Ανησυχία για την «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα

Ανησυχία για την «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα

Γερμανοί αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Παράγοντας ανησυχίας είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση.
Η αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την πορεία του ελληνικού προγράμματος στήριξης. Το Βερολίνο υποδέχθηκε με ψυχραιμία τις χθεσινές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας διά του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι οι συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα δεσμεύουν και τις μελλοντικές κυβερνήσεις.
Ωστόσο, το ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εθνικές εκλογές έδωσε στους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας νέες αφορμές για την «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα. Αυτό υπογραμμίζει από χθες και η συντριπτική πλειοψηφία των γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα περί τερματισμού της ακολουθούμενης πολιτικής λιτότητας γίνονται δεκτές με περίσκεψη και από μερίδα γερμανών εκπροσώπων και αναλυτών του χρηματοοικονομικού τομέα.
Όπως σημείωσε στη γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandradio η Γκέρτρουντ Τράουντ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας των κρατιδίων Έσσης-Θουριγγίας (Landesbank Hessen-Thüringen), «διακρίνουμε διαρθρωτικές αλλαγές, τομείς στους οποίους η Ελλάδα είναι ισχυρή, για παράδειγμα ο τουρισμός, αναπτύσσονται πάλι. Άρα αυτή ακριβώς ήταν η σωστή πορεία και είναι τόσο κρίμα που η πολιτική αστάθεια παρεμποδίζει τουλάχιστον προς στιγμήν το συνολικό εγχείρημα, αν δεν το αντιστρέφει».
«Δεν είναι απίθανο το worst-case scenario»
«Το worst-case scenario δυστυχώς δεν είναι απίθανο», εκτιμά ο Β. Γκέρκε
«Το worst-case scenario δυστυχώς δεν είναι απίθανο», εκτιμά ο Β. Γκέρκε
Ο Βόλφγκανγκ Γκέρκε, πρόεδρος του ανεξάρτητου Βαυαρικού Χρηματοοικονομικού Κέντρου (BFZ), σχολιάζει τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για κοινωνικές παροχές και νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους: «Δυστυχώς, όποιος υπόσχεται πολλά, μαζεύει συχνά πολλές ψήφους και οι πολίτες δεν μπορούν να εκτιμήσουν τις τελικές συνέπειες. Ως εκ τούτου, το χειρότερο δυνατό σενάριο (σ.σ. δηλαδή η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη) δυστυχώς δεν είναι απίθανο. Εκτός κι αν η πίεση της τρόικας ωθήσει τους πολίτες να πουν ότι δεν θέλουν να παίξουν με τη φωτιά», επισήμανε στο Deutschlandradio Kultur o γερμανός ειδικός.
Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν προβλέπουν διαδικασία εξόδου χώρας-μέλους από την ευρωζώνη, ο Β. Γκέρκε έχει διαφορετική άποψη: «Αν κάποιος κηρύσσει άκυρες τις ευρωπαϊκές συνθήκες -για παράδειγμα τη συνθήκη του Μάαστριχτ, τα όρια για το έλλειμμα που διατυπώνονται σε αυτήν- τότε βεβαίως μπορεί να αποβληθεί. Δε γίνεται να λέμε ότι πρέπει όλοι να παραμείνουν στο ευρώ πάση θυσία».
Άρης Καλτιριμτζής (Deutschlandradio)   

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc