Skip to main content

Υπενθύμιση σε Γερμανούς: «χρωστάτε στην Ελλάδα 1,5 τρισ. δραχμές!»

Υπενθύμιση σε Γερμανούς: «χρωστάτε στην Ελλάδα 1,5 τρισ. δραχμές!»

Εκτενές άρθρο εφημερίδας της Αυστρίας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις
Υπενθύμιση σε Γερμανούς: «χρωστάτε στην Ελλάδα  1,5 τρισ. δραχμές!»

26.12.2014 - 08.25
​Με ένα άρθρο – «καταπέλτη» για την Γερμανία κυκλοφόρησε η χριστουγεννιάτικη έκδοση μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Αυστρίας, η οποία τονίζει πως το Βερολίνο χρωστά στους Έλληνες 1,5 τρις. δραχμές, επικαλούμενη στοιχεία που συγκέντρωσε η ελληνική ομάδα εργασίας για το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις!
«Οι Γερμανοί στρατιώτες ήταν στην Ελλάδα από τον Απρίλιο του 1941 έως το Σεπτέμβριο του 1944 και πίσω τους δεν άφησαν τίποτε άλλο παρά καμένη γη, πείνα, σαδιστικές σφαγές και εκτοπίσεις», επισημαίνει η «Der Standard», με αφορμή την επικείμενη κατάθεση της σχετικής εμπιστευτικής έκθεσης, από την ειδική ομάδα εργασίας στον υπουργό Οικονομικών.
Μάλιστα, το άρθρο, που φέρει τον τίτλο  «Η οργή της Αθήνας για το αναγκαστικό δάνειο με τα δεκαπέντε μηδενικά», επισημαίνει πως η προγιαγιά του σημερινού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα, αυτοκτόνησε την ημέρα κατά την οποία εισέβαλε στην Αθήνα η Βέρμαχτ.
αυστριακη.jpg

Η «Der Standard» φιλοξενεί συνομιλία με τον Παναγιώτη Καρακούση, επικεφαλής της ομάδας εργασίας που επί δύο χρόνια ερεύνησε και υπολόγισε τι οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα. Ο κ. Καρακούσης  εκφράζει θλίψη βλέποντας, όπως λέει, μερικούς στη Γερμανία και αλλού να αμφισβητούν το προφανές, δηλαδή τις ζημίες που υπέστη η χώρα μας, καθώς αρκεί και μόνον να αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα είχε τις μεγαλύτερες απώλειες, με το 19% του πληθυσμού της εκείνη την εποχή, δηλαδή1,4 εκατομμύρια Έλληνεςνα έχουν πεθάνει ή τραυματιστεί.
Η εφημερίδα παρατηρεί ότι τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ είναι το πολλαπλάσιο εκείνου που κατέβαλε το 1960 η Δυτική Γερμανία στους Έλληνες ως «αποζημίωση» για τα θύματα του ναζισμού στα τριάμισι χρόνια κατοχής, όταν η Βέρμαχτ είχε μεταφέρει στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης 70.000 Εβραίους από την Ελλάδα από τους οποίους δεν επέστρεψε σχεδόν κανείς και όταν είχε εκτελέσει 130.000 αμάχους. Mάλιστα, χαρακτηρίζει ανέντιμη την επιχειρηματολογία των γερμανικών κυβερνήσεων!
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να αναφέρθηκε σε ενημέρωση της ειδικής επιτροπής της Βουλής είναι κατά πολύ μικρότερο από τα 162 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία ζητάει ο Μανώλης Γλέζος, «ο λαϊκός ήρωας που ως νεαρός μαζί με έναν φίλο του το Μάιο του 1941 κατέβασαν από την Ακρόπολη τη σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό και ο οποίος σήμερα, 92χρονος, βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ».
Τέλος, το άρθρο σημειώνει ότι η ομάδα εργασίας δεν συμπεριέλαβε στους υπολογισμούς της τα δισεκατομμύρια δραχμών που ήταν τα μηνιαία έξοδα των κατοχικών δυνάμεων, ενώ, όπως παρατηρεί ο Παναγιώτης Καρακούσης, το δάνειο παραμένει ανοικτό και υπάρχουν οι υπογραφές των κατακτητών, οι οποίοι, μάλιστα, λίγο πριν από το τέλος του πολέμου, είχαν πληρώσει δύο δόσεις του, κάτι που αποδεικνύει πως επρόκειτο για δάνειο.

Comments

lornion said…
Τα ιστορικά γεγονότα δεν αλλοιώνονται από τον χρόνο και επομένως καλόν είναι να τα αποδεχτούν οι προστάτες της Ευρώπης ,εγκαταλείποντας την στείρα άρνησή τους.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»