Fitch: Οι εκλογές αυξάνουν τους κίνδυνους για την πιστοληπτική ικανότητα

Fitch: Οι εκλογές αυξάνουν τους κίνδυνους για την πιστοληπτική ικανότητα

Fitch: Οι εκλογές αυξάνουν τους κίνδυνους για την πιστοληπτική ικανότητα
Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα ήταν πολύ πιο «αγχώδεις» υποστηρίζει η Fitch Ratings.   (Φωτογραφία:  Reuters )
  • 0
Aθήνα
Στην επισήμανση πως οι πρόωρες εκλογές που θα διενεργηθούν στην Ελλάδα, μετά την αποτυχία του ελληνικού κοινοβουλίου να εκλέξει νέο Πρόεδρο, αυξάνουν τους κίνδυνους για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας προχώρησε σήμερα Τρίτη ο οίκος Fitch Ratings.
 
Όπως αναφέρει σε σχετική έκθεση ο οίκος, τόσο οι διαπραγματεύσεις με τους επίσημους πιστωτές της χώρας, καθώς και κάθε ενδεχόμενη πρόσβαση στις αγορές θα τεθεί σε αναμονή μέχρι και μετά τις εκλογές. «Μετά τις εκλογές, οι οποίες είναι πιθανό να λάβουν χώρα στις 25 Ιανουαρίου, η πολιτική και η πολιτική αβεβαιότητα μάλλον θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μερικούς μήνες», αναφέρει ο οίκος.
Ο οίκος σημειώνει πως εάν η αριστερή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει το μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων, θα λάβει ένα μπόνους 50 εδρών και, ως εκ τούτου, θα μέρος οποιασδήποτε κυβέρνησης σχηματισθεί.
Σημειώνει δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατηρήσει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις από την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου. Ωστόσο, αυτό το προβάδισμα έχει μειωθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες , κάτι που σύμφωνα με την Fitch καθιστά την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ απίθανη.
«Εάν η διαμόρφωση ενός νέου συνασπισμού δεν είναι δυνατή η Ελλάδα θα επιστρέψει στις κάλπες, κάτι που θα παρατείνει περαιτέρω την πολιτική αβεβαιότητα», σημειώνει ο οίκος στην έκθεσή του.
Ακόμη, η Fitch αναφέρει πως υπάρχουν δύο βασικοί δίαυλοι μέσω των οποίων θα μπορούσε να ασκήσει πίεση ο πολιτικός κίνδυνος στο πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας.
Ο πρώτος σχετίζεται με ενδεχόμενο παρατεταμένο αδιέξοδο με την τρόικα σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόσβασης στις αγορές, ακόμη και αν υποτεθεί ότι ο προϋπολογισμός θα κρατηθεί υπό αυστηρό έλεγχο. Ο δεύτερος σχετίζεται με την αντίδραση των καταθετών στις εξελίξεις, καθώς η ευρύτερη ελληνική οικονομία θα μπορούσε να βρεθεί υπό πίεση από νέες εκροές κεφαλαίων. «Και οι δύο αυτοί παράγοντες θα ασκήσουν πρόσθετη πίεση για τη νέα ελληνική κυβέρνηση και τους ξένους πιστωτές της για να φθάσουν σε συμφωνία», αναφέρει ο οίκος.
Πάντως, η Fitch εκτιμά πως υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό μεταξύ της τρόικας και της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Όπως σημειώνει, αυτό ισχύει και για μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αν και οι διαπραγματεύσεις θα ήταν πολύ πιο «αγχώδεις».
Ο οίκος υπογραμμίζει πως ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει εξομαλύνει τη στάση του κόμματός του από το 2012 και έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση ενός πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού, αλλά και ότι θα τιμήσει τις υποχρεώσεις Ελλάδα προς το ΔΝΤ και ιδιωτών πιστωτών (honouring Greece's obligations to MF and private creditors).
Ωστόσο, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πιθανότατα θα φθάσει σε πλήρες αδιέξοδο με μια ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ και θα υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα. Ο φόρος ακίνητης περιουσίας μπορεί επίσης να εξαλειφθεί με αποτέλεσμα ο συνολικός δημοσιονομικός κίνδυνος να αυξηθεί.
 θεόδωρος Κουκάκης

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc