Spiegel: σηματοδοτεί το PEGIDA το τέλος της ανεκτικότητας στη Γερμανία;

Spiegel: σηματοδοτεί το PEGIDA το τέλος της ανεκτικότητας στη Γερμανία;

Πολίτες ενώνονται με ακροδεξιούς κατά της «ισλαμοποίησης» της Δύσης
Spiegel: σηματοδοτεί το PEGIDA το τέλος της ανεκτικότητας στη Γερμανία;
Μισαλλοδοξία, ξενοφοβία, ρατσισμός, ακροδεξιά ρητορική και στο βάθος...Χίτλερ. Μέλη και συμπαθούντες του ανερχόμενου αντιμεταναστευτικού κινήματος Pegida διαδηλώνουν κάθε Δευτέρα στη Δρέσδη.
1
εκτύπωση  

«Απογοητευμένοι» Γερμανοί πολίτες ενώνουν τις δυνάμεις τους με ακροδεξιούς για να σχηματίσουν ένα κίνημα διαμαρτυρίας κατά της «ισλαμοποίησης της Δύσης». Αποτελεί αυτό το τέλος της ανεκτικότητας που χαρακτήριζε την μεταπολεμική Γερμανία; αναρωτιέται το «Spiegel».
«Πρωτοπόρα» η οργάνωση PEGIDA (από το γερμανικό ακρωνύμιο «Πατριώτες Ευρωπαίοι Κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης») που διοργανώνει κάθε Δευτέρα στη Δρέσδη διαδήλωση κατά των μουσουλμάνων μεταναστών και της «ξένης πολιτιστικής κυριαρχίας στη χώρα μας». Αρχικά στις διαδηλώσεις συμμετείχαν λίγες εκατοντάδες άτομα αλλά πιο πρόσφατα έφθασαν τις 10.000.  
Τι συμβαίνει στη Γερμανία, τον δεύτερο δημοφιλέστερο προορισμό για μετανάστες παγκοσμίως; αναρωτιέται το γερμανικό περιοδικό. Πόσο μεγάλη απήχηση έχει το ακροδεξιό αυτό κίνημα και θα παραμείνει στη Δρέσδη ή θα εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα;  
Μέχρι στιγμής, στις διαδηλώσεις της PEGIDA που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις, όπως στο Κάσελ, συμμετείχαν μόνο λίγες εκατοντάδες άτομα _ σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα στις αντιδιαδηλώσεις συμμετείχαν περισσότεροι. Σε πόλεις όπως στην Κολωνία και στο Ντίσελντορφ, οι υποστηριχτές της PEGIDA οργανώνονται για να πραγματοποιήσουν μεγάλες κινητοποιήσεις μετά τα Χριστούγεννα.
Το 34% των Γερμανών θεωρεί ότι η χώρα «ισλαμοποιείται»
Οι Γερμανοί που μοιράζονται τις απόψεις της PEGIDA είναι ανησυχητικά πολλοί. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του «Spiegel», το 34% συμφωνεί ότι η Γερμανία ισλαμοποιείται όλο και περισσότερο.
Αλλά ακόμη και πριν ιδρυθεί η PEGIDA, οργανώσεις προσφύγων όπως η Pro Asyl και η Amadeu Antonio Foundation μέτρησαν περισσότερες από 200 διαδηλώσεις εναντίον χώρων φιλοξενίας προσφύγων από την αρχή του έτους. Ακροδεξιοί επιτίθενται σε χώρους μεταναστών κατά μέσο όρο δυο φορές την εβδομάδα στη Γερμανία.
Σ' αυτό το νέο κύμα διαμαρτυριών συναντώνται συντηρητικοί πολίτες που έχουν αρχίσει να δυσπιστούν προς τις δημοκρατικές αξίες, χούλιγκαν, νεοναζί και ακροδεξιοί οπαδοί θεωριών συνομωσίας. Οι ενδοιασμοί των πολιτών για την ακροδεξιά υποχωρούν και οι εξτρεμιστικές ξενοφοβικές ιδέες έχουν γίνει κοινωνικά αποδεκτές.
Οι περισσότεροι διαδηλωτές απορρίπτουν την ταμπέλα «ακροδεξιός» όμως δεν τους πειράζει να διαδηλώνουν κάθε Δευτέρα δίπλα σε ξυρισμένους με χοντρούς σβέρκους φωνάζοντας μαζί τους «Είμαστε ο λαός!».  
Μια Δευτέρα του Δεκεμβρίου στη Δρέσδη, ένας ανώνυμος ομιλητής της PEGIDA ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ«Έχω ένα όνειρο», είπε, «την ειρηνική συνύπαρξη όλων των ανθρώπων και των πολιτισμών αλλά η σκληρή πραγματικότητα δείχνει ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο». Και προειδοποίησε κατά των «διεστραμμένων ιδεών» που εισβάλουν στη Γερμανία.
Η στατιστική διαψεύδει την ξενοφοβία
Οι 100.000 ξένοι που ζουν στη Σαξονία, το γερμανικό κρατίδιο με πρωτεύουσα τη Δρέσδη, αποτελούν το 2,5% _ έναντι 13,4% στο Βερολίνο. Το ποσοστό των μουσουλμάνων που έχουν το προφίλ να επιχειρήσουν δυνητικά την ισλαμοποίηση της Σαξονίας υπολογίζεται στο 0,1% του πληθυσμού. Αλλά πολλοί από τους διαδηλωτές που κατεβαίνουν στους δρόμους κάθε Δευτέρα δεν πιστεύουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία και θεωρούν ότι ένα καρτέλ πολιτικών και κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης παραπλανεί ευθαρσώς το κοινό.
Η φαντασία των διαδηλωτών της Δευτέρας καλπάζει. Ένας δήλωσε για παράδειγμα ότι δεν επιθυμεί να δει τις εγγονές του να εξαναγκάζονται στο μέλλον να φορέσουν μαντίλα.
Ο ιδρυτής της PEGIDA, Λουτς Μπάχμαν, λέει ότι η ιδέα για την οργάνωση του ήρθε μια μέρα που περπατούσε στον κεντρικό δρόμο της Δρέσδης και είδε να διαδηλώνουν υποστηριχτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Ως αντίδραση, ίδρυσε μια σελίδα στο Facebook κατά της αποστολής όπλων στο ΡΚΚ (η κυβέρνηση της καγκελαρίουθΑνγκελα Μέρκελ τα έστειλε για να πολεμήσουν οι Κούρδοι τους τζιχαντιστές σε Συρία και Ιράκ).  
Η πρώτη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο και συμμετείχαν μόνο μια χούφτα άνθρωποι. Σήμερα, η σελίδα της PEGIDA στο Facebook έχει 44.000 φίλους _ ενώ εκείνη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στη Σαξονία έχει μόλις 661 φίλους.  
Το κοινό στοιχείο των διαδηλωτών είναι το αίσθημα ότι απειλούνται. Αναζητούν απλοϊκές λύσεις γι' αυτό έχουν επανέλθει στη μόδα όροι της ναζιστικής εποχής όπως «Volk» (λαός) και «Vaterland» (πατρίδα).
Από πού προέρχεται αυτός ο νέος εθνικισμός - ρατσισμός που είναι μασκαρεμένος σαν πατριωτισμός; «Απογοητευμένοι πολίτες με ακροδεξιά κλίση αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με τις κοινωνικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών», λέει ο Αλεξάντερ Χόισλερ, ειδικός στον ακροδεξιό εξτρεμισμό από το Ντίσελντορφ. Αυτοί αποζητούν μια κοινωνία που αντιστοιχεί στη Γερμανία της δεκαετίας του '50, πολύ προτού η χώρα γίνει προορισμός μεταναστών.TO BHMA

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc