Διαστάσεις | 05.06.2009

Πού θα κριθεί η έκδοση των καταζητουμένων

Την απόφαση για την έκδοση των δύο καταζητουμένων πρώην μάνατζερ της Siemens Hellas θα λάβει, εφόσον αυτοί συλληφθούν, το Εφετείο του Μονάχου, το οποίο θα εκδικάσει το σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών

Οι πρώην μάνατζερ της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας καταζητούνται στη Γερμανία, βάσει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι ελληνικές αρχές. Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Γενική Εισαγγελία Εφετών του Μονάχου επιβεβαιώνει ότι το ένταλμα σε βάρος του κ. Χριστοφοράκου εκδόθηκε πριν από δύο εβδομάδες, αλλά επειδή ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas έχει και τη γερμανική υπηκοότητα, απαιτήθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα, «οι οποίες και δόθηκαν». Οι δύο καταζητούμενοι θα συλληφθούν ακόμη και εάν αποφασίσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, εντοπισθούν δηλαδή σε κάποιο αεροδρόμιο με εισιτήριο για την Αθήνα στο χέρι, δήλωσε εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας του Μονάχου, που είναι η αρμόδια αρχή για ζητήματα έκδοσης καταζητούμενων.

Τα δύο στάδια της έκδοσης

Την απόφαση ωστόσο για την έκδοση των δύο πρώην μάνατζερ της Siemens Hellas θα λάβει το Εφετείο της βαυαρικής πρωτεύουσας, το οποίο θα εκδικάσει το σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών. Ποια διαδικασία ακολουθείται στις περιπτώσεις αυτές; Ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόννης, Martin Böse, απαντά: «Και στην περίπτωση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, η διαδικασία έκδοσης αποτελείται βασικά από δύο στάδια. Απαιτείται κατ` αρχήν η απόφαση του Εφετείου, εφόσον ο διωκόμενος δεν συναινεί στην έκδοσή του. Στο δεύτερο στάδιο απαιτείται η έγκριση των αρμοδίων αρχών. Η αρμοδιότητα αυτή έχει εκχωρηθεί από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης, στα υπουργεία των ομοσπόνδων κρατιδίων, τα οποία αποφασίζουν δια των γενικών εισαγγελιών. Η αρμοδιότητα έκδοσης της απόφασης είναι λοιπόν το δεύτερο στάδιο», λέει ο καθηγητής Martin Böse.

Το άρθρο 80 του IRG

Αυτή είναι η γενική διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις εκδίκασης αιτημάτων έκδοσης. Όμως για να χαρακτηριστεί επιτρεπτή η έκδοση απαιτούνται και άλλες προϋποθέσεις. «Θα πρέπει να υφίστανται και οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την έκδοση προκειμένου να χαρακτηριστεί επιτρεπτή (παραδεκτή) η εν λόγω διαδικασία. Και κατά την εξέταση των προϋποθέσεων αυτών παίζει ρόλο το εάν ο καταζητούμενος είναι Γερμανός πολίτης. Εδώ ισχύουν οι ιδιαίτερες προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 80 του νόμου για τη διεθνή δικαστική συνδρομή σε ποινικές υποθέσεις, IRG», διευκρινίζει ο Γερμανός καθηγητής.

Το εν λόγω άρθρο εξειδικεύει τις προϋποθέσεις για την έκδοση και προβλέπει την έκδοση και Γερμανών καταζητουμένων σε χώρες της ΕΕ, εφόσον η χώρα που ζητά την έκδοση επιτρέπει στον κατηγορούμενο να εκτίσει την ποινή του στη Γερμανία και εφόσον επιβεβαιώνεται η «ισχυρή σχέση» της αξιόποινης πράξης με την ζητούσα χώρα.

Η δυσαναλογία αδικήματος και προβλεπόμενης ποινής

Σε ποιο βαθμό θα μπορούσε η δυσαναλογία αδικήματος και αναμενόμενης ποινής στην χώρα έκδοσης να αποτελέσει κριτήριο για την απόφαση του δικαστηρίου, ερωτήθηκε ο καθηγητής Martin Böse. «Θα μπορούσε σε ακραίες περιπτώσεις. Κατ` αρχήν είναι ο όρος του αμοιβαίου αξιόποινου της πράξης. Αυτό σημαίνει ότι έκδοση έχουμε μόνον όταν η πράξη, για την οποία κατηγορείται ο καταζητούμενος, συνιστά ποινικό αδίκημα και στη Γερμανία. Στην περίπτωση της διαφθοράς πληρούται αυτός ο όρος. Τώρα υπάρχει και το ζήτημα του ύψους της ποινής που αντιμετωπίζει. Αυτό υπό κανονικές συνθήκες δεν εξετάζεται. Εάν έχουμε όμως μια ακραία περίπτωση, δηλαδή μια πταισματική παράβαση, η οποία τιμωρείται στη ζητούσα χώρα με ποινή που φτάνει ή υπερβαίνει τα 10 χρόνια, είναι σαφές ότι αυτό θα επηρεάσει το παραδεκτό της έκδοσης», καταλήγει ο Γερμανός καθηγητής.

Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»