Το θέμα της ημέρας | 20.06.2009

Κρίσιμη αναμέτρηση δυνάμεων στο Ιράν

Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στην Τεχεράνη με την απαγόρευση των διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, την προγραμματισμένη για το απόγευμα συγκέντρωση της αντιπολίτευσης και την απόφαση για ανακαταμέτρηση του 10% των ψήφων

Το υπουργείο Eσωτερικών στην Τεχεράνη ανακοίνωσε σήμερα επισήμως την αυστηρή απαγόρευση των διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Ωστόσο οι οπαδοί της αντιπολίτευσης φέρονταν αποφασισμένοι να κατεβούν και σήμερα στους δρόμους προκειμένου να διαδηλώσουν κατά του αποτελέσματος των πρόσφατων προεδρικών εκλογών. «Δεν άκουσα τίποτα περί ακύρωσης της σχεδιαζόμενης για σήμερα διαδήλωσης», δήλωνε χαρακτηριστικά στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων το πρωί ένας συνεργάτης του ηττηθέντος υποψηφίου της αντιπολίτευσης Μεχντί Καρουμπί.

Απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώραBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα Ανακαταμέτρηση ψήφων

Η ιρανική κυβέρνηση προειδοποίησε τον ισχυρότερο υποψήφιο της αντιπολίτευσης Χοσείν Μουσαβί να μην πάρει μέρος σε άλλες κινητοποιήσεις, ειδάλλως, όπως είπε ο αρχηγός του εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Αμπάς Μοχντάντς, θα θεωρηθεί υπεύθυνος για τις συνέπειες.

Οι δύο υποψήφιοι της αντιπολίτευσης Μουσαβί και Καρούμπι δεν εμφανίστηκαν σήμερα στο Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης που εξετάζει τις ενστάσεις τους για καλπονοθεία. Όπως γνωστοποίησε σήμερα το Συμβούλιο αποφασίστηκε να γίνει ανακαταμέτρηση δειγματοληπτικά του 10% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές. Ο Μουσαβί προανήγγειλε μέσω της ιστοσελίδας του μία "σημαντική δήλωση" εντός των επόμενων ωρών.

Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Χαμενέι παρέσχε πλήρη στήριξη στον ΑχμαντινετζάτBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Χαμενέι παρέσχε πλήρη στήριξη στον Αχμαντινετζάτ Χαμενέι υπέρ Αχμαντινετζάτ

Τον τερματισμό των κινητοποιήσεων ζήτησε χθες και ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, παρέχοντας στήριξη στο φερόμενο νικητή των εκλογών πρόεδρο Αχμαντινετζάτ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε ανήσυχος για τον τόνο του χθεσινού μηνύματος Χαμενέι. Ο κόσμος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Ιράν, είπε ο Ομπάμα και σημείωσε ότι ο τρόπος που θα συμπεριφερθεί το καθεστώς σε ανθρώπους που με ειρηνικά μέσα προσπαθούν να ακουστούν, θα δείξει και τι πραγματικά είναι το Ιράν.

Επιμέλεια: Γιώργος Παππάς

Υπ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc