-τα μάρμαρα καλούν τα μάρμαρα-

Απευθύνοντας έκκληση για επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, καλωσόρισε την παγκόσμια κοινότητα στα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, ο Αντώνης Σαμαράς. Ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως τα μάρμαρα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο αναπόφευκτα θα επανέλθουν.

"Αυτά που δεν βρίσκονται εδώ, αυτά που αποσπάστηκαν και απομακρύνθηκαν πριν από 207 χρόνια, θα επανέλθουν. Αναπόφευκτα θα επανέλθουν.", τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας πως ο Παρθενώνας έπεσε θύμα λεηλασίας και πως το έγκλημα αυτό, σήμερα, μπορεί να επανορθωθεί".

Ο υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε το Μουσείο ως "ηθική δύναμη" που τα προσκαλεί πίσω, να επανενωθούν". "Τα μάρμαρα καλούν τα μάρμαρα", σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτική.

"Δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε την ιδιοκτησία των μαρμάρων. Δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε την αξιοπρέπειά μας. Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε την υφαρπαγή τους πριν από δύο αιώνες. Δεν μπορούμε να προδώσουμε την ακεραιότητα του μνημείου. Μπορούμε μόνο να την υπερασπιστούμε. Και να την αποκαταστήσουμε.", επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς.

Μάλιστα, πρότεινε μια ιδιαίτερη συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο, λέγοντας "μπορούμε να αναπληρώσουμε το κενό που θα τους προκύψει, με δανεισμό από την Ελλάδα εναλλασσόμενων εκθέσεων από σπουδαία δείγματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Μπορούμε να συζητήσουμε, μπορούμε να συμφωνήσουμε. Αλλά τα μάρμαρα του Παρθενώνα θα επανενωθούν εδώ, στο Μουσείο της Ακρόπολης."

"Η επανένωσή τους είναι αγώνας για την αισθητική ακεραιότητα του Μνημείου, για την ηθική ακεραιότητα των συμβολισμών του. Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι το σύμβολο και ο καταλύτης αυτής της παγκόσμιας ηθικής επιταγής.", δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, τονίζοντας πως το Νέο Μουσείο "δεν είναι ένα Μουσείο «στέρησης». Είναι κορυφαίο μουσείο παρά το τραύμα του. Κορυφαία τα αριστουργήματα της Κλασικής εποχής. Αλλά κορυφαία και τα ευρήματα προγενέστερων εποχών. Που υπάρχουν εδώ και συνδέονται με την κλιμάκωση του ελληνικού πνεύματος κατά τον Χρυσό Αιώνα".

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc