Ξενάγηση στους δημοσιογράφους
Το όνειρο έγινε πραγματικότητα με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

ΑΠΕ
Oι Καρυάτιδες στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Αντίστροφη μέτρηση για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης (17/6/2009)
Ο διάλογος για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα τώρα γίνεται σε άλλη βάση, αλλά πάντα εξαρτάται και από εμάς αν θα τα πάρουμε πίσω, δήλωσε την Τετάρτη μετά τον αγιασμό των εγκαινίων ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής.

Ξεναγώντας στους εκπροσώπους του Τύπου στις αίθουσες του μουσείου ο κ. Παντερμαλής συγκινημένος μίλησε για τις αντιξοότητες που υπήρξαν: «για να φτάσει το μουσείο εδώ, πέρασε από 40 κύματα. Φτάνουν 30 χρόνια ταλαιπωρίας» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι η κατασκευή του δεν είναι έργο μιας κυβέρνησης, αλλά είναι ένα έργο καθολικό.

Στη σημασία του μουσείου για τη διεκδίκηση των Μαρμάρων αναφέρθηκε και ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς. Τόνισε ότι το μουσείο είναι ένας καταλύτης για να γυρίσουν τα Μάρμαρα και ένας μοχλός για την άσκηση πιέσεων.

Το μουσείο που τόσα χρόνια η Αθήνα αναζητούσε είναι πλέον εδώ και είναι μοναδικό. Όχι μόνο επειδή στεγάζει μοναδικά εκθέματα, αλλά και εξαιτίας του ίδιου του κτιρίου -αρχιτεκτονικό «στολίδι», ας μας επιτραπεί η διατύπωση γνώμης σε αυτή την έντονη συζήτηση για το εάν ο όγκος αυτού του κτιρίου είναι ταιριαστός στην περιοχή.

Το μουσείο άνοιξε την Τετάρτη τις πόρτες του αποκαλύπτοντας και την ευφυία των δύο αρχιτεκτόνων, του Γαλλοελβετού Τσουμί και του Έλληνα Φωτιάδη, που είχαν τη σύνεση να μην αντιπαρατεθούν με τον Ιερό Βράχο, αλλά να φτιάξουν ένα μουσείο που συναντά τα μνημεία και ανοίγει διάλογο μαζί τους.

Όπως έγραψαν και οι New York Times στην κριτική τους για το μουσείο «αναμιγνύει γλυπτική, αρχιτεκτονική και αρχαίο τοπίο σε μια μοναδική αφήγηση».

Στις πέντε ενότητες του μουσείου –αίθουσα κλιτύων, αίθουσα αρχαϊκών, αίθουσα Παρθενώνα, αίθουσα Ερέχθειου και αίθουσα από τον 5 π.Χ ώς τον 5 μ.Χ.- γίνεται για πρώτη φορά η συνολική αφήγηση της ιστορίας της Ακρόπολης. Σε έναν ενιαίο περίπατο ο επισκέπτης συνειδητοποιεί τον τόπο και την ιστορία του, τη συνέχεια σε ένα αστικό κέντρο μέσα στους αιώνες.

Ο περίπατος ξεκινά με μια ανηφόρα που συμβολίζει την άνοδο στην Ακρόπολη. Αριστερά ο επισκέπτης βλέπει προθήκες με αντικείμενα από τη λατρευτική ζωή, δεξιά προθήκες με αντικείμενα από την καθημερινή ζωή.

Το μουσείο μπορεί να δέχεται 1.500 επισκέπτες συγχρόνως χωρίς να παρατηρείται συνωστισμός. Σημαντικό ρόλο στην θέαση των εκθεμάτων παίζει η ώρα που θα το επισκεφθεί κανείς: το φως δείχνει τα γλυπτά διαφορετικά το πρωί, διαφορετικά το μεσημέρι και διαφορετικά το βράδυ.

Η αιθουσα του Παρθενώνα, λουσμένη στο αττικό φως, βοηθά τον επισκέπτη να κατανοήσει ποιο τμήμα είναι αυθεντικό και ποιο όχι, αφού τα εκμαγεία που χρησιμοποιούνται στη θέση των γλυπτών που λείπουν στο Βρετανικό Μουσείο δεν έχουν δεχθεί επεξεργασία ώστε να μοιάζουν στα πρωτότυπα κομμάτια.

Εν αναμονή των επίσημων εγκαινίων

Περί τα 300 άτομα θα φτάνουν οι επίσημοι προσκεκλημένοι που θα παραστούν στα επίσημα εγκαίνια του μουσείου το βράδυ του Σαββάτου, ενώ σιγή ιχθύος τηρείται για τις εκπλήξεις που θα υπάρξουν.

Στη λίστα των προσκεκλημένων βρίσκονται πρωθυπουργοί, υπουργοί Πολιτισμού, διευθυντές μουσείων και άνθρωποι από τον χώρο του πολιτισμού.

Η τελετή των εγκαινίων και οι ομιλίες θα μεταδοθούν ζωντανά από την ΝΕΤ.

Νένα Σώκου

Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»