Επισκόπηση τύπου

Δεν φταίει μόνο η Ελλάδα

Η ευθύνη της Ε.Ε. σε σχέση με την κρίση στην Ελλάδα, οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στην Γερμανία είναι τα θέματα της επισκόπησης.
Η Ε.Ε. αγνόησε για χρόνια σημαντικά προβλήματα που οδήγησαν στην ευρω-κρίση, εκτιμά η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung: «Η Ελλάδα, το λίκνο του πολιτισμού στην Ευρώπη, θα γίνει ο νεκροθάφτης του ευρώ; Εάν πράγματι διαλυόταν το ευρώ, δεν θα έφταιγαν μόνο οι Έλληνες. Γνώριζαν πολύ πριν την κρίση (στην Ευρώπη) ότι έχτιζαν πύργους στην άμμο», σημειώνει η ελβετική εφημερίδα.
Το άρθρο ξεκινάει σκωπτικά αναφέροντας καταρχάς τα συνήθη κλισέ που κυκλοφορούν για τους Έλληνες, δηλαδή ότι είναι τεμπέληδες, δεν πληρώνουν φόρους κτλ. Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά; Δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Και δουλεύουν και πληρώνουν λίγους φόρους, σημειώνει το άρθρο και συμπληρώνει: «Οι Έλληνες παραποίησαν τα στατιστικά τους στοιχεία όσον αφορά το χρέος τους και το δημοσιονομικό τους έλλειμμα. Φυσικά δεν το γνώριζαν οι πιστωτές και η Ε.Ε. Ή μήπως το γνώριζαν; Σύμφωνα με την Έμερ Τρέινορ, εκπρόσωπο της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε χρόνια πριν τις αμφιβολίες της για τα στοιχεία της Eurostat αναφορικά με τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης που αφορούσαν το έλλειμμα και το χρέος».

H Ευρώπη ήξερε
Η Welt online φιλοξενεί ένα μακροσκελές άρθρο και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη. Η εφημερίδα για παράδειγμα επικαλείται δηλώσεις τους Γερμανού ευρωβουλευτή Μάρκους Φέρμπερ, ο οποίος αναφέρει πως η Ελλάδα θέτει στη διάθεση κάθε επενδυτή έναν υπάλληλο για να ασχολείται με όλη τη γραφειοκρατία. Κάτι αντίστοιχο δεν υπάρχει στη Γερμανία. «Θα αφήσουμε τη χώρα να βυθιστεί στο χάος, τώρα που ξεκινάει τις μεταρρυθμίσεις που για χρόνια είχαν βαλτώσει;» διερωτάται η εφημερίδα. Σε άλλο σημείο η Welt διαπιστώνει πως κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Ούτε καν αυτοί που πολλές φορές απογοητεύθηκαν και η υπομονή τους έφτασε στα όριά της».
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στη Γερμανία;
Jung und alt zusammen © Robert Kneschke #27727828
Νέοι και ηλικιωμένοι μαζί
Το θέμα που κυριαρχεί όμως σήμερα στο γερμανικό τύπο είναι η δημόσια συζήτηση για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών λόγω πλεονασμάτων των ασφαλιστικών ταμείων. ΗGeneral-Anzeiger της Βόννης γράφει:
«Ο αριθμός αυτών που καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές θα συρρικνωθεί στο μέλλον σε σχέση με τους συνταξιούχους. Αργά ή γρήγορα η δημογραφική εικόνα της χώρας θα αλλάξει. Τα χρήματα που τώρα δεν θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι θα αναγκαστεί να τα πάρει αργότερα το κράτος (αυξάνοντας τις εισφορές)».
Τέλος, η Neue Ruhr Zeitung διαπιστώνει: «Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σημαίνει περίπου πέντε δις ευρώ. Εάν διαιρέσουμε το ποσό αυτό με τον αριθμό των ασφαλισμένων, αντιστοιχούν περίπου οκτώ ευρώ στον καθένα. Εάν αυτό πράγματι θα βοηθήσει την εσωτερική ζήτηση, είναι τουλάχιστον αμφίβολο. Σχεδόν απίθανο».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου                                            dw de
Υπεύθ.σύνταξης: Γιάννης Παπαδημητρίου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc