περί του βιβλίου -κεφαλονιά και κόσμος-

05-10-09 05:13 PM - Post#54423


SUNDAY, MAY 10, 2009

κεφαλονιά και κόσμος.
Είναι το νεοεκδοθέν στα Ελληνικά, εδώ στο Τορόντο του Καναδά βιβλίο του λορνιόν.Είναι το ιστόρημα των καιρών του 20ου αιώνα στο χωριό ,στο Ληξούρι,στ'Aργοστόλι στην Ελλάδα και στην ξένη.Πεζός λόγος στο είδος του το βιβλίο , περιγράφει ανάγλυφα περιστατικά και συμβάντα του σχολείου,του πολέμου και της κατοχής,της απελευθέρωσης και του"εμφυλίου",των σεισμών του 1953 και της ανόρθωσης, της ξενητειάς και της παλινόστησης. Η 16χρονη παραμονή στην χώρα ήταν ευκαιρία για σύγκριση νοοτροπιών και πολιτισμού, αλλά και για εξαγωγή συμπερασμάτων.Διαβάζεται εύκολα γιατί η γραφή είναι κατανοητή ,χάρις στην απλότητα του λόγου του συγγραφέα.Αυτά τα λίγα νομίζω να βοηθούν τον Ελληνα της διασποράς. Ειναι σαν να λέμε μια απλή review. Γ.Ι.Μοσχονάς

Comments

lornion said…
ιστορικά στοιχεία που κοσμούν το εν λόγω βιβλίο είναι η νύχτα της 28ης του Οκτώβρη του 1940,η αντίσταση των οχυρών στην γερμανική επίθεση και η αξιολόγηση ιστορικά της περιόδου. Η διαδρομή των σκληρών χρόνων καλύπτεται με επάρκεια από τον συγγραφέα πούχε την τύχη να ζήσει και να επιζήσει.
lornion said…
παρουσιαζεται εδώ το σχόλιο του Σείριος 737.Kefalonia kai kosmos /comments Ταξίδεψα στην Κεφαλονιά την δεκαετία του 1930 και γνώρισα άγνωστους νοσταλγικούς κόσμους. Είδα τη γερμανική κατοχή μέσα από τα μάτια ενός αυτόπτη μάρτυρα, γνώρισα ξεπεσμένους ηθικά Ιταλούς έπαρχους και μπόρεσα και μύρισα την άνοιξη του 1953. Βάδισα για λίγο στα λιθόστρωτα, γνώρισα μερικούς άγνωστους ανθρώπους και έβαλα άλλο ένα σημαδάκι στο χάρτη με τα νησιά που έχουν λίγο περισσότερη σημασία για μένα απλώς γιατί τυχαίνει να τα μελετήσω καλύτερα.

Πιστεύω στ' αλήθεια ότι το νησί είναι φάρμακο για την ανθρώπινη ψυχή και δεν είναι μάλλον άποψή μόνο δική μου, αλλά την ίδια εξέφρασαν και πολλοί γνωστοί συγγραφείς. Υπάρχει κάποιου είδους μαγική ατμόσφαιρα στα νησιά προερχόμενη ίσως από κάποια αυτόνομη ενέργεια. Και πολλά είναι τα νησιά που έχουν παγιδεύσει ανθρώπους μέσα σ' αυτήν, ανθρώπους που δεν ήταν ντόπιοι και την αισθάνθηκαν αμέσως, μένοντας τελικά στο ίδιο σημείο όλη τους την ζωή. Και ενδόμυχα οι άνθρωποι νομίζω πως όλοι θα ήθελαν να είναι ναυαγοί σε ένα νησί, μεταφορικά ή κυριολεκτικά. Το βιβλίο για όσους "ναυαγήσουν" το καλοκαιράκι σε ένα νησί θα κρατήσει εγγυημένα ευχάριστη παρέα και δεν είναι λίγο να διπλο-ναυαγήσεις σε ένα νησί του παρελθόντος, ως περιπέτεια μια χαρά μου ακούγεται.

Ευτυχώς για εμάς ο συγγραφέας σ' αυτήν την περίπτωση έφυγε για ξένους τόπους και όντως μεγαλωμένος σε πολύ περίεργες εποχές και υπό πολύ περίεργα καθεστώτα κατάφερε να ξεφύγει κάπως από την ντόπια νοοτροπία των συνομίλικών του. Το βιβλίο του καλογραμμένο θυμίζει ότι τα γράμματα που έμαθε εκείνες τις εποχές, ήταν δεξιότητα που του χρησίμευσε σε όλη του τη ζωή. Και όχι παπαγαλίζοντας έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών για να πάει να δώσει πανελλήνιες που ως το τέλος του καλοκαιριού αυτές διαγράφονται δια παντός από την μνήμη λόγω υπερφόρτωσης. Μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να μαθαίνουν γενικώς οι άνθρωποι γράμματα, πόσο σημαντική είναι η παιδεία και με κάνει να ζηλεύω πολύ που όλες οι γιαγιάδες και όλοι οι παπούδες δεν μπόρεσαν και δεν μπορούν να γράψουν το δικό τους -μοναδικό- βιβλίο, που δεν μπόρεσα να έχω το βιβλίο των παππούδων μου. Από την έλλειψη παιδείας χαμένο βγαίνει το ανθρώπινο είδος, πράγμα που ο ίδιος το ξέρει καλύτερα ως ειδικός καθότι γνωρίζει από μαθητικές εστίες, έχοντας διευθύνει μία τέτοια για μια δεκαετία και έχοντας θέσει τις βάσεις για την λειτουργία άλλης μίας. Άρα είναι άνθρωπος της παιδείας.


Το "Κεφαλονιά Και Κόσμος" θα αναλάβει να σας ταξιδέψει στο νησί και να το δείτε έτσι όπως δεν θα μπορέσετε ποτέ αφότου πέρασε από πάνω του ο συρμός του χρόνου, ενώ οι ντόπιοι Κεφαλονίτες ίσως να βρουν το δικό τους όνομα ανάμεσα στους γνωστούς και συγγενείς του Περίανδρου. Επειδή είναι και νησί που ο κόσμος έχει σκορπίσει στο εξωτερικό ίσως αυτοί οι αναγνώστες να βρουν στις σελίδες του βιβλίου έναν συνδετήριο κρίκο για να αναζητήσουν το χαμένο τους παρελθόν. Εγώ θα θυμηθώ όταν πάω στο νησί να τραβήξω κάποιες συγκεκριμένες φωτογραφίες, που αλλιώς δεν θα ήξερα τα σημεία και ως περαστικός θα μου φαίνονταν ασήμαντα. Είπαμε, αυτό σημαίνει να βάζεις σημάδια στο χάρτη, ο τουρισμός σε μέρος που έχω μελετήσει μ' αρέσει περισσότερο.
Μη όντας επαγγελματίας συγγραφέας κάνει το πεζογράφημά του απόλυτα συλλεκτικό, αξίζει τα λεφτά του όσα κι αν σας ζητήσει γιατί εμένα μου το έκανε δώρο και τον ευχαριστώ πολύ. Η συλλογή έχει αρκετά βιβλία σταλμένα από ομογενείς, τους ευχαριστώ όλους και έχω άπειρο χώρο για τους ενδιαφερόμενους
εθελοντές donators. Αν κάποιος μαζεύει κάτι άλλο (ξέρω γω; κοχύλια, γραμματόσημα, βρακιά κλπ) ας μας ενημερώσει.


seirios737.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»