Διθυραμβικά σχόλια από ιταλικά ΜΜΕ για το Μουσείο της Ακρόπολης

Μεγάλη έμφαση δίνουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «ANSA» συνεχίζει να προβάλλει την δήλωση του υπουργού πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, με την «έκκληση - όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά - προς όλους εκείνους που ανά τον κόσμο πιστεύουν στις αξίες του πολιτισμού και της Δημοκρατίας τις οποίες μας κληροδότησε η αρχαία Ελλάδα, ώστε να βοηθήσουν την Αθήνα να μπορέσει να ξαναφέρει στην πατρίδα τους τα μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται σε βεβιασμένη εξορία στο Βρετανικό Μουσείο».

Το δεύτερο μεγάλο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, «And Kronos», τονίζει: « Έφτασε η ημέρα των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Πρόκειται για την γέννηση ενός εκ των μεγαλύτερων και πιο σύγχρονων μουσείων στον κόσμο, αν και παραμένει ακόμη άλυτο το θέμα της διεκδίκησης των Ελγινείων από την Μεγάλη Βρετανία».

Η οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου «Ιλ Σόλε 24 ώρε», υπογραμμίζει ότι «το νέο μουσείο είναι πράγματι σε διάλογο με το μέλλον: παρουσιάζει στον σχεδιασμό του έντονες γραμμές που ξέρουν όμως να γίνονται απαλές, χάρη στην αντανάκλαση του φωτός και να πετυχαίνουν, έτσι, έναν σημαντικό συγκερασμό. Πρόκειται για μια προσπάθεια τεραστίων διαστάσεων, που κόστισε εκατόν τριάντα εκατομμύρια ευρώ, τα οποία διετέθησαν από την ελληνική κυβέρνηση και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης».

H κεντροαριστερή εφημερίδα «Λ' Ουνιτά», προσθέτει δε ότι «το νέο αυτό κτήριο, με το φώς το οποίο και φιλτράρεται από τις ευρύτατες τζαμαρίες, με μάρμαρα, τσιμέντο και ατσάλινες κολόνες, ξανανοίγει ένα θέμα που σχετίζεται άμεσα με την διπλωματία και με την ίδια την ιδέα της Δημοκρατίας: πρόκειται για τα λεγόμενα Ελγίνεια». Και η « Λ' Ουνιτά», αμέσως μετά, διερωτάται: «Είναι δημοκρατικό, το Λονδίνο, να μην θέλει να δώσει πίσω τα όσα είχε πάρει στις αρχές του χίλια οκτακόσια ο λόρδος Έλγιν; Η Μεγάλη Βρετανία θα έπρεπε λοιπόν να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα; Το νέο Μουσείο και ένα τεκμηριωμένο βιβλίο του βρετανού δημοσιογράφου Christopher Hitchens, προσφέρουν ισχυρή υποστήριξη στους υποστηριχτές του ναι».

Το ραδιόφωνο του Βατικανού, «Radio Vaticana», υπογραμμίζει ότι «κατά τον σχεδιασμό και την οικοδόμηση του νέου Μουσείου, δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στο σεβασμό του περιβάλλοντος και στην τήρηση όλων των αντισεισμικών κριτηρίων». Το δε περιοδικό «Ιλ Βενερντί», ένθετο της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα», θέλησε να υπογραμμίσει ότι «Η Αθήνα ανανεώνει το Μουσείο της, καταγγέλλοντας, με τον τρόπο αυτό, τις κλοπές της ιστορίας». Ο απεσταλμένος, Ματτέο Νούτσι, εκφράζει την βεβαιότητα ότι «για τους δέκα χιλιάδες επισκέπτες που αναμένονται σε καθημερινή βάση, η μοναδική αυτή εμπειρία θα είναι πολύ πιο δυνατή από κάθε σύνθημα, από κάθε άλλη μορφή διεκδίκησης».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»