότι «οι Έλληνες βουλευτές απέτυχαν σήμερα να εκλέξουν νέο Πρόεδρο, υποδαυλίζοντας τις ανησυχίες πως η χώρα πλησιάζει σε πρόωρες εκλογές», και επισημαίνει την πιθανότητα να κερδίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια, υποστηρίζεται ότι «κατά τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν αυξηθεί οι φόβοι για παρατεταμένη αστάθεια στην Ελλάδα», κάνοντας λόγο για «άσκηση πιέσεων προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας».
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι «οι επενδυτές πιστεύουν πως οι πρόωρες εκλογές θα οδηγήσουν σε μια αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα», σημειώνοντας την «ανάδυση», που σημειώθηκε πρόσφατα, της ελληνικής οικονομίας, μετά από «μια σοβαρή εξαετή ύφεση». Επίσης, τονίζεται ότι «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει δηλώσει ότι θέλει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος διάσωσης της χώρας» και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις». Στην ανταπόκριση καταγράφονται εκτιμήσεις αναλυτών και οικονομολόγων για τις «ανησυχίες των επενδυτών» μπροστά το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών και μιας πιθανής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Wall Street Journal, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρει ότι «ο υποψήφιος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία απέτυχε να κερδίσει ικανή υποστήριξη σε ένα δεύτερο γύρο κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας, ωστόσο κατόρθωσε να συγκεντρώσει οκτώ περισσότερες ψήφους από ό,τι στον πρώτο γύρο» και πως αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρων εκλογών για τις αρχές του επόμενου έτους.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι «η εκ νέου αποτυχία εκλογής ΠτΔ, επηρέασε το αίσθημα των αγορών, παρά το γεγονός ότι ήταν αναμενόμενη, με το δείκτη του Χρηματιστηρίου να καταγράφει πτώση 1,9%. Σύμφωνα με αναλυτές, εξακολουθεί να παραμένει δύσκολο για την κυβέρνηση να βρει τις απαιτούμενες ψήφους, αυξάνοντας τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου».
«Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν ο κ. Σαμαράς έχει περιθώριο να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να κερδίσουν ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη για τον Σταύρο Δήμα. Με δεδομένα τα σημερινά αποτελέσματα δεν φαίνεται πιθανό» δήλωσε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, Χάρης Μυλωνάς. kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc